De Nederlandse Orde van Advocaten

Alle advocaten bij Lawspot.nl zijn aangesloten bij de Nederlandse Orde van Advocaten

Alle advocaten die bij Lawspot.nl zijn aangesloten, zijn tevens aangesloten bij de Nederlandse orde van Advocaten (NOvA). Dit houdt in dat deze advocaten voldoen aan de gestelde gedragsregels en zij zich dus altijd volwaardig en kundig zullen opstellen ten opzichte van hun cliënten. Door deze garantie weet je dus zeker dat je altijd een goede advocaat kan vinden via Lawspot.nl. Hulp nodig? Vul dan het onderstaande contactformulier in.

Wat is de Nederlandse Orde van Advocaten?

De Nederlandse Orde van Advocaten wordt gevormd door alle advocaten in Nederland. Het is een publiekrechtelijke organisatie die en is er voor de advocatuur in Nederland. Zij is ingesteld door de Advocatenwet in 1952.

Financiën

De NOvA is ingesteld bij wet, maar is onafhankelijk van de overheid op financieel gebied. Alle kosten die de NOvA maakt worden gedekt door de jaarlijkse bijdrage van de advocaten. Deze financiële bijdrage is afhankelijk van de hoogte van het inkomen van de advocaat.

Hoe gaat de Nederlandse Orde van Advocaten te werk?

Er zijn lokale orden van advocaten die bestaan uit alle advocaten die binnen een arrondissement kantoor houden. Zo heb je bijvoorbeeld het arrondissement van Amsterdam, maar ook een arrondissement van Den Haag. Nederland is juridisch opgedeeld in elf arrondissementen, ofwel regio’s.

Toezicht door de deken

Er is ook een orgaan dat toezicht houdt op deze arrondissementen; de deken. De deken houdt toezicht op de naleving van bijvoorbeeld de Advocatenwet. Ieder arrondissement valt onder een  voorzitterschap van de deken. De deken neemt klachten in ontvangst over advocaten behorende tot zijn arrondissement.

Criteria klacht

De deken beoordeelt de klacht aan de hand van de volgende criteria:

  • Hoe ernstig is de overtreding of het handelen?
  • In welke mate wordt het belang van de cliënt geschaad?
  • In welke mate wordt het vertrouwen in de advocaat geschaad door het handelen?
  • Is het optreden van de deken doelmatig?

Lidmaatschap

Alle advocaten moeten lid zijn van de Nederlandse Orde van Advocaten, zodat zij hun beroep kunnen uitoefenen. Om advocaat te worden in Nederland moet men eerst een rechtenstudie in Nederland hebben afgerond. Heeft men deze buiten Nederland genoten, dan zijn er extra voorwaarden voordat men zich advocaat in Nederland mag noemen.

de orde van advocaten

De kernwaarden van de advocaat

De deken ziet toe op een aantal kernwaarden die in de advocatuur hoog in het vaandel staan. Deze kernwaarden zijn ook vastgelegd in de Advocatenwet. Het betreft de volgende kernwaarden:

  • Partijdigheid. De advocaat moet handelen in het belang van zijn cliënt.
  • Onafhankelijkheid. De advocaat handelt onafhankelijk van de rechterlijke macht en de overheid.
  • Deskundigheid. Het is vereist dat een advocaat over voldoende juridische kennis beschikt.
  • Vertrouwelijkheid. Er geldt een geheimhoudingsplicht voor advocaten.
  • Integriteit. Dit houdt in dat de advocaat ervoor zorgt dat er geen belangenverstrengeling plaatsvindt en verantwoorde keuzes neemt.

Gedragsregels

Er is door een commissie een aantal gedragsregels opgesteld voor de advocaten. Deze gedragsregels zijn een soort richtlijn waaraan de advocaat gehoor moet geven bij het handelen. De advocaat zal zich conform deze regels netjes en ethisch gedragen. Daarnaast moet de advocaat vertrouwelijk omgaan met de zaak. Zo zal hij met niemand spreken over de zaak en blijft alles wat besproken is, tussen advocaat en cliënt.

Meer weten over advocaten

Advocaat uit eigen regio

Onze gespecialiseerde advocaten staan je graag bij om samen tot een passende oplossing te komen. We zijn gevestigd in het hele land. Je vindt ons bijvoorbeeld in Den Haag, Rotterdam, Amsterdam, Groningen, Leeuwarden en Utrecht. Waar je ook woont, bij ons vind je een gespecialiseerde advocaat bij jou in de buurt.

Veelgestelde vragen

Wat doet de Nederlandse Orde van Advocaten?

De NOvA bevordert een goede uitoefening van advocaten in de praktijk. Dit doet zij bijvoorbeeld door regels op te stellen. Daarnaast draagt zij bij aan het toezicht op advocaten. Hierdoor waarborgt de NOvA de rechtstoegang voor rechtzoekenden.

Hoe weet ik of een advocaat wel of niet goed is?

Alle advocaten in Nederland moeten lid zijn van de Nederlandse Orde van Advocaten. Hierdoor mogen zij de beschermde titel ‘advocaat’ voeren. Alleen als een advocaat aan alle beroepseisen voldoet, mag hij of zij lid zijn van de Nederlandse Orde van Advocaten en dus deze beschermde titel voeren. Alle advocaten in Nederland voldoen dus aan de beroepseisen die gesteld worden.

Waar kan ik een advocaat vinden?

Op zoek naar een gespecialiseerde advocaat? Bij ons vind je een advocaat bij jou in de buurt! Wij zijn bereikbaar via 085 – 5000 202.


Wil je een vraag stellen?

(53 vragenstellers gingen je voor over dit onderwerp)

Direct juridische hulp?

Vul het contactformulier in, dan neemt een gespecialiseerde advocaat gauw contact met je op.

Zelf bellen kan natuurlijk ook, wij zijn bereikbaar via 085 – 5000 202.

4.5/5
Klanten beoordelen Lawspot gemiddeld met een 9,3

Zo gemakkelijk werkt Lawspot

1. Plaats een zaak

Plaats jouw juridische probleem door enkele simpele vragen te beantwoorden.

2. Advocaat gekoppeld

Er wordt automatisch een advocaat aan je gekoppeld, voor het beste resultaat.

Snel een gespecialiseerde advocaat nodig?

Lawspot.nl helpt je bij het vinden van een goede advocaat. Onze aangesloten advocaten zijn gecertificeerd en wij gaan vertrouwelijk met jouw gegevens om. Het gebruik van Lawspot.nl is gratis en geheel vrijblijvend. Plaats jouw zaak vandaag nog op Lawspot.nl en vind de advocaat die jou het beste advies kan geven.

 

badge

Onafhankelijk platform

Lawspot.nl is een onafhankelijk platform. Wij hebben geen enkel belang bij welke advocaat je uiteindelijk kiest. Dit maakt ons uniek!

road-sign

Gratis advocaten vergelijken

Er wordt een advocaat toegewezen op basis van jouw juridische probleem. Zo ontvang je de advocaat die bij jou past.

lock

Betrouwbaar en veilig

Met jouw persoonlijke gegevens wordt strikt vertrouwelijk omgegaan. Jouw zaak is anoniem en wordt beveiligd opgeslagen.

download

Gemakkelijk en snel

Een juridisch probleem is zo geplaatst op Lawspot.nl. Binnen enkele klikken ontvang je reacties van gekwalificeerde advocaten.

pennon

Geheel vrijblijvend

Ook nadat je voor een advocaat hebt gekozen, zit je nog nergens aan vast. Het gebruik van Lawspot.nl is geheel vrijblijvend.

road-sign

Anoniem

Jouw geplaatste zaak is anoniem. Jouw contactgegevens worden pas met een advocaat gedeeld wanneer je hier zelf voor kiest.


Zoek je een betaalbare en betrouwbare advocaat?

Plaats gratis jouw zaak!

 

Bel nu