Politierechter

Politierechter

De strafzaken die minder zwaar zijn wat betreft de ernst worden door de politierechter behandeld. Dit is een rechter die individueel rechtspreekt, ook wel een unex judex genoemd. Onder deze minder ernstige zaken kunnen ook misdrijven vallen. Voorbeelden van strafzaken die door de politierechter behandeld worden zijn: heling, oplichting, diefstal, mishandeling, bedreiging, autokraak, diefstal van tasjes en het beledigen van een ambtenaar in functie.

Bevoegdheid politierechter

De politierechter heeft slechts de bevoegdheid om een maximale gevangenisstraf van 12 maanden op te leggen die onvoorwaardelijk is. Hij heeft niet de mogelijkheid om TBS op te leggen. De wetgever is van mening dat TBS een dusdanig ingrijpende maatregel is dat een rechter die alleen spreekt, dus de politierechter, hier geen beslissing over kan nemen. Ook het in een inrichting plaatsen van stelselmatige daders is volgens de wetgever dusdanig ingrijpend dat een politierechter hierover geen beslissing mag nemen.

Snelle behandeling

Wanneer er een zaak voor de politierechter is, zal hij normaal gesproken direct na de mondelinge behandeling van de zaak uitspraak doen. Hierdoor heb je dus relatief snel zekerheid wat betreft jouw zaak. De officier van justitie bepaalt of een meervoudige kamer of de politierechter recht zal spreken in de zaak. Wanneer de officier van justitie tot het besluit komt dat er sprake is van een relatief eenvoudige zaak en wanneer de officier van justitie niet meer zal eisen dan een gevangenisstraf van 12 maanden, dan mag politierechter de zaak behandelen.

Meervoudige kamer

De meervoudige kamer zal de zaak behandelen indien de officier van justitie een straf eist die meer dan 12 maanden onvoorwaardelijke gevangenisstraf bedraagt. Wanneer de politierechter het niet eens is met de officier van justitie wat betreft de lengte van de gevangenisstraf of de moeilijkheidsgraad van de zaak, zal de politierechter de zaak doorverwijzen naar de meervoudige kamer van de rechtbank. Wanneer je je kunt vinden in het besluit dat door de politierechter genomen is, dan kan je bij de zitting aangeven dat je besluit om niet in hoger beroep te gaan. In de meeste gevallen zal de politierechter vragen of je in hoger beroep wilt gaan of dat je het zo goed vindt.

Hoger beroep

Wanneer je nog niet zeker bent over het feit of je besluit in hoger beroep te gaan of niet, is het raadzaam om contact op te nemen met een advocaat om hierover te overleggen. Je hebt dan de mogelijkheid om binnen veertien dagen aan te geven of je besluit om in hoger beroep te gaan of dat je je bij het vonnis van de politierechter neerlegt.

Direct juridische hulp?

Vul het contactformulier in, dan neemt een gespecialiseerde advocaat gauw contact met je op.

Zelf bellen kan natuurlijk ook, wij zijn bereikbaar via 085 – 5000 202.

Deel dit artikel:

afpersing en afdreiging

Veel gelezen artikelen

Bel nu