Per direct ontslag nemen

Per direct ontslag nemen

Ondanks dat het in de praktijk zelden voor komt, heeft een werknemer de mogelijkheid om per direct ontslag te nemen. Indien je dit besluit, wordt de arbeidsovereenkomst met ingang van het moment dat je ontslag hebt genomen, opgezegd. Hierbij wordt er geen opzegtermijn gehanteerd. Je hebt slechts de mogelijkheid om per direct ontslag te nemen indien er een ernstige situatie speelt. Deze ernstige situatie moet een dringende reden opleveren voor het ontslag.

Een paar voorbeelden

Voorbeelden van dergelijke situaties is dat je door je werkgever bedreigd, geïntimideerd of beledigd wordt. Ook kan het zijn dat je werkgever weigert het loon uit te betalen. Of het slim is om per direct ontslag te nemen, is een andere vraag. Dit betekent namelijk dat je arbeidsovereenkomst per direct beëindigd wordt. Dit kan problemen opleveren bij het UWV en je mogelijke WW-uitkering. Wanneer er sprake is van wangedrag van een werkgever of wanneer er andere redenen zijn om het werk neer te leggen, nemen medewerkers vaak een ziekte dag op.

Gevolgen

Je kan wel een schadevergoeding krijgen wanneer je besluit per direct ontslag te nemen; mits het terecht is. Naar alle waarschijnlijkheid zal de werkgever je ontslagname betwisten. Dit resulteer bijna altijd in een procedure bij de rechtbank. Het is daarom raadzaam om, voordat je besluit om per direct ontslag te nemen, juridisch advies in te winnen bij een jurist of een advocaat. Het nemen van per direct ontslag kan ernstige gevolgen hebben voor het inkomen en je WW- uitkering, dus denk goed na voordat je deze stap zet. 

Direct juridische hulp?

Vul het contactformulier in, dan neemt een gespecialiseerde advocaat gauw contact met je op.

Zelf bellen kan natuurlijk ook, wij zijn bereikbaar via 085 – 5000 202.

Deel dit artikel:

Veel gelezen artikelen

Bel nu