Wanneer een arbeidsovereenkomst eenzijdig wordt opgezegd spreekt men van ontslag. Dit kan zowel door de werkgever als door de werknemer gedaan worden. Een ander woord voor ontslag is ook wel opzegging van de arbeidsovereenkomst.
Regels
Wanneer een partij de arbeidsovereenkomst eenzijdig opzegt (of als er bijvoorbeeld sprake is van ontslag op staande voet), dan moet de opzegtermijn die van toepassing is in acht genomen worden. Als de werkgever de arbeidsovereenkomst opzegt of beëindigt, moet hij of zij aan extra eisen voldoen. Dit is in het kader van de bescherming van de werknemer. Een voorbeeld van een extra vereiste is bijvoorbeeld dat het opzegverbod gevolgd moet worden bij een rechtsgeldig ontslag.
Eens over ontslag?
Als werkgever en werknemer het eens zijn, dan is er sprake van ontslag met wederzijds goedvinden. Beide partijen maken dan afspraken met elkaar over de manier waarop ze afscheid van elkaar nemen. Deze afspraken leggen zij meestal vast in een vaststellingsovereenkomst. Als een partij het niet eens is met het ontslag, lees je hier wat dan de mogelijkheden zijn.
Contact opnemen
Als je het contactformulier invult, dan neemt een gespecialiseerde advocaat gauw contact met je op. Zelf bellen kan natuurlijk ook, wij zijn bereikbaar via 085 – 5000 202.