Wat is een pro deo advocaat

Wat houdt pro deo in?

Oorspronkelijk betekent de term ‘’pro deo’’ dat diensten gratis worden verricht. Deze term wordt ook regelmatig in de advocatuur gebruikt, en sommige advocaten worden wel eens pro deo advocaten genoemd. Advocaten die pro deo zaken aannemen, worden grotendeels door de overheid betaald. De gedachte achter pro deo zaken, die ook wel toevoegingszaken worden genoemd, is dat ieder persoon in een democratische rechtsstaat de mogelijkheid moet hebben om naar de rechter te gaan. Dit betekent ook dat iedereen in Nederland recht heeft op bijstand van een advocaat, óók wanneer je dit zelf niet kunt betalen.

Wat zijn de voorwaarden voor pro deo advocaat?

Er is een aantal voorwaarden waar je aan moet voldoen om in aanmerking te komen voor gesubsidieerde rechtsbijstand, oftewel een toevoeging. De Raad voor Rechtsbijstand is de instantie die zal beslissen of aan die voorwaarden is voldaan. Hieronder staan ze opgesomd:

  • Je moet een goede reden hebben voor gefinancierde rechtsbijstand. Dit klinkt voor de hand liggend, maar toch is het belangrijk dat jij écht hulp van een advocaat of mediator nodig hebt.
  • Geen te hoog inkomen. Er geldt een inkomensgrens van € 26.900 euro voor alleenstaanden en € 38.000 voor gehuwden, samenwonenden of eenoudergezin met een minderjarig kind. Er wordt gekeken naar het inkomen van twee jaar geleden.
  • Niet teveel vermogen. Er worden ook grenzen aan je vermogen gesteld. Je mag bijvoorbeeld geen tweede huis bezitten, of te veel spaargeld.

Wanneer de Raad voor Rechtsbijstand positief beslist op de aanvraag, krijg jij een toevoeging en worden de advocatenkosten grotendeels door de overheid vergoed. Wat je wel zelf dient te betalen, is de ‘’eigen bijdrage’’. Het is ook mogelijk dat je helemaal geen eigen bijdrage verschuldigd bent, bijvoorbeeld wanneer je van je vrijheid ontnomen bent, of te maken hebt gehad met een zedendelict.
Voor de eigen bijdrage geldt: hoe lager jouw inkomen/vermogen is, hoe lager de eigen bijdrage zal zijn. De hoogte van de eigen bijdrage varieert van € 108,- tot € 849,-. Elk jaar worden de inkomensgrenzen opnieuw bekeken en zo nodig gewijzigd. Het is daarom verstandig zelf contact op te nemen met de Raad voor Rechtsbijstand, of om te kijken op hun website.

Hoe vraag je een toevoeging aan?

Een toevoeging hoef je niet zelf aan te vragen, dit zal je mediator of advocaat voor jou doen. Lawspot.nl werkt samen met advocaten die zaken op basis van een toevoeging aannemen. De gegevens die voor de aanvraag nodig zijn:

  • Een kopie van je identificatiebewijs
  • Je BSN nummer
  • Eventuele schriftelijke informatie of documentatie over het conflict, zoals bijvoorbeeld een dagvaarding

Heb je verdere vragen?

Je kunt altijd telefonisch contact opnemen of ons e-mailen als je verdere vragen hebt.


Wil je een vraag stellen?

(11 vragenstellers gingen je voor over dit onderwerp)

Direct juridische hulp?

Vul het contactformulier in, dan neemt een gespecialiseerde advocaat gauw contact met je op.

Zelf bellen kan natuurlijk ook, wij zijn bereikbaar via 085 – 5000 202.

4.5/5
Klanten beoordelen Lawspot gemiddeld met een 9,3

Zo gemakkelijk werkt Lawspot

1. Plaats een zaak

Plaats jouw juridische probleem door enkele simpele vragen te beantwoorden.

2. Advocaat gekoppeld

Er wordt automatisch een advocaat aan je gekoppeld, voor het beste resultaat.

Snel een pro deo advocaat nodig?

Lawspot.nl helpt je bij het vinden van een goede advocaat. Onze aangesloten advocaten zijn gecertificeerd en wij gaan vertrouwelijk met jouw gegevens om. Het gebruik van Lawspot.nl is gratis en geheel vrijblijvend. Plaats jouw zaak vandaag nog op Lawspot.nl en vind de advocaat die jou het beste advies kan geven.

 

badge

Onafhankelijk platform

Lawspot.nl is een onafhankelijk platform. Wij hebben geen enkel belang bij welke advocaat je uiteindelijk kiest. Dit maakt ons uniek!

road-sign

Gratis bouwrecht advocaten vergelijken

Vergelijk gratis pitches van pro deo advocaten gericht op jouw juridische probleem. Zo kun je de advocaat kiezen die bij jou past.

lock

Betrouwbaar en veilig

Met jouw persoonlijke gegevens wordt strikt vertrouwelijk omgegaan. Jouw zaak is anoniem en wordt beveiligd opgeslagen.

download

Gemakkelijk en snel

Een juridisch probleem is zo geplaatst op Lawspot.nl. Binnen enkele klikken ontvang je reacties van gekwalificeerde advocaten.

pennon

Geheel vrijblijvend

Ook nadat je voor een advocaat hebt gekozen, zit je nog nergens aan vast. Het gebruik van Lawspot.nl is geheel vrijblijvend.

road-sign

Anoniem

Jouw geplaatste zaak is anoniem. Jouw contactgegevens worden pas met een advocaat gedeeld wanneer je hier zelf voor kiest.


Zoek je een betaalbare en betrouwbare pro deo advocaat?

Plaats gratis jouw zaak!

 

Bel nu