De Eenmanszaak, Maatschap en V.O.F.

Rechtsvorm

Als je een bedrijf op wilt starten kom je in aanraking met allerlei juridische aspecten van het ondernemingsrecht. Bij de inschrijving bij de Kamer van Koophandel moet je een rechtsvorm kiezen. In Nederland bestaan negen verschillende rechtsvormen, onder andere de eenmanszaak, maatschap en V.O.F.

Met en zonder rechtspersoonlijkheid

Welke jij kiest is van groot belang, omdat het onder andere de aansprakelijkheid voor bedrijfsschulden en de belastingverplichtingen bepaalt. Er zijn rechtsvormen met rechtspersoonlijkheid en zonder rechtspersoonlijkheid. Bij een rechtsvorm zonder rechtspersoonlijkheid ben je met je privé vermogen aansprakelijk voor de schulden van het bedrijf. Dit is niet het geval bij rechtsvormen met rechtspersoonlijkheid.
Hieronder zullen drie rechtsvormen zonder rechtspersoonlijkheid worden besproken, namelijk de maatschap, de eenmanszaak en de V.O.F.

Eenmanszaak

Bij deze rechtsvorm heeft één persoon alle verantwoordelijkheid voor de onderneming. Er kan wel gewoon personeel in dienst zijn. Je kunt slechts één eenmanszaak oprichten. Deze kan wel meerdere vestigingen, namen en activiteiten hebben. Voor een eenmanszaak bestaat er geen minimumkapitaal.

Oprichting

Een eenmanszaak is vrij snel en eenvoudig opgericht. Het bedrijf moet worden ingeschreven bij de Kamer van Koophandel en in het Handelsregister.

Aansprakelijkheid

Een eenmanszaak heeft geen afgescheiden vermogen. Dit betekent dat alle schulden op jouw privévermogen verhaald kunnen worden en dat jij ook failliet gaat als het bedrijf failliet gaat. Als je in gemeenschap van goederen bent getrouwd, is ook jouw partner aansprakelijk voor schulden. Dit kun je voorkomen door onder huwelijkse voorwaarden te trouwen.

Belasting

Bij een eenmanszaak heb je vaak recht op belastingvoordeel. Zo kan je in aanmerking komen voor bijvoorbeeld zelfstandigenaftrek en startersaftrek.

Maatschap

De maatschap betreft een zakelijk samenwerkingsverband, waarbij ieder een eigen inbreng heeft. Vaak gaat dit om personen die samenwerken voor de uitoefening van een beroep. Alle maten zijn actief als zelfstandig ondernemer. De maatschap is gericht op het behalen van financieel voordeel dat wordt verdeeld onder de maten.

Oprichting

De maatschap wordt ingeschreven bij de Kamer van Koophandel in het Handelsregister. Startkapitaal is niet vereist. Een maatschapscontract is niet verplicht, maar wordt wel aangeraden.

Aansprakelijkheid

Bij een maatschap ga je alleen verplichtingen aan voor jezelf, tenzij er sprake is van verlening van volmacht of een gezamenlijke beslissing om een handeling of transactie te verrichten. Hierbij zijn alle maten voor een gelijk deel aansprakelijk en dit kan dus ook worden verhaald op privévermogen. Als je kunt aantonen dat een maat onbevoegd heeft gehandeld, zijn de andere maten niet aansprakelijk.

Belasting

In beginsel wordt een maat gezien als zelfstandig ondernemer en heeft deze recht op belastingvoordeel.

Vennootschap onder firma

Een V.O.F. wordt opgestart door twee of meer ondernemers gezamenlijk. Deze worden vennoten genoemd. Iedere vennoot moet iets inbrengen in het bedrijf. Deze inbreng bestaat meestal uit geld, maar het kan bijvoorbeeld ook gaan om arbeid of goederen. Voor een V.O.F. bestaat er geen minimumkapitaal.

Oprichting

Inschrijven bij de Kamer van Koophandel en in het Handelsregister. Daarnaast wordt er een vennootschapscontract samengesteld met daarin bijvoorbeeld de bevoegdheden van vennoten, de inbreng en de verdeling van winst.

Aansprakelijkheid

In beginsel zijn alle vennoten hoofdelijk aansprakelijk voor de schulden van de firma. Als het vermogen van de firma niet toereikend is voor het verhaal van vorderingen, kan er aanspraak worden gemaakt op het privévermogen van de vennoten. Een vennoot is ook aansprakelijk voor de schulden die zijn gemaakt voordat hij/zij tot de V.O.F. toetrad. Bij uittreding blijft de vennoot aansprakelijk voor de schulden gemaakt tot op het moment van de uittreding. Een privéschuld van een vennoot kan niet worden verhaald op het vermogen van de vof of het privévermogen van de andere vennoten.

Belasting

Iedere vennoot betaalt over zijn eigen deel van de winst inkomstenbelasting. Een vennoot komt vaak in aanmerking voor belastingvoordelen zoals ondernemersaftrek, inversteringsaftrek en fiscale oudedagsvoorziening.

Man/vrouw firma

Dit is een speciale vorm van de V.O.F. Deze V.O.F. is opgericht door partners. Hierbij is een voordeel dat beide partners kunnen worden gezien als ondernemer aan wie bepaalde belastingvoordelen toekomen. Het nadeel is dat huwelijkse voorwaarden geen invloed hebben, aangezien beide aansprakelijk zijn voor de bedrijfsschulden.

Wat kan een advocaat voor jou betekenen?

Een advocaat kan jou het beste helpen bij het kiezen van een rechtsvorm die bij jouw onderneming past, zoals een eenmanszaak, maatschap en V.O.F. Hierbij is de aansprakelijkheid van groot belang, omdat je soms aansprakelijk kan worden gesteld voor grote ondernemingsschulden. Ook kan een advocaat kijken welke belastingvoordelen voor jou het beste resultaat zullen opleveren.

Een advocaat in de arm nemen hoeft niet duur te zijn

Verschillende advocaten zullen je prijsindicaties toesturen waarin je dit kunt zien. Ook kun je eventueel in aanmerking komen voor een vergoeding van de overheid voor de kosten van de rechtshulp. Als je meer vragen hebt, kun je hiervoor uiteraard bij ons terecht.


Meteen een advocaat vinden?

 

(258 rechtzoekenden plaatsten een zaak over dit onderwerp)

Direct juridische hulp?

Vul het contactformulier in, dan neemt een gespecialiseerde advocaat gauw contact met je op.

Zelf bellen kan natuurlijk ook, wij zijn bereikbaar via 085 – 5000 202.

4.5/5
Klanten beoordelen Lawspot gemiddeld met een 9,3

Zo gemakkelijk werkt Lawspot

1. Plaats een zaak

Plaats jouw juridische probleem door enkele simpele vragen te beantwoorden.

2. Advocaat gekoppeld

Er wordt automatisch een advocaat aan je gekoppeld, voor het beste resultaat.

Eenmanszaak, maatschap en vof advocaat vinden via Lawspot.nl

Op Lawspot.nl kan je gemakkelijk en snel een advocaat vinden voor jouw specifieke zaak. Met jouw gegevens wordt vertrouwelijk omgegaan en de aangesloten advocaten zijn allemaal gecertificeerd. Daarnaast is het gebruik van Lawspot.nl helemaal gratis en brengt het geen verdere verplichtingen met zich mee. Plaats jouw zaak vandaag nog op Lawspot.nl en vind de advocaat die jou het beste helpt.

 

badge

Onafhankelijk platform

Lawspot.nl is een onafhankelijk platform. Wij hebben geen enkel belang bij welke advocaat je uiteindelijk kiest. Dit maakt ons uniek!

road-sign

Gratis Eenmanszaak, maatschap en vof advocaten vergelijken

Er wordt een advocaat toegewezen op basis van jouw juridische probleem. Zo ontvang je de advocaat die bij jou past.

lock

Betrouwbaar en veilig

Met jouw persoonlijke gegevens wordt strikt vertrouwelijk omgegaan. Jouw zaak is anoniem en wordt beveiligd opgeslagen.

download

Gemakkelijk en snel

Een juridisch probleem is zo geplaatst op Lawspot.nl. Binnen enkele klikken ontvang je reacties van gekwalificeerde advocaten.

pennon

Geheel vrijblijvend

Ook nadat je voor een advocaat hebt gekozen, zit je nog nergens aan vast. Het gebruik van Lawspot.nl is geheel vrijblijvend.

road-sign

Anoniem

Jouw geplaatste zaak is anoniem. Jouw contactgegevens worden pas met een advocaat gedeeld wanneer je hier zelf voor kiest.


Zoek je een betaalbare en betrouwbare Eenmanszaak, maatschap en vof advocaat?

Plaats gratis jouw zaak!

Meer weten?

 

Bel nu