Alimentatie advocaat nodig?

Juridische hulp van een advocaat bij alimentatie

Ex-partners kunnen de alimentatie onderling vastleggen met behulp van een advocaat (of mediator dan wel notaris). Hierbij kan je ervoor kiezen om een gezamenlijke advocaat dan wel een eigen advocaat in te schakelen. Een gezamenlijke advocaat zorgt voor een juiste juridische afhandeling en stelt onderling overleg voorop. Daarentegen is er bij een eigen advocaat geen sprake van overleg en wordt er alleen naar jouw eigen belangen gekeken. Een mediator zorgt ook voor bemiddeling en emotionele ondersteuning.

Rechter

Als een conflict ontstaat of ex-partners onderling niet over de alimentatie uitkomen, dan stelt de rechter deze vast. Hierbij is het vinden van een juiste advocaat met een specialisatie in het familierecht erg belangrijk. Bij een verzoek tot wijziging of beëindiging van de alimentatieverplichting is bijstand van een advocaat verplicht.

Wat is alimentatie?

Bij een scheiding eindigen de plichten die het huwelijk of geregistreerd partnerschap met zich meebrengt. Er is echter één verplichting die doorloopt: de alimentatie, ofwel de verplichting tot onderhoud. Er zijn twee verschillende soorten alimentatie: de partneralimentatie en de kinderalimentatie. Verschillende factoren beïnvloeden of je recht hebt op alimentatie en wat de omvang daarvan zou zijn.

Recht op alimentatie

Het recht op alimentatie ontstaat meestal wanneer jouw ex-partner een groter inkomen heeft. Hoe lang je de alimentatie moet betalen en wanneer deze verplichting eindigt en hoe je dit berekent, verschilt bij partner- en kinderalimentatie. Een gespecialiseerde alimentatie advocaat kan je hier verder bij helpen. Op Lawspot vind je kinderalimentatie advocaten en partneralimentatie advocaten.

Hoogte alimentatie

De hoogte van de alimentatie hangt af van verschillende omstandigheden, waarbij er ook nog onderscheid gemaakt moet worden tussen het soort alimentatie.

Kinderalimentatie

De hoogte van de kinderalimentatie berekenen is niet altijd even gemakkelijk. Hiervoor zijn een tal van factoren van belang. Denk bijvoorbeeld aan:

  • Het aantal kinderen;
  • De leeftijd van de kinderen;
  • Bij welke ouder de kinderen het grootste deel van de tijd zullen wonen;
  • Je inkomen;
  • Het inkomen van je ex-partner;
  • Het gezamenlijke inkomen voor de scheiding;
  • Het kindgebonden budget voor de scheiding.

Partneralimentatie

Voor het berekenen van de partneralimentatie zijn minder factoren van belang. Echter betekent dit niet perse dat partneralimentatie makkelijker te berekenen is. De twee belangrijkste factoren voor het berekenen van partneralimentatie zijn de behoefte van de ontvangende ex-partner en de draagkracht van de betalende ex-partner. Hiervoor zijn de netto inkomens van beide partners na de scheiding van belang.

Alimentatie wijzigen met hulp van advocaat

Alimentatie hangt altijd af van draagkracht en behoefte. Dit betekent dat er gekeken wordt naar hoeveel geld een ex-partner nodig heeft en hoeveel geld de andere ex-partner kan betalen. Behoefte en draagkracht kunnen wijzigen, de alimentatie kan hierdoor ook gewijzigd worden. De rechter beslist over een verzoek tot wijziging van alimentatie. Redenen om een verzoek tot wijziging in te dienen zijn bijvoorbeeld:

De kosten voor herberekening van de alimentatie verschillen per advocaat. Je leest meer over de kosten onder het kopje kosten advocaat alimentatie.

Alimentatie wordt niet betaald

Het kan voorkomen dat een ex-partner de verplichting om alimentatie te betalen niet nakomt. Dit kan een stressvolle situatie opleveren, de rekeningen lopen immers gewoon door. In zo’n geval kan je vaak contact opnemen met het LBIO, dit is het Landelijk Bureau Inning Onderhoudsbijdragen. Dat is een overheidsinstelling die je helpt met het innen van de alimentatie. Je hoeft hier niets voor te betalen. Echter, er zijn wel een aantal voorwaarden waar jouw situatie aan moet voldoen:

  • Je hebt een beschikking van de rechter waarop de alimentatie is vastgesteld;
  • Er is sprake van een betalingsachterstand van ten minste 1 maand;
  • De betalingsachterstand is niet ouder dan een half jaar;
  • De betalingsachterstand bedraagt minimaal 10 euro.

Voldoet jouw situatie niet aan deze voorwaarden en is de betalingsachterstand bijvoorbeeld ouder dan 6 maanden? Dan is het verstandig om juridische hulp in te schakelen. Een advocaat gespecialiseerd in alimentatie kijkt dan samen met jou wat verstandige vervolgstappen zijn.

Kosten advocaat alimentatie

Het eerste gesprek met onze advocaten is geheel gratis. Onze advocaten kijken dan ook gezamenlijk met jou naar de verwachte kosten. Ook kijken ze of jij gebruik kan maken van gesubsidieerde rechtsbijstand, met als doel dat de overheid een groot deel van jouw kosten betaald. Jij betaalt daardoor alleen een eigen bijdrage. Of je hier recht op hebt, hangt af van je inkomen. Op onze website pro deo advocaten lees je meer over gesubsidieerde rechtsbijstand bij kinderalimentatie.

Juridische hulp?

Wanneer je het contactformulier op deze pagina invult, neemt een ervaren arbeidsrecht advocaat uit jouw regio gauw contact met je op. Hij of zij is specialist in het arbeidsrecht. Zelf bellen kan natuurlijk ook, wij zijn bereikbaar via 085 – 5000 202.

Alimentatie advocaat uit eigen regio

Onze gespecialiseerde familierecht advocaten staan je graag bij om samen tot een passende oplossing te komen. We zijn gevestigd in het hele land. Je vindt ons bijvoorbeeld in Den Haag, Rotterdam, Amsterdam, Groningen, Leeuwarden, Utrecht en Apeldoorn. Waar je ook woont, bij ons vind je een advocaat bij jou in de buurt die specialist is in alimentatie zaken

Meer weten over alimentatie advocaat

Leer hier meer over bijvoorbeeld:

alimentatie advocaat

Veelgestelde vragen alimentatie advocaat

Is een alimentatie advocaat verplicht?

Ja, een advocaat is verplicht tijdens de alimentatieprocedure. De advocaat dient namelijk het verzoek in bij de rechtbank en kan schriftelijke stukken indienen om jouw financiële situatie te verduidelijken.

Wat kost een advocaat alimentatie?

Een advocaat brengt meestal een uurtarief in rekening. Dit tarief verschilt vaak, aangezien elk kantoor en elke advocaat dit zelf bepaald. Onze advocaten geven je van te voren een prijsindicatie tijdens het eerste vrijblijvende gesprek. Ben je bang dat je de kosten van een advocaat niet kan betalen? Dan bestaat er nog de mogelijkheid op gesubsidieerde rechtsbijstand. Dit betekent dat de overheid een groot deel van de kosten van jouw advocaat betaalt waardoor jij alleen nog een inkomensafhankelijke eigen bijdrage betaalt.

Wie betaalt alimentatie?

Alimentatie is bedoeld om te ondersteunen in het levensonderhoud en de kosten voor de verzorging van kinderen. Draagkracht en behoefte zijn hierbij twee belangrijke begrippen. Daarom bestaat er een simpele hoofdregel als het gaat om alimentatie. De meest verdienende ex-partner betaalt alimentatie aan de minst verdienende ex-partner.

Wanneer ben ik verplicht om partneralimentatie te betalen?

Je bent verplicht om partneralimentatie te betalen aan je ex-partner als hij of zij, na de scheiding niet meer in staat is om in levensonderhoud te kunnen voorzien. Hierbij is zowel het gezamenlijk inkomen voor de scheiding van belang als het huidige inkomen van jou en je ex-partner.

Hoe lang duurt een rechtszaak over alimentatie?

De lengte van een rechtszaak over alimentatie kan enorm verschillen. De zaak duurt minimaal 3 maanden en kan soms wel langer dan een jaar duren. Dit hangt ook af van hoe snel jij en je ex-partner het eens worden over de hoogte van de alimentatie.

Kun je onder alimentatie uitkomen?

Het is enkel mogelijk de alimentatie te beëindigen in de volgende gevallen, namelijk

  • Een van de ex-partners komt te overlijden;
  • De alimentatieontvanger gaat hertrouwen, samenwonen met een nieuwe partner of een geregistreerd partnerschap aan;
  • De alimentatieontvanger heeft zelf genoeg inkomen;
  • De alimentatiebetaler kan de alimentatie zelf niet meer betalen;
  • De termijn die wettelijk of onderling overeengekomen is, is verstreken.

Direct juridische hulp?

Vul het contactformulier in, dan neemt een gespecialiseerde advocaat gauw contact met je op.

Zelf bellen kan natuurlijk ook, wij zijn bereikbaar via 085 – 5000 202.

4.5/5
Klanten beoordelen Lawspot gemiddeld met een 9,3

Zo gemakkelijk werkt Lawspot

1. Plaats een zaak

Plaats jouw juridische probleem door enkele simpele vragen te beantwoorden.

2. Advocaat gekoppeld

Er wordt automatisch een advocaat aan je gekoppeld, voor het beste resultaat.

Snel een gespecialiseerde familierechtadvocaat nodig?

Lawspot.nl helpt je bij het vinden van een goede advocaat. Onze aangesloten advocaten zijn gecertificeerd en wij gaan vertrouwelijk met jouw gegevens om. Het gebruik van Lawspot.nl is gratis en geheel vrijblijvend. Plaats jouw zaak vandaag nog op Lawspot.nl en vind de advocaat die jou het beste advies kan geven.

 

badge

Onafhankelijk platform

Lawspot.nl is een onafhankelijk platform. Wij hebben geen enkel belang bij welke advocaat je uiteindelijk kiest. Dit maakt ons uniek!

road-sign

Gratis alimentatie advocaten vergelijken

Er wordt een advocaat toegewezen op basis van jouw juridische probleem. Zo ontvang je de advocaat die bij jou past.

lock

Betrouwbaar en veilig

Met jouw persoonlijke gegevens wordt strikt vertrouwelijk omgegaan. Jouw zaak is anoniem en wordt beveiligd opgeslagen.

download

Gemakkelijk en snel

Een juridisch probleem is zo geplaatst op Lawspot.nl. Binnen enkele klikken ontvang je reacties van gekwalificeerde advocaten.

pennon

Geheel vrijblijvend

Ook nadat je voor een advocaat hebt gekozen, zit je nog nergens aan vast. Het gebruik van Lawspot.nl is geheel vrijblijvend.

road-sign

Anoniem

Jouw geplaatste zaak is anoniem. Jouw contactgegevens worden pas met een advocaat gedeeld wanneer je hier zelf voor kiest.


Zoek je een betaalbare en betrouwbare familierechtadvocaat?

Plaats gratis jouw zaak!

Meer weten?

 

Bel nu