De vereniging en stichting

Rechtsvorm

Als je een bedrijf op wilt starten zul je met verschillende juridische aspecten van het ondernemingsrecht te maken krijgen. Wanneer je je bedrijf op wilt starten en deze inschrijft bij de Kamer van Koophandel moet je een rechtsvorm kiezen. In Nederland bestaan er negen verschillende rechtsvormen. Welke jij kiest is van groot belang, omdat het onder andere de aansprakelijkheid voor bedrijfsschulden en de belastingverplichtingen bepaalt.

Met en zonder rechtspersoonlijkheid

Er zijn rechtsvormen met rechtspersoonlijkheid en zonder rechtspersoonlijkheid. Bij een rechtsvorm zonder rechtspersoonlijkheid ben je met je privé vermogen aansprakelijk voor de schulden van het bedrijf. Dit is niet het geval bij rechtsvormen met rechtspersoonlijkheid. Hieronder zullen twee rechtsvormen met rechtspersoonlijkheid worden besproken: de vereniging en de stichting.

Vereniging

Bij een vereniging wordt er samengewerkt om een bepaald doel te behalen. Een vereniging moet minstens twee leden hebben. Daarnaast moet er een ledenvergadering zijn waarin elk lid in beginsel één stem heeft. De ledenvergadering is ook degene die het bestuur benoemt.

Oprichting

De oprichting van een vereniging met volledige rechtsbevoegdheid geschiedt door middel een notariële akte en inschrijving daarvan in het Handelsregister bij de Kamer van Koophandel.

Aansprakelijkheid

In beginsel is het bestuur niet aansprakelijk voor schulden van de vereniging. Dit is wel het geval als de vereniging nog niet is ingeschreven in het Handelsregister(dan is het bestuur persoonlijk aansprakelijk) of als er sprake is van wanbestuur.

Belasting

Een vereniging met onderneming betaalt vennootschapsbelasting. Winst moet ten goede komen van het doel. Of er btw afgedragen moet worden hangt af van het specifieke geval.

Vereniging met beperkte rechtsbevoegdheid

Dit staat ook wel bekend als de informele vereniging. Dit is een vereniging die niet via een notariële akte is opgericht. De bestuurders zijn aansprakelijk met hun privévermogen, tenzij de vereniging staat ingeschreven in het Handelsregister. Een informele vereniging kan geen registergoederen verkrijgen en niks erven.

Stichting

Ook bij een stichting gaat het niet om het behalen van winst, maar om het bereiken van een doel. Hierbij gaat het vaak om sociale, ideële of maatschappelijke doelen. Winst mag alleen worden gemaakt voor zover deze een sociaal, maatschappelijk of ideëel doel heeft. Een stichting heeft geen leden.

Oprichting

Een stichting kan alleen, met anderen of door een rechtspersoon worden opgericht. De oprichting geschiedt door middel van een akte met daarin opgenomen de statuten van de stichting. Deze akte dient ook te worden ingeschreven in het Handelsregister van de Kamer van Koophandel.

Aansprakelijkheid

Het gaat hier om een rechtspersoon, waarbij de bestuurders in beginsel niet aansprakelijk zijn. Er zijn hier wel uitzonderingen op. Dit is bijvoorbeeld het geval wanneer de stichting niet ingeschreven staat in het Handelsregister of als er sprake is van wanbestuur.

Belasting

Wanneer de stichting een onderneming drijft, moet er vennootschapsbelasting worden betaald. Dit is het geval als er een duurzame organisatie is van kapitaal en arbeid, die door deelname aan het economisch verkeer winst beoogt te behalen. Deze winst moet wel ten goede komen aan het doel van de stichting. Of de stichting btw moet inhouden en afdragen, hangt af van de situatie.

Hoe kan een advocaat jou helpen?

Een advocaat kan jou het beste helpen bij het kiezen van een rechtsvorm die bij jouw onderneming past. Hierbij is de aansprakelijkheid van groot belang, omdat je soms aansprakelijk kan worden gesteld voor grote ondernemingsschulden. Ook kan een advocaat kijken welke belastingvoordelen voor jou het beste resultaat zullen opleveren.

Het in de arm nemen van een advocaat hoeft niet duur te zijn

Meerdere advocaten zullen je prijsindicaties toesturen waarin je dit kunt zien. Ook kun je in aanmerking komen voor een vergoeding van de overheid voor de kosten van de rechtshulp. Als je meer vragen hebt, kun je hiervoor uiteraard bij ons terecht.


 

Meteen een advocaat vinden?

 

(240 rechtzoekenden plaatsten een zaak over dit onderwerp)

Direct juridische hulp?

Vul het contactformulier in, dan neemt een gespecialiseerde advocaat gauw contact met je op.

Zelf bellen kan natuurlijk ook, wij zijn bereikbaar via 085 – 5000 202.

4.5/5
Klanten beoordelen Lawspot gemiddeld met een 9,3

Zo gemakkelijk werkt Lawspot

1. Plaats een zaak

Plaats jouw juridische probleem door enkele simpele vragen te beantwoorden.

2. Advocaat gekoppeld

Er wordt automatisch een advocaat aan je gekoppeld, voor het beste resultaat.

Vereniging of Stichting advocaat vinden via Lawspot.nl

Op Lawspot.nl kan je gemakkelijk en snel een advocaat vinden voor jouw specifieke zaak. Met jouw gegevens wordt vertrouwelijk omgegaan en de aangesloten advocaten zijn allemaal gecertificeerd. Daarnaast is het gebruik van Lawspot.nl helemaal gratis en brengt het geen verdere verplichtingen met zich mee. Plaats jouw zaak vandaag nog op Lawspot.nl en vind de advocaat die jou het beste helpt.

 

badge

Onafhankelijk platform

Lawspot.nl is een onafhankelijk platform. Wij hebben geen enkel belang bij welke advocaat je uiteindelijk kiest. Dit maakt ons uniek!

road-sign

Gratis Vereniging en stichting advocaten vergelijken

Er wordt een advocaat toegewezen op basis van jouw juridische probleem. Zo ontvang je de advocaat die bij jou past.

lock

Betrouwbaar en veilig

Met jouw persoonlijke gegevens wordt strikt vertrouwelijk omgegaan. Jouw zaak is anoniem en wordt beveiligd opgeslagen.

download

Gemakkelijk en snel

Een juridisch probleem is zo geplaatst op Lawspot.nl. Binnen enkele klikken ontvang je reacties van gekwalificeerde advocaten.

pennon

Geheel vrijblijvend

Ook nadat je voor een advocaat hebt gekozen, zit je nog nergens aan vast. Het gebruik van Lawspot.nl is geheel vrijblijvend.

road-sign

Anoniem

Jouw geplaatste zaak is anoniem. Jouw contactgegevens worden pas met een advocaat gedeeld wanneer je hier zelf voor kiest.


Zoek je een betaalbare en betrouwbare vereniging of stichting advocaat?

Plaats gratis jouw zaak!

Meer weten?

 

Bel nu