Ontslag op staande voet

Ontslag op staande voet

Als je op staande voet wordt ontslagen, eindigt je contract per direct. Daarmee verlies je je recht op salaris en zelfs ook het recht op een uitkering van het UWV. Kom daarom meteen in actie en ga in bezwaar door het versturen van een brief. Schakel een jurist of advocaat in om je te ondersteunen.

Controleer het ontslag op staande voet

Het is lang niet altijd toegestaan om een werknemer op staande voet te ontslaan. Voor ontslag op staande voet bestaan drie vereisten, die alle drie moeten gelden.

Vereisten ontslag op staande voet

  • Er moet een dringende reden voor de werkgever bestaan om je te ontslaan. Denk hierbij aan diefstal op de werkvloer, het weigeren van werk zonder goede reden, fraude, grove belediging, het in gevaar brengen van de veiligheid of het delen van geheime bedrijfsinformatie, etc.
  • Je werkgever moet die reden bij het ontslag meteen aan jou bekendmaken. Er mag niet te veel tijd zijn verstreken na de gebeurtenis en het bekendmaken van het ontslag. Die reden moet bewezen kunnen worden door de werkgever. In veel gevallen laat een werkgever dit niet alleen mondeling, maar ook schriftelijk weten. Ook hierin kun je vaak de reden van het ontslag vinden.
  • De werkgever moet deze dringende redenen kunnen bewijzen.

Als je via een uitzendbureau werkt, kan het ook zo zijn dat een contract per direct wordt beëindigd. Dit staat niet altijd gelijk aan ontslag op staande voet. Ga in dat geval na welke rechten en plichten je hebt.

Onderteken niet

Het is bij ontslag op staande voet niet nodig om iets te ondertekenen. Er zijn echter wel ondernemers die dit van je vragen. Doe dit niet, dat kan er namelijk toe leiden dat je ergens aan vast zit of rechten opgeeft, terwijl dit niet nodig is. Vraag wel om een kopie van datgeen de werkgever ondertekend wil hebben. Voordat je iets ondertekent, moet je hier goed over nadenken en eventueel een jurist of advocaat inschakelen. Het is niet nodig om van bepaalde rechten, zoals een uitkering, af te zien.

Protest aantekenen tegen ontslag op staande voet

Als je het niet eens bent met het ontslag op staande voet, moet je dit zo spoedig mogelijk aan je werkgever laten weten. Het is daarvoor ook geen overbodige luxe om een jurist of advocaat in de arm te nemen. Die kan je adviseren bij het maken van de keuze om protest aan te tekenen. Als je dit wil, kan een jurist of advocaat je ook vertellen hoe je dit op een juiste manier doet.

Advocaat

Je kunt samen met een advocaat een verzoek bij je werkgever indienen om het ontslag ongedaan te maken of om omzetting van het ontslag op staande voet naar een ontslag met wederzijdse goedkeuring.

Rechter

Als je werkgever hier niet aan mee wil werken, is het ook nog mogelijk de rechter te verzoeken het ontslag ongedaan te maken. Een andere mogelijkheid is het indienen van een verzoek voor financiële vergoeding bij de kantonrechter. De advocaat zal jou hierover adviseren. Na het ontslag moet je zo snel mogelijk naar de rechter stappen. Deze mogelijkheid verloopt namelijk na twee maanden.

Ontslagrecht advocaat uit eigen regio

Onze gespecialiseerde advocaten staan je graag bij om samen tot een passende oplossing te komen. We zijn gevestigd in het hele land. Je vindt ons bijvoorbeeld in Den Haag, Rotterdam, Amsterdam, Groningen, Leeuwarden, Utrecht en Apeldoorn. Waar je ook woont, bij ons vind je een advocaat bij jou in de buurt die specialist is in ontslagrecht zaken.

Contact

Vul het formulier in op onze website waarna er contact met u wordt opgenomen door een van onze specialisten, of bel ons op 085 –5000 202.

Veelgestelde vragen over ontslag op staande voet

Wat is een dringende reden voor ontslag op staande voet?

Of een reden dringend is, hangt altijd af van de omstandigheden van het geval. Het gaat er uiteindelijk om dat het niet meer redelijk is om van de werkgever te verlangen dat hij de arbeidsovereenkomst laat voortduren. Bij een dringende reden kunt u denken aan diefstal, fraude, het weigeren van werk zonder goede reden, het delen van geheime bedrijfsinformatie, etc.

Wat zijn je rechten bij ontslag op staande voet?

Er geldt geen opzegtermijn voor ontslag op staande voet. Het recht op salaris vervalt en je hebt in principe ook geen recht op WW-uitkering of ontslagvergoeding. Daarnaast is het zelfs mogelijk dat je een schadevergoeding moet betalen aan je werkgever.

Wat is het verschil tussen ontslag en ontslag op staande voet?

Ontslag op staande voet is de zwaarste ontslagvorm en is alleen mogelijk indien er sprake is van de zwaarste categorie gedragingen door de werknemer. Wanneer ontslag op staande voet mogelijk is, is ontslag via een gewone procedure ook mogelijk. Bij het eerstgenoemde eindigt de arbeidsovereenkomst onmiddellijk. Bij gewoon ontslag moet de rechter in een ontslagprocedure bepalen of de arbeidsovereenkomst ontbonden mag worden. Tot die tijd behoudt de werknemer zijn recht op loon.

Meer weten over het ontslagrecht?

Leer meer over bijvoorbeeld:

 

Direct juridische hulp?

Vul het contactformulier in, dan neemt een gespecialiseerde advocaat gauw contact met je op.

Zelf bellen kan natuurlijk ook, wij zijn bereikbaar via 085 – 5000 202.

Deel dit artikel:

ontslag op staande voet

Veel gelezen artikelen

Bel nu