Je hebt vast wel eens een krantenkop gelezen over de overlast van “Airbnb-toeristen” in met name Amsterdam. Huren via een verhuursite, als Airbnb, is een makkelijke manier van een vakantie boeken en vaak ook een stuk goedkoper. Nadeel is echter dat een stad (als Amsterdam) overspoeld kan raken door toeristen.
Tegen dit probleem wordt momenteel al opgetreden door de gemeente. Daarnaast kan de eigenaar van het pand optreden tegen huurders die de woning illegaal doorverhuren via verhuursites. Maar nu is ook de Tweede Kamer zich ermee aan het bemoeien! Op 2 oktober 2018 is namelijk een motie aangenomen om de illegale verhuur in Nederland te bestrijden.

Huidige situatie van huur en onderhuur

Het probleem dat huurders zonder medeweten van de eigenaar van het pand de woning illegaal verhuren komt vaker voor dan u wellicht denkt. In veel huurovereenkomsten is een clausule opgenomen waarin expliciet wordt verboden om te onderhuren door de huurder. En toch gebeurt het regelmatig, dankzij het gebruiksgemak van Airbnb.

Wanneer huurders toch de afgesproken regels in de huurovereenkomst overtreden, kunnen de consequenties ernstig van aard zijn. Men denke bijvoorbeeld aan ruime boetes of ontruiming.

Wat het recht betreft geldt in Amsterdam de regel dat verhuur voor korte duurt, ook wel short stay, wel toegestaan is. Dit is alleen toegestaan mits hiervoor toestemming is verleend door de verhuurder dan wel de eigenaar. Zonder toestemming toch overgaan op verhuur kan als huurder leiden tot ontruiming.

De gevolgen kunnen tegenwoordig zelfs nog drastischer uitpakken. Het Gerechtshof Amsterdam heeft op 28 januari 2014 bepaald dat in geval van verboden onderverhuur door de huurder, de eigenaar ook nog eens recht heeft op de door de huurder gemaakte winst. Het maakt geen verschil of het hier om een woningbouwvereniging gaat, of om een commerciële eigenaar, beiden kunnen deze winstafdracht afdwingen. Het Gerechtshof heeft hiermee dus de mensen die hun woning willen verhuren via de verhuursite en daar geen toestemming voor hebben officieel gewaarschuwd.

Woningonttrekking en toeristen

De Huisvestingswet en de Regionale Huisvestingsverordening bepalen dat het verboden is om in een bepaalde gemeente of wijk een woning zonder vergunning aan de bestemming tot bewoning te onttrekken. Vaste rechtspraak heeft bepaald dat sprake is van woningonttrekking wanneer de woning wordt gebruikt door toeristen.

Wanneer men een woning verhuurt aan toeristen, zonder dat er tegelijkertijd een hoofdbewoner woont, is dit verboden. Door een woning te verhuren aan toeristen op de hierboven beschreven manier, kan sprake zijn van illegale woningonttrekking.

 

Plaats nu jouw zaak op Lawspot.nl

Heb je vragen over het verhuren van jouw woning via verhuursites als Airbnb? Of heb je een andere juridische vraag? Neem dan vrijblijvend contact met ons op! De juiste advocaat vind je op Lawspot.nl! Wij zorgen ervoor dat je binnen enkele klikken een advocaat hebt gevonden die bij jou en jouw budget past.

 

Klik hier om jouw zaak te plaatsen

 

Amsterdam en Airbnb anno 2018

Op 2 oktober 2018 nam de Tweede Kamer een motie aan om het illegaal verhuren van een woning via Airbnb te bestempelen als een economisch delict. Zodoende kan de gemeente de opbrengsten uit de vakantieverhuur afpakken.

Vooralsnog mochten Amsterdammers hun woning tot 60 dagen per jaar aanbieden om te verhuren op verhuursites als Airbnb. Per 1 januari 2019 zou dit maar 30 dagen moeten worden en mogen er tijdens het verhuren maximaal 4 mensen verblijven in het gehuurde.

De motie draagt ook de optie voor de minister Kajsa Ollongren om verhuursites zelf aan te pakken en hen boetes op te leggen in geval van illegale verhuur. Dit is de grootste wens van de gemeente Amsterdam.

Concluderend

Er kan kortom gezegd worden dat er veel aandacht uitgaat naar het aanpakken van illegale verhuur van woningen in met name Amsterdam, maar van genoeg middelen om deze verhuur aan te pakken kan nog niet worden gesproken, nu deze motie nog een motie is en nog geen officiële regelgeving is.