Vragen? Bel ons gerust: 085 - 5000 202
Als je een bedrijf op wilt starten zul je met verschillende juridische aspecten van het ondernemingsrecht te maken krijgen. Wanneer je je bedrijf op wilt starten en deze inschrijft bij de Kamer van Koophandel moet je een rechtsvorm kiezen. In Nederland bestaan er negen verschillende rechtsvormen. Welke jij kiest is van groot belang, omdat het onder andere de aansprakelijkheid voor bedrijfsschulden en de belastingverplichtingen bepaald. Er zijn rechtsvormen met rechtspersoonlijkheid en zonder rechtspersoonlijkheid. Bij een rechtsvorm zonder rechtspersoonlijkheid ben je met je privé vermogen aansprakelijk voor de schulden van het bedrijf. Dit is niet het geval bij rechtsvormen met rechtspersoonlijkheid. Hieronder zullen twee rechtsvormen met rechtspersoonlijkheid worden besproken: de vereniging en de stichting.
Bij een vereniging wordt er samengewerkt om een bepaald doel te behalen. Een vereniging moet minstens twee leden hebben. Daarnaast moet er een ledenvergadering zijn waarin elk lid in beginsel één stem heeft. De ledenvergadering is ook degene die het bestuur benoemt.
Oprichting: De oprichting van een vereniging met volledige rechtsbevoegdheid geschiedt door middel een notariële akte en inschrijving daarvan in het Handelsregister bij de Kamer van Koophandel.
Aansprakelijkheid: In beginsel is het bestuur niet aansprakelijk voor schulden van de vereniging. Dit is wel het geval als de vereniging nog niet is ingeschreven in het Handelsregister(dan is het bestuur persoonlijk aansprakelijk) of als er sprake is van wanbestuur.
Belasting: Een vereniging met onderneming betaalt vennootschapsbelasting. Winst moet ten goede komen van het doel. Of er btw afgedragen moet worden hangt af van het specifieke geval.
Vereniging met beperkte rechtsbevoegdheid: Dit staat ook wel bekend als de informele vereniging. Dit is een vereniging die niet via een notariële akte is opgericht. De bestuurders zijn aansprakelijk met hun privévermogen, tenzij de vereniging staat ingeschreven in het Handelsregister. Een informele vereniging kan geen registergoederen verkrijgen en niks erven.
Ook bij een stichting gaat het niet om het behalen van winst, maar om het bereiken van een doel. Hierbij gaat het vaak om sociale, ideële of maatschappelijke doelen. Winst mag alleen worden gemaakt voor zover deze een sociaal, maatschappelijk of ideëel doel heeft. Een stichting heeft geen leden.
Oprichting: Een stichting kan alleen, met anderen of door een rechtspersoon worden opgericht. De oprichting geschiedt door middel van een akte met daarin opgenomen de statuten van de stichting. Deze akte dient ook te worden ingeschreven in het Handelsregister van de Kamer van Koophandel.
Aansprakelijkheid: Het gaat hier om een rechtspersoon, waarbij de bestuurders in beginsel niet aansprakelijk zijn. Er zijn hier wel uitzonderingen op. Dit is bijvoorbeeld het geval wanneer de stichting niet ingeschreven staat in het Handelsregister of als er sprake is van wanbestuur.
Belasting: Wanneer de stichting een onderneming drijft, moet er vennootschapsbelasting worden betaald. Dit is het geval als er een duurzame organisatie is van kapitaal en arbeid, die door deelname aan het economisch verkeer winst beoogt te behalen. Deze winst moet wel ten goede komen aan het doel van de stichting. Of de stichting btw moet inhouden en afdragen, hangt af van de situatie.
Een advocaat kan jou het beste helpen bij het kiezen van een rechtsvorm die bij jouw onderneming past. Hierbij is de aansprakelijkheid van groot belang, omdat je soms aansprakelijk kan worden gesteld voor grote ondernemingsschulden. Ook kan een advocaat kijken welke belastingvoordelen voor jou het beste resultaat zullen opleveren.
Meerdere advocaten zullen je prijsindicaties toesturen waarin je dit kunt zien. Ook kun je in aanmerking komen voor een vergoeding van de overheid voor de kosten van de rechtshulp. Als je meer vragen hebt, kun je hiervoor uiteraard bij ons terecht.
(240 rechtzoekenden plaatsten een zaak over dit onderwerp)
Plaats jouw juridische probleem door enkele simpele vragen te beantwoorden.
Ontvang pitches van gekwalificeerde advocaten die je graag willen helpen.
Vergelijk reacties, prijsindicaties en reviews en kies de advocaat die het beste bij jou past.
Op Lawspot.nl kan je gemakkelijk en snel een advocaat vinden voor jouw specifieke zaak. Met jouw gegevens wordt vertrouwelijk omgegaan en de aangesloten advocaten zijn allemaal gecertificeerd. Daarnaast is het gebruik van Lawspot.nl helemaal gratis en brengt het geen verdere verplichtingen met zich mee. Plaats jouw zaak vandaag nog op Lawspot.nl en vind de advocaat die jou het beste helpt.
Lawspot.nl is een onafhankelijk platform. Wij hebben geen enkel belang bij welke advocaat je uiteindelijk kiest. Dit maakt ons uniek!
Vergelijk gratis pitches van advocaten gericht op jouw juridische probleem. Zo kun je de advocaat kiezen die bij jou past.
Met jouw persoonlijke gegevens wordt strikt vertrouwelijk omgegaan. Jouw zaak is anoniem en wordt beveiligd opgeslagen.
Een juridisch probleem is zo geplaatst op Lawspot.nl. Binnen enkele klikken ontvang je reacties van gekwalificeerde advocaten.
Ook nadat je voor een advocaat hebt gekozen, zit je nog nergens aan vast. Het gebruik van Lawspot.nl is geheel vrijblijvend.
Jouw geplaatste zaak is anoniem. Jouw contactgegevens worden pas met een advocaat gedeeld wanneer je hier zelf voor kiest.
Doordat er met echte interesse en de juiste vraagstelling wordt gewerkt hadden we snel een goeie advocaat te pakken die ons assisteerde bij onze zaak. Snel, duidelijk én persoonlijk. Ik had van te voren een ander beeld van de advocatuur...
Mijn casus werd door dhr. Maarten Drontmann in 1e instantie bekeken en hij heeft mij in contact gebracht met TK advocaten, waarmee ik nu nog contact heb. Eigen dossier-omgeving op internet is ook erg fijn. Hartelijke dank!