Parate executie

Parate executie

Wat is parate executie?

Parate executie is de mogelijkheid om een goed te verkopen, zonder tussenkomst van de rechter, wanneer iemand niet aan zijn verplichting tot het aflossen van schuld voldoet. Een hypotheekhouder mag bijvoorbeeld een het huis van hypotheekgever verkopen, wanneer hypotheekgever zijn afbetaling niet betaald. Op deze manier kan de hypotheekhouder ervoor zorgen dat vanuit de opbrengst zijn vordering kan worden uitgewonnen.

Toestemming van de rechter

Normaal gesproken moet de rechter toestemming geven aan een schuldeiser om een zaak van de schuldenaar te verkopen ter uitwinning van een vordering. Wanneer er sprake is van parate executie is de tussenkomst van de rechter niet nodig. Dan heeft de hypotheekhouder direct het recht op het goed, waarop het hypotheek recht rust, direct te verkopen en uit de opbrengt zijn voldoening van de vordering uit te winnen. Dit recht komt niet alleen toe aan hypotheekhouders, maar ook aan pandhouders wanneer pandgevers hun verplichtingen niet nakomen.

Contact opnemen

Als je het contactformulier invult, dan neemt een gespecialiseerde advocaat gauw contact met je op. Zelf bellen kan natuurlijk ook, wij zijn bereikbaar via 085 – 5000 202.

Direct juridische hulp?

Vul het contactformulier in, dan neemt een gespecialiseerde advocaat gauw contact met je op.

Zelf bellen kan natuurlijk ook, wij zijn bereikbaar via 085 – 5000 202.

Deel dit artikel:

Parate executie

Veel gelezen artikelen

Bel nu