Recht op schadevergoeding bij te lange bestuursrechtelijke procedure
In het bestuursrecht kan een te lange duur van een procedure onder bepaalde omstandigheden leiden tot een recht op schadevergoeding. Hieronder worden enkele belangrijke aspecten besproken die hiermee verband houden:
1. Redelijke termijn
In bestuursrechtelijke procedures geldt dat deze binnen een redelijke termijn moeten worden afgehandeld. Wat als ‘redelijk’ wordt beschouwd, kan variëren afhankelijk van de complexiteit van de zaak, het gedrag van de partijen, en andere specifieke omstandigheden van het geval.
2. Schending van de redelijke termijn
Als de redelijke termijn wordt overschreden, kan er sprake zijn van een schending van artikel 6 van het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens (EVRM), dat het recht op een eerlijk proces binnen een redelijke termijn waarborgt.
3. Recht op schadevergoeding
- Bij een overschrijding van de redelijke termijn kan een verzoek tot schadevergoeding worden ingediend. In Nederland is het bijvoorbeeld mogelijk om een verzoek in te dienen bij de bestuursrechter voor immateriële schadevergoeding wegens spanning en frustratie veroorzaakt door de te lange duur van de procedure.
- De hoogte van de schadevergoeding is vaak gestandaardiseerd. In Nederland wordt bijvoorbeeld vaak een bedrag van ongeveer €500 per half jaar vertraging aangehouden als richtlijn.
4. Voorwaarden voor schadevergoeding
Niet elke vertraging leidt automatisch tot een schadevergoeding. Er moet daadwerkelijk sprake zijn van een onredelijke vertraging die aan het bestuursorgaan kan worden toegerekend. Tevens moet de verzoeker kunnen aantonen dat er schade is geleden als gevolg van de vertraging.
Het is aan te raden om juridisch advies in te winnen als u van mening bent dat een bestuursrechtelijke procedure te lang heeft geduurd en u overweegt om een schadevergoeding te claimen.