Als men spreekt over nv’s en bv’s, gaat het over ondernemingen die eigen vermogen hebben gekregen doordat aandelen uitgegeven zijn. We kennen diverse soorten aandelen, maar de prioriteitsaandelen en de preferente aandelen zijn de bekendste twee vormen.
Hier in het artikel behandelen we de prioriteitsaandelen, de preferente aandelen, hun bijzonderheden en om welke reden de onderneming deze aandelen zou willen uitgeven.
Aandelen
Een aandeelhoudersvergadering heeft een specifieke macht over de betreffende vennootschap en dit is dus tegelijkertijd een macht over het bestuur van deze vennootschap. Dit is de basis van een kapitaalvennootschap.
Eigen inbreng
Elke aandeelhouder heeft in deze aandeelhoudersvergadering in beginsel naar eigen inbreng stemrecht in de onderneming. Een persoon die een inbreng heeft van bijvoorbeeld 100.000 euro bezit dus normaal gesproken tien keer meer stemrechten dan een persoon die 10.000 euro inbrengt. Bovendien heeft elke aandeelhouder het recht om dividend te krijgen. Dit staat ook in relatie tot de inbreng in de betreffende onderneming.
Normale aandelen
Het hierboven genoemde geldt voor de zogenaamde normale aandelen. In de meeste gevallen zijn er ook nog andere vormen aandelen, zoals de prioriteitsaandelen en de preferente aandelen.
De preferente aandelen
De zogenoemde preferente aandelen staan bekend als aandelen die men kan uitgeven met twee doelstellingen: de onderneming beschermen of de onderneming financieren.
De preferente aandelen die voor het financieren van een onderneming uitgegeven worden, noemt men financieringsprefs. Zij hebben als kenmerk dat zij een vast rendement bezorgen dat niet gelinkt is aan het resultaat van het bedrijf. Dit vaste rendement kan bijvoorbeeld wel gelinkt worden aan de marktrente. Dit rendement op de aandelen keert men uit voordat het rendement op de normale aandelen uitgekeerd wordt.
Cumulatief preferente aandelen
De cumulatief preferente aandelen worden cumprefs genoemd. Zij zijn een speciale vorm van de hierboven genoemde financieringsprefs. Als er bij de gewone financieringsprefs een paar jaren achtereenvolgens niet voldoende winst gemaakt is om het rendement uit te keren, dan heeft de houder van deze preferente aandelen gewoonweg pech. Bij de cumulatief preferente aandelen wordt deze achterstallige winst in winstgevende jaren in de toekomst alsnog met voorrang uitgekeerd.
Beschermingsprefs
De tweede vorm die de preferente aandelen kent zijn de zogenoemde beschermingsprefs. Deze beschermingsprefs hebben als doel om de vennootschap te beschermen tegen eventuele vijandige overnames. Deze beschermingsprefs geeft men uit aan een zogenaamde vriendschappelijke partij en zij hoeven niet aangeboden te worden aan de actuele aandeelhouders. Op deze wijze verslapt het belang van de vijandige overnemer in de desbetreffende onderneming.
De prioriteitsaandelen
Men noemt de prioriteitsaandelen ook wel de zogenoemde gouden aandelen. Dit omdat een prioriteitsaandeel in principe gezien wordt als een gewoon aandeel, maar er veel gezag aan is gegeven. Dit gezag is mogelijk op vele fronten. Denk hierbij aan het uitvoeren van een bindende voordracht voor een commissaris of een bestuurder.
Vetorecht
Ook het beschikken over een zogenoemd vetorecht bij specifieke beslissingen valt onder dit gezag. Men kan hierbij diverse beslissingen tegenhouden. Denk hierbij aan beslissingen betreffende het ontbinden van een vennootschap, de statuten wijzigen of de verkoop van grote delen van het betreffende bedrijf.
Bescherming gezag
Daarnaast werkt het extra gezag tevens als een zogenaamde beschermingsconstructie jegens een bepaalde vijandige overname. Immers, een overnemer zal zonder de betreffende prioriteitsaandelen nog steeds niet kunnen bepalen over de situaties waarin deze aandelen een extra recht hebben. Daarom zal het voor hem minder aantrekkelijk zijn om de andere aandelen zich toe te eigenen. Daarnaast zal de overnemer zich wel tweemaal bedenken voordat hij een eventueel bod uitbrengt op de betreffende aandelen.
Voordelen preferente aandelen
Preferente aandelen hebben een aantal voordelen. Het eerste voordeel is dat er een vast percentage dividend vastgesteld wordt. Als de onderneming minder winst maakt, zie jij hier in je dividenduitkering niets van terug. Soms kan het ook zo zijn dat je bij een preferent aandeel dubbel meedeelt in de dividenduitkering. Ten slotte levert het hebben van een preferent aandeel ook een voorrangspositie in het geval van faillissement van het bedrijf op.
Nadelen preferente aandelen
Naast al deze voordelige eigenschappen van preferente aandelen kleven er natuurlijk ook een paar nadelen aan. Zo worden preferente aandelen in Nederland relatief weinig verhandeld. Daarnaast is een nadeel dat jouw dividend bij een preferent aandeel niet stijgt naarmate de winst van de onderneming omhoog gaat. Ten slotte verkrijg je met het kopen van een preferent aandeel geen stemrecht in het bedrijf.
Conclusie
Normaliter worden alle aandeelhouders als gelijk gezien. Ze hebben namelijk dezelfde dividendrechten en dezelfde stemrechten. Dit natuurlijk naar rato van hun eigen bijdrage. Echter, sommige aandeelhouders hebben een voordeligere positie. Dat zijn de aandeelhouders die preferente aandelen hebben en die prioriteitsaandelen hebben.
Voordeligere positie
De preferente aandelen zorgen ervoor dat er een vaste uitkering is op de betreffende aandelen, die over voorrang beschikken op de uitkering van de normale aandelen. De prioriteitsaandelen zijn de aandelen waaraan bijzondere rechten gekoppeld zijn. Denk aan het recht om bij specifieke beslissingen een veto recht te gebruiken.
Jurist inschakelen
Bij problemen wat betreft de prioriteitsaandelen en de preferente aandelen, is het aan te raden om een goede jurist te raadplegen. Deze jurist kan je van goed advies voorzien en er bovendien voor zorgen dat je een goede uitkomst krijgt in jouw zaak.
Contact opnemen
Als je het contactformulier invult, dan neemt een gespecialiseerde advocaat gauw contact met je op. Zelf bellen kan natuurlijk ook, wij zijn bereikbaar via 085 – 5000 202.
Veelgestelde vragen preferente aandelen
Wat zijn preferente aandelen?
Een preferent aandeel is simpelweg een aandeel waardoor de aandeelhouder die dit aandeel heeft een voorkeursbehandeling krijgt ten opzichte van een aandeelhouder met een gewoon aandeel.
Hoe werken preferente aandelen?
Indien je een preferent aandeel hebt, heb je voorrang op uitbetaling van dividend. Soms zitten er aan een preferent aandeel nog meer voordelen. Aandeelhouders die over zo’n aandeel beschikking zijn dus bevoorrecht.
Wat is één van de belangrijkste verschillen tussen gewone aandelen en preferente aandelen?
Het grootste verschil tussen deze twee soorten aandelen is de uitkering van dividend. Dividend over gewone aandelen keert het bedrijf namelijk slechts uit indien het bedrijf winst maakt.
Ondernemingsrecht advocaat uit eigen regio
Onze gespecialiseerde advocaten staan je graag bij om samen tot een passende oplossing te komen. We zijn gevestigd in het hele land. Je vindt ons bijvoorbeeld in Den Haag, Rotterdam, Amsterdam, Groningen, Leeuwarden, Utrecht en Apeldoorn. Waar je ook woont, bij ons vind je een advocaat bij jou in de buurt die specialist is in ondernemingsrecht zaken.