Lawspot Advocaten

Raad voor rechtsbijstand eigen bijdrage

Raad voor rechtsbijstand eigen bijdrage

Gefinancierde rechtsbijstand

Het inschakelen van een advocaat kan soms heel duur zijn. Daarom is er in sommige gevallen recht op een subsidie voor rechtsbijstand. We noemen dit ook wel gefinancierde rechtsbijstand. De Raad voor Rechtsbijstand bepaalt of u hier recht op heeft en wat de eigen bijdrage is.

De Raad voor rechtsbijstand en eigen bijdrage

Wanneer de Raad voor Rechtsbijstand oordeelt dat u recht heeft op gefinancierde rechtsbijstand, betekent dit niet direct dat uw advocaat geheel gratis is. De Raad voor Rechtsbijstand bepaalt uw recht aan de hand van uw inkomen en bepaalt daarbij een eigen bijdrage, dit is het gedeelte van de kosten dat u zelf moet betalen voor uw advocaat.

De hoogte van de eigen bijdrage

De hoogte van de eigen bijdrage verschilt. Dit begint vanaf 127 euro en kan oplopen tot 786 euro. Hierop is vervolgens wel weer een korting van 51 euro op mogelijk. Deze korting kunt u krijgen wanneer u door het Juridisch Loket bent door verwezen naar een advocaat. Deze doorverwijzing moet wel zijn gedaan aan de hand van een diagnosedocument.

Het Juridisch Loket

Iedereen die laagdrempelig en gratis juridisch advies nodig heeft, kan terecht bij het Juridisch Loket. Dit is een organisatie die door de overheid wordt gesteund zodat juridische ondersteuning altijd toegankelijk is. De medewerkers van het Loket kunnen u advies geven, maar kunnen niet als juridisch adviseur namens u optreden.

Diagnosedocument

Soms is de juridische vraag te specialistisch voor de medewerkers van het Juridisch Loket. In dit geval kan het dan verstandig zijn om een advocaat in te schakelen. De medewerker van het Loket zal u dan doorverwijzen naar een advocaat. Dit doet de medewerker aan de hand van een zogenaamd diagnosedocument. Dit document bevat een analyse van de vraag die u aan de medewerker van het Loket heeft voorgelegd in juridische terminologie. Daarnaast bevat het ook een advies voor een eventuele oplossing.

Wanneer u recht heeft op gefinancierde rechtsbijstand en u komt met dit document bij een advocaat, dan betaalt u 51 euro minder aan eigen bijdrage. Bij strafzaken, asielzaken of zaken omtrent een door de overheid opgelegde straf, dan heeft u dit document van het Juridisch Loket niet nodig, u komt dan al direct in aanmerking voor de vermindering van de eigen bijdrage.

Toevoegingen

Soms kan het gebeuren dat u in korte tijd meerdere, of zelfs opeenvolgende, juridische geschillen heeft. Het is dan mogelijk dat u meerdere keren een beroep moet doen op gefinancierde rechtsbijstand. Wanneer u binnen 6 maanden meerdere keren gefinancierde rechtsbijstand nodig heeft, dan betaalt hoeft u niet elke keer de volledige eigen bijdrage te betalen. Hiervoor bestaat de anticumulatiebepaling.

Anticumulatiebepaling

De anticumulatiebepaling houdt in dat u, bij een tweede of meerdere beroep op gefinancierde rechtsbijstand, de helft van de eigen bijdrage betaalt. U moet daarvoor wel aan een voorwaarde voldoen. Om recht te hebben op de halvering van uw eigen bijdrage moet u gebruik hebben gemaakt van de kortingsregeling die hierboven staat beschreven.

Voorbeeld

U bent door uw baas ontslagen wegens reorganisatie van het bedrijf. U bent het hier niet mee eens en wil hier iets tegen doen. Daarom gaat u naar het Juridisch Loket en de medewerker daar verwijst u door naar een advocaat middels een diagnosedocument. U heeft recht op gefinancierde rechtsbijstand en de Raad voor Rechtsbijstand bepaald dat u hier 216 euro voor moet betalen.

Vervolgens loopt het in uw relatie ook niet goed. Het ontslag en de lopende rechtszaak zorgen voor veel spanning in de relatie tussen u en uw partner. Jullie besluiten uit uit elkaar te gaan en dit leidt tot een echtscheidingsprocedure. Dit is uw tweede procedure binnen 6 maanden en omdat u hiervoor langs het Juridisch Loket bent geweest hoeft u niet opnieuw 216 euro voor uw advocaat te betalen. De eigen bijdrage voor deze zaak is nu 108 euro.

Contact opnemen

Als je het contactformulier invult, dan neemt een gespecialiseerde advocaat gauw contact met je op. Zelf bellen kan natuurlijk ook, wij zijn bereikbaar via 085 – 5000 202.

Direct juridische hulp?

Vul het contactformulier in, dan neemt een gespecialiseerde advocaat gauw contact met je op.

Zelf bellen kan natuurlijk ook, wij zijn bereikbaar via 085 – 5000 202.

Deel dit artikel:

Raad voor rechtsbijstand eigen bijdrage

Veel gelezen artikelen

Bel nu