Rechtshandeling

Rechtshandeling

Natuurlijke personen en rechtspersonen kunnen rechtshandelingen verrichten. Dit is een (feitelijke) handeling waarbij men een bepaald (rechts)gevolg beoogt. Bijvoorbeeld de koop van een auto, het sluiten van een contract of een schenking.

Wil en verklaring

Om van een rechtshandeling te spreken moet er een ‘wil’ en een ‘verklaring’ zijn. Iemand moet namelijk een rechtsgevolg voor ogen hebben (de wil), die deze persoon kenbaar maakt door een verklaring. Als één van beide ontbreekt, komt er geen rechtshandeling tot stand.

Niet gebonden aan vormen

Het geven van de verklaring is niet gebonden aan bepaalde vormen. In art. 3:37 lid 1 van het Burgerlijk Wetboek staat namelijk dat, tenzij anders is bepaald in de wet, verklaringen en mededelingen in iedere vorm mogelijk zijn en in meerdere gedragingen besloten kunnen liggen.

Ontbreken van de wil

Daarnaast kan het ontbreken van de wil kan niet altijd ingeroepen worden. Volgens art. 3:35 van het Burgerlijk Wetboek kan het iemand (wanneer diegene door de verklaring of gedraging van de ander, onder de gegeven omstandigheden er redelijkerwijs van uit mocht gaan dat er de wil van de ander was om een rechtshandeling te verrichten) niet tegengeworpen worden dat deze wil ontbrak. Deze nuance wordt de wilsvertrouwensleer genoemd.

Contact opnemen

Als je het contactformulier invult, dan neemt een gespecialiseerde advocaat gauw contact met je op. Zelf bellen kan natuurlijk ook, wij zijn bereikbaar via 085 – 5000 202.

Direct juridische hulp?

Vul het contactformulier in, dan neemt een gespecialiseerde advocaat gauw contact met je op.

Zelf bellen kan natuurlijk ook, wij zijn bereikbaar via 085 – 5000 202.

Deel dit artikel:

Rechtshandeling

Veel gelezen artikelen

Bel nu