Snel een goede scheidingsadvocaat nodig?

Scheiding

Als je gaat scheiden, moet er ontzettend veel geregeld worden. Zoals het aanvragen van de echtscheiding, alimentatie, het opstellen van een echtscheidingsconvenant, het maken van een ouderschapsplan (als jullie kinderen hebben) en boedelverdeling. Dit is nog lang niet alles. Aangezien een echtscheiding meestal veel emoties met zich meebrengt en het ontzettend belangrijk is om alles voor de toekomst goed te regelen, doe je er verstandig aan om een scheidingsadvocaat in de arm te nemen. Dit kan gezamenlijk met jouw partner, maar ook zelfstandig als de echtscheiding door één van beide partners wordt aangevraagd en niet in goed overleg kan plaatsvinden.

Echtscheidingen in Nederland

In 2021 zijn er volgens het CBS 25 962 echtscheidingen geweest. Dit is weer een afname ten opzichte van het vorige jaar. Hiermee wordt de trend die sinds 2010 zichtbaar is voortgezet. Het aantal echtscheidingen neemt dus al meer dan 10 jaar af. Hier zijn enkele oorzaken voor aan te wijzen.

Het aantal huwelijken is deze eeuw aan het afnemen. Van 2019 op 2020 is het aantal zelfs met 13 duizend afgenomen. Daarnaast zien we het aantal geregistreerde partnerschappen relatief fors toenemen. Het is dus niet vreemd dat er steeds minder mensen besluiten te scheiden. Mocht je dit wel van plan zijn, neem dan contact met ons op via 085 – 5000 202.

Waarom een scheidingsadvocaat inschakelen?

Het inschakelen van een advocaat is verplicht bij het aanvragen van echtscheiding. Daarnaast is het scheidingsproces vaak een heftige periode waarin veel geregeld moet worden. Daarom is verstandig dat jij je laat bijstaan door gespecialiseerde advocaat echtscheiding die jou door deze periode kan heen helpen.

Wat kan een scheidingsadvocaat voor jou betekenen?

Zoals hierboven al is beschreven, brengt een echtscheiding ontzettend veel gevolgen met zich mee en zal er veel geregeld moeten worden. Hieronder worden nog een paar belangrijke aspecten van de echtscheiding toegelicht.

Echtscheiding aanvragen

Het verzoek tot echtscheiding moet worden ingediend bij de rechtbank en dit moet worden gedaan door een scheidingsadvocaat. De echtscheiding kan alleen worden uitgesproken door de rechter. Enkel een geregistreerd partnerschap waarbij de ontbinding in goed overleg plaatsvindt en geen kinderen betrokken zijn kan buiten rechte worden beëindigd.

Echtscheidingsconvenant

Hierin worden afspraken tussen (ex-) partners vastgelegd. Dit kan bijvoorbeeld gaan over de kinderalimentatie, partneralimentatie, het ouderschapsplan en de woning. Daarnaast kunnen er nog vele andere afspraken schriftelijk worden vastgelegd in het echtscheidingsconvenant. Het echtscheidingsconvenant wordt vaak opgesteld door een advocaat en wanneer de rechter deze bekrachtigt, zijn de afspraken ook daadwerkelijk afdwingbaar.

Ouderschapsplan

Als jullie kinderen hebben, moet er ook een ouderschapsplan worden opgesteld. Dit bevat onder andere de omgangsregeling, de alimentatie en verdere afspraken over de opvoeding en verzorging van de kinderen.

Inschrijving in registers burgerlijke stand

Ook nadat de rechter de echtscheiding heeft uitgesproken, moet er nog wat gebeuren. De echtscheidingsbeschikking moet worden ingeschreven in de registers van burgerlijke stand. Vanaf dit moment is de echtscheiding definitief.

Wat kost een scheidingsadvocaat?

In de meeste gevallen brengt een advocaat een uurtarief in rekening. Dit tarief hangt vaak af van de ervaring van de advocaat en de grootte van het kantoor. Dit betekent niet dat een gespecialiseerde scheidingsadvocaat heel veel geld hoeft te kosten. Er zijn manieren om een goede advocaat te krijgen zonder er te veel geld voor te betalen. bijvoorbeeld door gesubsidieerde rechtsbijstand of een rechtsbijstandverzekering. Bij scheiding is het ook mogelijk om gezamenlijk één advocaat in te schakelen.

Werkwijze Lawspot.nl

Op het beveiligde platform Lawspot.nl kun je gemakkelijk gratis in contact komen met verschillende huurrechtadvocaten uit jouw eigen regio. Alle advocaten hebben hun eigen specialisme. Vul het formulier in om een geheel vrijblijvend kennismakingsgesprek met een advocaat aan te vragen. Zelf bellen kan ook, wij zijn bereikbaar op 085 – 5000 202.

Veelgestelde vragen scheidingsrecht

Wat kost een goede scheidingsadvocaat?

Het gemiddelde uurtarief van een scheidingsadvocaat bedraagt €150,- tot €200,- per uur. In veel gevallen is het echter mogelijk om hierover te onderhandelen. Soms is het zelfs mogelijk vooraf een vaste prijs te bepalen. Dit kan vaak alleen als de scheiding niet te ingewikkeld is. Deze kosten bedragen dan meestal €2.500,-.

Hoeveel kost scheiden gemiddeld?

Doorgaans liggen de kosten voor een scheiding tussen de €2.000,- en €4000,-. Dit zijn de kosten voor een gemiddelde scheiding. Echter zijn er soms ook ingewikkelde scheidingen, bijvoorbeeld als een partner in het buitenland woont of een van de partners een eigen bedrijf heeft. Het aanvragen van de scheiding is dan ingewikkelder en de kosten kunnen hoger oplopen.

Wat kost scheiden zonder advocaat?

In beginsel is het niet mogelijk om te scheiden zonder advocaat. Om de scheiding in werking te stellen, moet je namelijk een verzoekschrift indienen bij de rechtbank. Alleen een scheidingsadvocaat kan dit doen.

Hoe lang duurt een echtscheiding?

Een normale en relatief eenvoudige scheiding duurt gemiddeld 3 à 4 maanden. Betreft het een complexere echtscheiding, dan zal dit ook invloed hebben op de duur van de echtscheiding. Des te complexer, des te langer. Als je de echtscheiding online regelt, dan kan dit binnen een maand afgewikkeld zijn.

Wie betaalt de kosten van een echtscheiding?

Bij een scheiding moeten beide partners de kosten voor de advocaat betalen. Tevens moeten de griffierechten betaald worden. Griffierechten zijn de kosten voor de behandeling van de zaak door de rechter.

Zijn de kosten van een advocaat aftrekbaar?

De kosten van een advocaat voor het verdelen van de boedel en het vermogen zijn niet aftrekbaar van de belasting. De kosten die gemaakt zijn om partneralimentatie te krijgen kan je wel aftrekken.

Meer weten over scheidingen?

Lees meer over bijvoorbeeld:

Scheidingsadvocaat bij jou uit de buurt

Onze gespecialiseerde advocaten staan je graag bij om samen tot een passende oplossing te komen. We zijn gevestigd in het hele land. Je vindt onze scheidingsadvocaten bijvoorbeeld in Den Haag, Rotterdam, Amsterdam, Eindhoven, Enschede, Leeuwarden, Utrecht en Apeldoorn. Waar je ook woont, bij ons vind je een advocaat bij jou in de buurt die specialist is in scheidingszaken.

Contact opnemen

Als je het contactformulier invult, dan neemt een gespecialiseerde advocaat gauw contact met je op. Zelf bellen kan natuurlijk ook, wij zijn bereikbaar via 085 – 5000 202.


Meteen een scheidingsadvocaat vinden?

 

(239 rechtzoekenden plaatsten een zaak over dit onderwerp)

Direct juridische hulp?

Vul het contactformulier in, dan neemt een gespecialiseerde advocaat gauw contact met je op.

Zelf bellen kan natuurlijk ook, wij zijn bereikbaar via 085 – 5000 202.

4.5/5
Klanten beoordelen Lawspot gemiddeld met een 9,3

Zo gemakkelijk werkt Lawspot

1. Plaats een zaak

Plaats jouw juridische probleem door enkele simpele vragen te beantwoorden.

2. Advocaat gekoppeld

Er wordt automatisch een advocaat aan je gekoppeld, voor het beste resultaat.

scheidingsadvocaat vinden via Lawspot.nl

Het onafhankelijke platform Lawspot.nl helpt je bij het vinden van een goede advocaat voor jouw specifieke zaak. Dit gaat gemakkelijk en op een snelle manier. De aangesloten advocaten zijn uiteraard allemaal gecertificeerd en wij zullen vertrouwelijk omgaan met jouw gegevens. Bovendien is het gebruik van Lawspot.nl gratis en vrijblijvend. Plaats jouw zaak vandaag nog op Lawspot.nl en vind de advocaat die jou het beste kan helpen.

 

badge

Onafhankelijk platform

Lawspot.nl is een onafhankelijk platform. Wij hebben geen enkel belang bij welke advocaat je uiteindelijk kiest. Dit maakt ons uniek!

road-sign

Gratis scheidingsadvocaten vergelijken

Er wordt een advocaat toegewezen op basis van jouw juridische probleem. Zo ontvang je de advocaat die bij jou past.

lock

Betrouwbaar en veilig

Met jouw persoonlijke gegevens wordt strikt vertrouwelijk omgegaan. Jouw zaak is anoniem en wordt beveiligd opgeslagen.

download

Gemakkelijk en snel

Een juridisch probleem is zo geplaatst op Lawspot.nl. Binnen enkele klikken ontvang je reacties van gekwalificeerde advocaten.

pennon

Geheel vrijblijvend

Ook nadat je voor een advocaat hebt gekozen, zit je nog nergens aan vast. Het gebruik van Lawspot.nl is geheel vrijblijvend.

road-sign

Anoniem

Jouw geplaatste zaak is anoniem. Jouw contactgegevens worden pas met een advocaat gedeeld wanneer je hier zelf voor kiest.


Zoek je een betaalbare en betrouwbare scheidingsadvocaatadvocaat?

Plaats gratis jouw zaak!

Meer weten?

 

Bel nu