Proeftijd

Proeftijd

Maximale proeftijd

Bij het tekenen van een arbeidscontract kunnen jij en een werkgever overeenkomen om een proeftijd vast te leggen in het contract. De toegestane lengte hiervan is niet onbeperkt. Die lengte hangt onder andere af van de duur van je contract en de cao die op je contract van toepassing is. Tijdens die periode kan zowel werknemer als werkgever het contract per direct opzeggen. Het kan natuurlijk bij een nieuwe baan goed zijn dat je het werk toch niet zo leuk vindt.

Wettelijke regels

Regels rondom de proeftijd bij arbeidscontracten zijn in de wet vastgelegd. De lengte ervan staat daar ook. Als je een contract hebt van hoogstens zes maanden, is het niet toegestaan om een proeftijd op te nemen in het contract. Indien dat toch is gebeurd, is het contract niet geldig. Ingeval het contract langer dan zes maanden duurt, mag de proeftijd hoogstens één maand bedragen. Als het contract langer dan twee jaar duurt, mag deze hoogstens twee maanden bedragen. Indien je een vast contract hebt, mag de proeftijd hoogstens twee maanden bedragen. Ingeval er geen einddatum is opgenomen in het contract, mag deze hoogstens één maand bedragen. Het moet altijd op schrift worden gezet, gebruikelijk is het om dat in een arbeidscontract of cao te doen.

Afwijken cao

De proeftijd gaat in op de eerste dag dat je gaat werken. Het kan zijn dat van bovenstaande regels is afgeweken in je cao. Lees de cao hier zorgvuldig op na.

Tweede contract

Als je het eerste contract helemaal hebt uitgewerkt en daarna een tweede contract wordt aangeboden door je werkgever, is het niet meer mogelijk om een nieuwe proeftijd af te spreken en vast te leggen. Als je voor hetzelfde bedrijf blijft werken, maar een andere functie krijgt, is het wel mogelijk om met je werkgever een nieuwe proeftijd overeen te komen. Dit kan echter alleen als aan die nieuwe functie andere eisen worden gesteld dan aan de functie die je voorheen had.

Ongeldige proeftijd

Er zijn verschillende reden waarom je proeftijd niet geldig is. Het kan zo zijn dat je het wel hebt afgesproken maar niet in het contract hebt gezet, dan is de proeftijd ongeldig. Ook als deze volgens de cao of bovenstaande wettelijke regels te lang is, is deze ongeldig. Als jij en je werkgever een ander idee hebben van de lengte van de proeftijd, is deze ongeldig.
Het gevolg van een ongeldige proeftijd is dat een werkgever je niet mag ontslaan in die periode.

Naar rechter

Als je werkgever je toch ontslaat in die periode, dan kun je naar de rechter stappen. Dit moet je echter wil binnen twee maanden doen. Voordat je naar de rechter gaat, is het raadzaam om contact op te nemen met een jurist of een advocaat om na te gaan of het verstandig is en om te bedenken op welke gronden jullie naar de rechtbank kunnen gaan.

Contact opnemen

Als je het contactformulier invult, dan neemt een gespecialiseerde advocaat gauw contact met je op. Zelf bellen kan natuurlijk ook, wij zijn bereikbaar via 085 – 5000 202.

Direct juridische hulp?

Vul het contactformulier in, dan neemt een gespecialiseerde advocaat gauw contact met je op.

Zelf bellen kan natuurlijk ook, wij zijn bereikbaar via 085 – 5000 202.

Deel dit artikel:

proeftijd

Veel gelezen artikelen

Bel nu