Kinderalimentatie: advocaat nodig?

Kinderalimentatie

Voor ouders met kinderen de 18 jaar bestaat de verplichting tot voorzien in de verzorging en opvoeding. Bij een leeftijd van 18 tot en met 21 is dit alleen nog de verplichting tot levensonderhoud. Dit is enkel het geval wanneer zij daar zelf niet of onvoldoende in kunnen voorzien. Het verzoek wordt gedaan door de verzorgende ouder of door het kind zelf indien deze 18 jaar of ouder is. Ook stiefouders kunnen verplicht worden tot levensonderhoud voor hun stiefkinderen, zolang het kind deel uitmaakt van het gezin.

Omvang bepalen van de kinderalimentatie met advocaat

Net als bij partneralimentatie staat het de ouders ook ten aanzien van de kinderalimentatie vrij om eigen afspraken te maken en deze vast te leggen in de echtscheidingsconvenant. Deze afspraken worden echter wel altijd gecontroleerd door de rechter als er minderjarige kinderen bij betrokken zijn. Indien onderling afspreken niet lukt of de ex-partners dit niet willen, kan de rechter dit doen. Bij het vaststellen van het bedrag door de rechter wordt er gekeken naar de gezinsinkomsten, de kosten van het kind en de draagkracht van de alimentatieplichtige.

Wijzigen van de kinderalimentatie met een advocaat

Wanneer de situatie van alimentatieplichtige, ontvanger of het kind verandert, kan dit zodanig zijn dat ook de alimentatie moet worden aangepast. Dit wijzigen kan onderling door middel van een overeenkomst, maar kan ook door een advocaat als er een meningsverschil over is. In dit geval wordt een verzoek ingediend bij de rechtbank. Het is belangrijk dat je op zoek gaat naar een goede advocaat die jouw belangen voorop stelt. Het verzoek is niet altijd succesvol. Zo wordt er bijvoorbeeld ook naar gekeken of er sprake is van eigen schuld bij de verandering van draagkracht.

Duur bepalen van kinderalimentatie met advocaat

De verplichting tot ondersteunen in de kosten van de opvoeding en verzorging blijft tot het kind 18 jaar is geworden. Daarna is alleen levensonderhoud nog verplicht indien het kind zelf hier niet of onvoldoende in kan voorzien. Dit geldt tot het kind de leeftijd van 21 jaar heeft bereikt. De alimentatie wordt nu aan het kind zelf betaald in plaats van aan de verzorgende ouder, tenzij anders overeengekomen. Als het kind wél in zijn eigen levensonderhoud kan voorzien, kan de alimentatie in overleg of door de rechter eerder worden beëindigd. Ook kan in hele specifieke gevallen worden bepaald dat de verplichting langer duurt dan 21 jaar. Bijvoorbeeld als er sprake is van een kind met een verstandelijke of lichamelijk beperking.

Hoe een advocaat je kan helpen

Een vakkundig personen- en familierecht advocaat kan jou helpen met het berekenen van de hoogte van de alimentatie waar je recht op hebt. Ook kan de correspondentie met je ex-partner verlopen via je advocaat, wanneer jij dat prettig vindt. Omdat een echtscheiding of ontbinding van een geregistreerd partnerschap in vele gevallen een emotioneel en stressvol proces is, is het verstandig je te laten bijstaan door een scheidingsadvocaat die voor de belangen van jouw kind opkomt.

Het in de arm nemen van een advocaat hoeft niet duur te zijn

Je zult dit zien in de prijsindicaties die je ontvangt van verschillende advocaten. Bovendien kan je in aanmerking komen voor een vergoeding van de overheid voor de rechtshulp kosten. Voor meer vragen hierover kan je altijd bij ons terecht.


Meteen een advocaat vinden?

 

(275 rechtzoekenden plaatsten een zaak over dit onderwerp)

Direct juridische hulp?

Vul het contactformulier in, dan neemt een gespecialiseerde advocaat gauw contact met je op.

Zelf bellen kan natuurlijk ook, wij zijn bereikbaar via 085 – 5000 202.

4.5/5
Klanten beoordelen Lawspot gemiddeld met een 9,3

Zo gemakkelijk werkt Lawspot

1. Plaats een zaak

Plaats jouw juridische probleem door enkele simpele vragen te beantwoorden.

2. Advocaat gekoppeld

Er wordt automatisch een advocaat aan je gekoppeld, voor het beste resultaat.

Snel een gespecialiseerde familierechtadvocaat nodig?

Lawspot.nl helpt je bij het vinden van een goede advocaat. Onze aangesloten advocaten zijn gecertificeerd en wij gaan vertrouwelijk met jouw gegevens om. Het gebruik van Lawspot.nl is gratis en geheel vrijblijvend. Plaats jouw zaak vandaag nog op Lawspot.nl en vind de advocaat die jou het beste advies kan geven.

 

badge

Onafhankelijk platform

Lawspot.nl is een onafhankelijk platform. Wij hebben geen enkel belang bij welke advocaat je uiteindelijk kiest. Dit maakt ons uniek!

road-sign

Gratis familierecht advocaten vergelijken

Er wordt een advocaat toegewezen op basis van jouw juridische probleem. Zo ontvang je de advocaat die bij jou past.

lock

Betrouwbaar en veilig

Met jouw persoonlijke gegevens wordt strikt vertrouwelijk omgegaan. Jouw zaak is anoniem en wordt beveiligd opgeslagen.

download

Gemakkelijk en snel

Een juridisch probleem is zo geplaatst op Lawspot.nl. Binnen enkele klikken ontvang je reacties van gekwalificeerde advocaten.

pennon

Geheel vrijblijvend

Ook nadat je voor een advocaat hebt gekozen, zit je nog nergens aan vast. Het gebruik van Lawspot.nl is geheel vrijblijvend.

road-sign

Anoniem

Jouw geplaatste zaak is anoniem. Jouw contactgegevens worden pas met een advocaat gedeeld wanneer je hier zelf voor kiest.


Zoek je een betaalbare en betrouwbare familierechtadvocaat?

Plaats gratis jouw zaak!

Meer weten?

 

Bel nu