Overuren uitbetalen

Overuren uitbetalen

Is de werkgever verplicht tot uitbetaling van mijn overuren?

In sommige gevallen is het verplicht om overuren te maken. In zulke gevallen moet de werkgever deze overuren uitbetalen. Indien jouw werkgever dit niet doet, kan je een beloning voor de overuren opeisen.

Kijk in jouw contract of CAO

Allereerst moet je kijken of er in het contract of CAO afspraken zijn over overuren en de beloning hiervan. Aan de betreffende afspraken dient jouw werkgever zicht te houden. Op welke wijze jouw overuren vergoed zouden moeten worden, moet in deze afspraken staan. Er zijn 2 manieren om overuren uit te betalen:

  • De overuren worden uitbetaald met een speciaal uurloon of het uurloon dat u normaal gesproken krijgt;
  • De overuren mogen later als vrije tijd (verlofuren) worden opgenomen.

Wat als er geen afspraken in CAO of jouw contract staan?

Of je recht hebt op salaris wanneer er geen afspraken in uw CAO of contract staan, ligt aan de  situatie:

  • Indien je meer uren maakt dan afgesproken staat in jouw contract in opdracht van jouw werkgever, dan is de werkgever verplicht deze uren te vergoeden;
  • Jouw werkgever is meestal niet verplicht tot betaling wanneer de overuren door jou vrijwillig worden gedaan, dus uit eigen besluit gemaakt worden.

Normaal binnen uw werk

Het kan binnen jouw werk normaal zijn om overuren te maken. Wanneer je bijvoorbeeld vanwege jouw hoge functie bij tijd en wijle moet overwerken en dit is meegerekend in het salaris. In dit geval heb je geen recht op uitbetaling van je overuren.

Twijfel over overuren uitbetalen

Mocht je twijfelen aan jouw recht op vergoeding van de door jou gewerkte overuren, dan kan je contact opnemen met een van onze advocaten, ook zakelijke mediation is wellicht een oplossing.

Minimumloon

Indien je werkt tegen minimumloon, mag jouw werkgever voor overuren geen verlofuren geven. Immers, het minimumloon mag nooit hoger zijn dan het gemiddelde van jouw uurloon. Alle overuren die je gewerkt hebt, moeten door jouw werkgever worden uitbetaald, ook ingeval je zonder opdracht van jouw werkgever overuren werkte. Wanneer je vrijwillig overwerkt, krijg je het normale uurloon.

Eisen van de beloning

Opeisen bij werkgever

Heb je recht op uitbetaling van de overuren, maar betaalt de werkgever deze overuren niet uit, dan kan je het loon dat je misloopt opeisen bij de werkgever.

Verlofsaldo aanpassen

Indien je de verlofuren waar je recht op hebt niet ontvangt, kan je van jouw werkgever eisen dat hij jouw verlofsaldo aanpast.

Contact opnemen

Als je het contactformulier invult, dan neemt een gespecialiseerde advocaat gauw contact met je op. Zelf bellen kan natuurlijk ook, wij zijn bereikbaar via 085 – 5000 202.

overuren uitbetalen

Direct juridische hulp?

Vul het contactformulier in, dan neemt een gespecialiseerde advocaat gauw contact met je op.

Zelf bellen kan natuurlijk ook, wij zijn bereikbaar via 085 – 5000 202.

Deel dit artikel:

overuren uitbetalen

Veel gelezen artikelen

Bel nu