Ouderschapsplan rechtsgeldig

Ouderschapsplan rechtsgeldig

Voor ouders die hun relatie beëindigen is het sinds 2009 verplicht om in verschillende situaties een zogenaamd ‘ouderschapsplan’ op te stellen. Dit plan bevat afspraken die door de ouders zijn gemaakt omtrent de verzorging van en omgang met de kinderen.

Dit is om duidelijkheid te hebben over de opvoeding, aangezien de ouders uit elkaar gaan en daarmee het contact waarschijnlijk afneemt.

Misverstanden

Hier volgen enkele veel voorkomende misverstanden omtrent het ouderschapsplan:

  • Een ouderschapsplan is alleen vereist bij huwelijken en geregistreerde partnerschappen.
    Dit klopt niet, een ouderschapsplan is niet alleen vereist indien de ouders gaan scheiden of een geregistreerd partnerschap beëindigen. Het is namelijk niet wettelijk vereist dat sprake is van een huwelijk of geregistreerd partnerschap. Een ouderschapsplan opstellen moet altijd als ouders uit elkaar gaan. Het is wel vereist dat ook beide ouders daadwerkelijk wettelijk vertegenwoordiger van het kind zijn. Maar dat kan ook buiten de wettelijke vormen van een relatie.
  • Een ouderschapsplan is hetzelfde als een omgangsregeling.
    Dit klopt ook niet, een ouderschapsplan is niet te vergelijken met een omgangsregeling. Een ouderschapsplan gaat namelijk veel verder dan slechts momenten waarop omgang met het kind is toegestaan. Alle onderwerpen waar (mogelijk) afspraken over gemaakt moeten worden, dienen opgenomen te worden in het ouderschapsplan. Denk dan aan kinderalimentatie, naar welke school het kind gaat of een bepaling over hoe ver de ouders uit elkaar mogen wonen zodat het kind niet te ver hoeft te reizen.
  • Een ouderschapsplan is alleen nodig bij jonge kinderen.
    Dit klopt ook niet, het is niet van belang hoe oud het kind is, mits het minderjarig is. Het is doorgaans wel het geval dat wat oudere kinderen een minder uitgebreid ouderschapsplan vergen. Dat spreekt ook wel degelijk voor zich.

Geen hard vereiste

Uit de wet volgt dat voor een scheiding tussen de ouders is vereist dat er een dergelijk ouderschapsplan wordt opgemaakt. Dit ten behoeve van het kind. Toch zijn er enkele uitzonderingen op deze hoofdregel.

Uit de praktijk volgt dat het opstellen van een ouderschapsplan geen hard vereiste is, de rechter oordeelt per geval of het nodig is of niet.

Toch scheiden

Uit het voorgaande blijkt dus dat een echtscheiding toch kan worden doorgezet, ondanks het ontbreken van een ouderschapsplan. Daarvoor geldt het harde vereiste dat ouders achteraf niet meer de mogelijkheid krijgen om een dergelijk plan op te stellen. Het is dan de rechtbank die een plan opstelt voor de ouders om zich aan te houden.

Contact opnemen

Als je het contactformulier invult, dan neemt een gespecialiseerde advocaat gauw contact met je op. Zelf bellen kan natuurlijk ook, wij zijn bereikbaar via 085 – 5000 202.

Meer weten over familierecht?

Leer meer over o.a.

ouderschapsplan

Direct juridische hulp?

Vul het contactformulier in, dan neemt een gespecialiseerde advocaat gauw contact met je op.

Zelf bellen kan natuurlijk ook, wij zijn bereikbaar via 085 – 5000 202.

Deel dit artikel:

ouderschapsplan

Veel gelezen artikelen

Bel nu