Pensioengat

Pensioengat

Wanneer u de leeftijd van 65 jaar bereikt heeft en op dat moment nog niet 70 procent van het laatst genoten inkomen bereikt heeft, spreekt men van een pensioengat. Dit inkomen kan bestaan uit bijvoorbeeld de AOW, het pensioen dat u bij uw werkgever opgebouwd heeft of voorzieningen die u zelf mogelijk getroffen heeft.

Het percentage

In principe betekent een percentage van 70 procent niet dat u niet in uw levensonderhoud kunt voor voorzien. Voor veel mensen is een percentage van rond de 60 procent geen enkel probleem, al kan het ook voorkomen dat iemand zelfs aan 90 procent niet genoeg heeft. Door de Belastingdienst is bepaald dat u niet meer dan 100 procent pensioen kan opbouwen van het inkomen dat u als laatst genoten heeft.

Wat kan ik verwachten

Het is dus belangrijk dat u van tevoren kijkt naar wat voor inkomen u verwacht van uw pensioen, welk inkomen u hoopt te krijgen voor uw pensioen en, mocht u tekortkomen, op welke manier deze tekorten opgevuld kunnen worden. Dit zijn natuurlijk geen simpele vragen. De meeste mensen weten überhaupt niet hoeveel pensioen ze daadwerkelijk opgebouwd hebben en welk pensioen ze op het moment dat ze nog aan het werk zijn opbouwen. Het kan een behoorlijke opgave zijn om vast te stellen hoe uw pensioen er uit gaat zien, helemaal in situaties waarin er echtscheidingen plaatsgevonden heeft of wanneer u van werkgevers gewisseld bent.

Financieel adviseur

Het kan daarom handig zijn om de hulp in te schakelen van een financieel adviseur die u kan helpen bij het op een rijtje zetten van uw financiële situatie voor uw pensioen.

Aanvullende pensioenregeling

Indien het inkomen dat u vanuit uw pensioen minder hoog is dan u aanvankelijk verwacht of gehoopt had, kan een aanvullende pensioenregeling oplossing bieden. Dit is natuurlijk niet verplicht indien u, ondanks het pensioengat, niet ontevreden bent met het inkomen dat u krijgt.

Pensioengat vullen met eigen vermogen

Het pensioengat kan natuurlijk ook opgevuld worden door het vermogen dat u zelf heeft opgebouwd. In dergelijke situaties is het niet nodig om aanvullende voorzieningen te treffen voor uw pensioen.

Beeld vormen

Het kan nuttig zijn om alvast een beeld te vormen wat betreft de levensstijl die u wilt hebben nadat u met pensioen gegaan bent. Bent u van plan om goedkope activiteiten zoals wandelen, fietsen of lezen te gaan doen, of wilt u juist op dure vakanties en de wereld verkennen? Ook is het relevant of uw partner een eigen inkomen heeft en hoe hoog dit inkomen dan zal zijn, en of u nog spaargeld heeft. Door middel van deze vragen en de antwoorden hierop kunt u vaststellen hoeveel geld u in de praktijk nodig zult hebben. Het is dus erg belangrijk dat u eerst uw persoonlijk situatie en wensen inventariseert, alvorens u kunt beoordelen of u een pensioentekort heeft. Een goede financiële planning kan hier een aanvullende waarde hebben.

pensioengat

Direct juridische hulp?

Vul het contactformulier in, dan neemt een gespecialiseerde advocaat gauw contact met je op.

Zelf bellen kan natuurlijk ook, wij zijn bereikbaar via 085 – 5000 202.

Deel dit artikel:

pensioengat

Veel gelezen artikelen

Bel nu