Vragen? Bel ons gerust: 085 - 5000 202
Helaas komt het soms voor dat het voor de werknemer of werkgever onmogelijk is om de arbeidsovereenkomst voort te zetten. Als werkgever kun je je werknemer dan op staande voet ontslaan, mits daar een dringende reden voor bestaat. Als werknemer is het ook mogelijk om op staande voet ontslag te nemen. Omdat deze vorm van ontslag een drastische maatregel is die niet zomaar genomen kan worden: de omstandigheden moeten je écht dwingen tot het nemen van deze maatregel. De arbeidsovereenkomst is hierna onmiddellijk beëindigd, er hoeft dus geen rekening gehouden te worden met de opzegtermijn. Bij ontslag op staande voet door de werkgever hoeft de ontslagen werknemer niet meer terug te komen. Ook is er geen verplichting meer tot het uitbetalen van loon. Omdat een ontslag op staande voet verregaande gevolgen heeft, moet er aan strenge voorwaarden voldaan worden wil het ontslag rechtsgeldig zijn. Voldoet het ontslag niet aan alle voorwaarden, dan kan de werknemer het ontslag bovendien aanvechten via de rechter.
Zoals hierboven al is beschreven, moet er sprake zijn van een dringende reden voor het ontslaan op staande voet. Deze redenen staan niet limitatief in de wet opgesomd. Een werkgever kan denken aan een ernstig verwijtbare gedraging van de werknemer zoals diefstal, mishandeling, grove belediging, dronkenschap onder werktijd maar ook het weigeren van werk. Als werknemer kan een geldige reden bijvoorbeeld zijn dat je geen loon meer ontvangt of dat je bedreigd wordt door de werkgever. De kantonrechter zal per geval moeten beoordelen of er sprake is van een dringende reden en of het ontslag gerechtvaardigd is. Hierbij wordt rekening gehouden met alle omstandigheden van het geval. Als de werknemer terecht ontslag op staande voet neemt, dan heeft diegene recht op een schadevergoeding van de werkgever. Indien er door de werkgever ook nog eens ernstig verwijtbaar is gehandeld jegens de werknemer, heeft laatstgenoemde ook recht op een transitievergoeding.
Nadat een bovengenoemd incident is voorgevallen, moet er direct overgegaan worden op ontslag op staande voet. Je mag als werkgever niet te lang afwachten en vervolgens een aantal dagen later tóch besluiten je werknemer op staande voet te ontslaan. Wat wel mogelijk is, is dat je als werkgever een bepaalde gedraging onderzoekt, zodat je vervolgens vast kunt stellen of er daadwerkelijk reden is voor ontslag.
Wanneer je als werkgever daadwerkelijk de beslissing hebt genomen om je werknemer op staande voet te ontslaan, heeft de werknemer recht om te weten waarom hij of zij op staande voet wordt ontslagen. Deze redenen moeten door de werkgever zorgvuldig worden geformuleerd, ze kunnen namelijk niet meer achteraf worden gewijzigd. Ook als werknemer moet je de reden van je vertrek benoemen.
Als dit gebeurt kun je dit bij de rechter aanvechten. Als je als werkgever iemand op staande voet ontslagen hebt, kan het zijn dat je werknemer dit bij de rechter aanvecht. Het is voor zowel de werkgever als werknemer verstandig om de hulp in te roepen van een advocaat die gespecialiseerd is in arbeidsrecht. Deze kan je bijvoorbeeld helpen met het opstellen van een brief aan de werkgever, waarin je aangeeft waarom je het met het ontslag oneens bent. Door de vergaande gevolgen van het iemand ontslaan op staande voet is het wijs hulp in te roepen van een deskundige arbeidsrecht advocaat.
Dit zal blijken uit de prijsindicaties die je ontvangt van de advocaten. Daarnaast is het ook mogelijk dat je in aanmerking komt voor een overheidsvergoeding van de gemaakte kosten voor rechtshulp. Uiteraard kun je bij ons hierover advies inwinnen.
(14 vragenstellers gingen je voor over dit onderwerp)
Plaats jouw juridische probleem door enkele simpele vragen te beantwoorden.
Ontvang pitches van gekwalificeerde advocaten die je graag willen helpen.
Vergelijk reacties, prijsindicaties en reviews en kies de advocaat die het beste bij jou past.
Lawspot.nl helpt je bij het vinden van een goede advocaat. Onze aangesloten advocaten zijn gecertificeerd en wij gaan vertrouwelijk met jouw gegevens om. Het gebruik van Lawspot.nl is gratis en geheel vrijblijvend. Plaats jouw zaak vandaag nog op Lawspot.nl en vind de advocaat die jou het beste advies kan geven.
Lawspot.nl is een onafhankelijk platform. Wij hebben geen enkel belang bij welke advocaat je uiteindelijk kiest. Dit maakt ons uniek!
Vergelijk gratis pitches van advocaten gericht op jouw juridische probleem. Zo kun je de advocaat kiezen die bij jou past.
Met jouw persoonlijke gegevens wordt strikt vertrouwelijk omgegaan. Jouw zaak is anoniem en wordt beveiligd opgeslagen.
Een juridisch probleem is zo geplaatst op Lawspot.nl. Binnen enkele klikken ontvang je reacties van gekwalificeerde advocaten.
Ook nadat je voor een advocaat hebt gekozen, zit je nog nergens aan vast. Het gebruik van Lawspot.nl is geheel vrijblijvend.
Jouw geplaatste zaak is anoniem. Jouw contactgegevens worden pas met een advocaat gedeeld wanneer je hier zelf voor kiest.