Rechtsvorm
Als je een bedrijf op wilt starten kom je in aanraking met allerlei juridische aspecten van het ondernemingsrecht. Bij de inschrijving bij de Kamer van Koophandel moet je een rechtsvorm kiezen. In Nederland bestaan negen verschillende rechtsvormen, onder andere de eenmanszaak, maatschap en V.O.F.
Met en zonder rechtspersoonlijkheid
Welke jij kiest is van groot belang, omdat het onder andere de aansprakelijkheid voor bedrijfsschulden en de belastingverplichtingen bepaalt. Er zijn rechtsvormen met rechtspersoonlijkheid en zonder rechtspersoonlijkheid. Bij een rechtsvorm zonder rechtspersoonlijkheid ben je met je privé vermogen aansprakelijk voor de schulden van het bedrijf. Dit is niet het geval bij rechtsvormen met rechtspersoonlijkheid.
Hieronder zullen drie rechtsvormen zonder rechtspersoonlijkheid worden besproken, namelijk de maatschap, de eenmanszaak en de V.O.F.
Eenmanszaak
Bij deze rechtsvorm heeft één persoon alle verantwoordelijkheid voor de onderneming. Er kan wel gewoon personeel in dienst zijn. Je kunt slechts één eenmanszaak oprichten. Deze kan wel meerdere vestigingen, namen en activiteiten hebben. Voor een eenmanszaak bestaat er geen minimumkapitaal.
Oprichting
Een eenmanszaak is vrij snel en eenvoudig opgericht. Het bedrijf moet worden ingeschreven bij de Kamer van Koophandel en in het Handelsregister.
Aansprakelijkheid
Een eenmanszaak heeft geen afgescheiden vermogen. Dit betekent dat alle schulden op jouw privévermogen verhaald kunnen worden en dat jij ook failliet gaat als het bedrijf failliet gaat. Als je in gemeenschap van goederen bent getrouwd, is ook jouw partner aansprakelijk voor schulden. Dit kun je voorkomen door onder huwelijkse voorwaarden te trouwen.
Belasting
Bij een eenmanszaak heb je vaak recht op belastingvoordeel. Zo kan je in aanmerking komen voor bijvoorbeeld zelfstandigenaftrek en startersaftrek.
Maatschap
De maatschap betreft een zakelijk samenwerkingsverband, waarbij ieder een eigen inbreng heeft. Vaak gaat dit om personen die samenwerken voor de uitoefening van een beroep. Alle maten zijn actief als zelfstandig ondernemer. De maatschap is gericht op het behalen van financieel voordeel dat wordt verdeeld onder de maten.
Oprichting
De maatschap wordt ingeschreven bij de Kamer van Koophandel in het Handelsregister. Startkapitaal is niet vereist. Een maatschapscontract is niet verplicht, maar wordt wel aangeraden.
Aansprakelijkheid
Bij een maatschap ga je alleen verplichtingen aan voor jezelf, tenzij er sprake is van verlening van volmacht of een gezamenlijke beslissing om een handeling of transactie te verrichten. Hierbij zijn alle maten voor een gelijk deel aansprakelijk en dit kan dus ook worden verhaald op privévermogen. Als je kunt aantonen dat een maat onbevoegd heeft gehandeld, zijn de andere maten niet aansprakelijk.
Belasting
In beginsel wordt een maat gezien als zelfstandig ondernemer en heeft deze recht op belastingvoordeel.
Vennootschap onder firma
Een V.O.F. wordt opgestart door twee of meer ondernemers gezamenlijk. Deze worden vennoten genoemd. Iedere vennoot moet iets inbrengen in het bedrijf. Deze inbreng bestaat meestal uit geld, maar het kan bijvoorbeeld ook gaan om arbeid of goederen. Voor een V.O.F. bestaat er geen minimumkapitaal.
Oprichting
Inschrijven bij de Kamer van Koophandel en in het Handelsregister. Daarnaast wordt er een vennootschapscontract samengesteld met daarin bijvoorbeeld de bevoegdheden van vennoten, de inbreng en de verdeling van winst.
Aansprakelijkheid
In beginsel zijn alle vennoten hoofdelijk aansprakelijk voor de schulden van de firma. Als het vermogen van de firma niet toereikend is voor het verhaal van vorderingen, kan er aanspraak worden gemaakt op het privévermogen van de vennoten. Een vennoot is ook aansprakelijk voor de schulden die zijn gemaakt voordat hij/zij tot de V.O.F. toetrad. Bij uittreding blijft de vennoot aansprakelijk voor de schulden gemaakt tot op het moment van de uittreding. Een privéschuld van een vennoot kan niet worden verhaald op het vermogen van de vof of het privévermogen van de andere vennoten.
Belasting
Iedere vennoot betaalt over zijn eigen deel van de winst inkomstenbelasting. Een vennoot komt vaak in aanmerking voor belastingvoordelen zoals ondernemersaftrek, inversteringsaftrek en fiscale oudedagsvoorziening.
Man/vrouw firma
Dit is een speciale vorm van de V.O.F. Deze V.O.F. is opgericht door partners. Hierbij is een voordeel dat beide partners kunnen worden gezien als ondernemer aan wie bepaalde belastingvoordelen toekomen. Het nadeel is dat huwelijkse voorwaarden geen invloed hebben, aangezien beide aansprakelijk zijn voor de bedrijfsschulden.
Wat kan een advocaat voor jou betekenen?
Een advocaat kan jou het beste helpen bij het kiezen van een rechtsvorm die bij jouw onderneming past, zoals een eenmanszaak, maatschap en V.O.F. Hierbij is de aansprakelijkheid van groot belang, omdat je soms aansprakelijk kan worden gesteld voor grote ondernemingsschulden. Ook kan een advocaat kijken welke belastingvoordelen voor jou het beste resultaat zullen opleveren.
Een advocaat in de arm nemen hoeft niet duur te zijn
Verschillende advocaten zullen je prijsindicaties toesturen waarin je dit kunt zien. Ook kun je eventueel in aanmerking komen voor een vergoeding van de overheid voor de kosten van de rechtshulp. Als je meer vragen hebt, kun je hiervoor uiteraard bij ons terecht.