Preferent

Preferent

Er bestaat een zekere rangorde binnen schuldeisers wanneer er sprake is van faillissement. Dat betekent dat de schuldeisers die het hoogste in de rangorde zitten als eerste aanspraak kunnen maken op de boedel (het geheel van vermogen van de failliet die verdeeld gaat worden door de curator). Hoger in de rangorde betekent dat die schuldeiser preferent is. 

Preferente schuldeisers

Preferente schuldeisers zijn schuldeisers die vorderingen hebben op degene die failliet is. Wanneer er sprake is van een faillissement hebben deze schuldeisers voorrang ten opzichte van de andere ‘concurrente’ schuldeisers (de restcategorie).  

Verschillende soorten

Er bestaan in de wet drie soorten preferente schuldeisers bij een faillissement. Hun voorrang blijkt dan ook uit onder andere de Faillissementswet.  

De preferente schuldeisers zijn:  

  • De Belastingdienst ingeval van een openstaande belastingaanslag.
  • Het Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen (UWV)
  • De werknemer die nog een loonvordering heeft over een periode voor dat het faillissement van hun werkgever uitgesproken is. 

Juridische hulp?

Als je het contactformulier invult, dan neemt een gespecialiseerde advocaat gauw contact met je op. Zelf bellen kan natuurlijk ook, wij zijn bereikbaar via 085 – 5000 202.

Neem contact op

preferent

Direct juridische hulp?

Vul het contactformulier in, dan neemt een gespecialiseerde advocaat gauw contact met je op.

Zelf bellen kan natuurlijk ook, wij zijn bereikbaar via 085 – 5000 202.

Deel dit artikel:

preferent

Veel gelezen artikelen

Bel nu