Je bent 38 en vrijgezel. Tijdens een avond stappen leer je Jelle kennen. Je hebt een klik met Jelle en je gaat samen met hem mee naar huis. Van het een komt het ander en jullie belanden met elkaar in bed. Tot je grote schrik ontdek je twee maanden later dat je zwanger bent. Uiteraard ben je geschrokken echter besluit je om het kind te houden. Ondanks dat je geen contact meer hebt met Jelle besluit je hem toch te bellen en te informeren. Jelle reageert boos! Volgens hem is hij er door jou ingeluisd. Hij wil niets met jou danwel met het toekomstige kindje te maken hebben. In september wordt jouw kindje geboren, een kerngezonde zoon. Je merkt echter dat je het niet breed hebt en eigenlijk maar moeilijk rond kan komen. Je vraagt je af of Jelle verantwoordelijk gehouden kan worden voor een deel van de kosten van de verzorging en opvoeding van jullie kind (de kinderalimentatie).

Veel van mijn cliënten denken dat een man pas kinderalimentatie hoeft te betalen op het moment dat hij het kind heeft erkend. Dit is onjuist en klopt dus niet! In de wet is bepaald dat de verwekker van een kind een alimentatieverplichting heeft.

Wie is aan te merken als de verwekker?

en verwekker is een man die samen met de moeder het kind op natuurlijke wijze heeft laten ontstaan. Voorgaande kan gebeurd zijn binnen een lange relatie maar dus ook tijdens een onenightstand. Nu Jelle de verwekker is van het kind is hij dus ook alimentatieplichtig.

Wat als Jelle, in deze kwestie, ontkent dat hij geslachtsgemeenschap heeft gehad met de moeder?

In dat geval kan een DNA-onderzoek meer duidelijkheid geven. Als Jelle ontkent dat hij met jou geslachtsgemeenschap heeft gehad dan kan de rechter bepalen dat er een DNA-onderzoek nodig is. Mocht de Jelle niet aan een DNA-onderzoek willen meewerken dan zal de rechter “daar het gevolg aan verbinden dat hij in die zaak goed acht”. In de praktijk zie je dan vaak dat de “weigerachtige” man als verwekker wordt aangemerkt. Jelle kan in dit geval dus niet aan zijn onderhoudsplicht ontkomen indien hij een DNA-onderzoek frustreert.

In welke gevallen hoeft een verwekker geen kinderalimentatie te betalen?

Het is van belang om te weten dat een verwekker (in beginsel) geen kinderalimentatie hoeft te betalen als een kind naast de moeder al een tweede juridische ouder heeft (mocht jij bijvoorbeeld inmiddels een nieuwe vriend hebben en mocht jouw vriend jouw kind hebben erkend dan vervalt daarmee de onderhoudsplicht van Jelle, tenzij de erkenner niet in staat is om in het levensonderhoud van het kind te voorzien).

 

Plaats nu jouw zaak op Lawspot.nl

Wil jij ook meer weten over de juridische gevolgen van het verwekken van een kind? De juiste advocaat vind je op Lawspot.nl! Wij zorgen ervoor dat je binnen enkele klikken een advocaat hebt gevonden die het beste bij jou past.

 

Klik hier om jouw zaak te plaatsen

Spermadonoren

Voor spermadonors gelden overigens andere regels. Een donor doneert zijn zaad en is zelf niet “aanwezig” bij de verwekking van het kind. Hierdoor wordt een donor in de wet niet aangemerkt als verwekker en heeft hij dus geen onderhoudsplicht. Om discussies te voorkomen raden wij overigens altijd aan om een donorovereenkomst op te stellen.

Heb je naar aanleiding van deze blog vragen? Neem dan gerust contact met ons op!