De commanditaire vennootschap: advocaat nodig?

Plaats gratis jouw zaak!   

Vragen? Bel ons gerust: 085 - 5000 202

Klanten beoordelen Lawspot gemiddeld met een 9,3

Als je een bedrijf op wilt starten en deze inschrijft bij de Kamer van Koophandel moet je een rechtsvorm kiezen. In Nederland bestaan er negen verschillende rechtsvormen. Welke jij kiest is van groot belang, omdat het onder andere de aansprakelijkheid voor bedrijfsschulden en de belastingverplichtingen bepaald. Er zijn rechtsvormen met rechtspersoonlijkheid en zonder rechtspersoonlijkheid. Bij een rechtsvorm zonder rechtspersoonlijkheid ben je met je privévermogen aansprakelijk voor de schulden van het bedrijf. Dit is niet het geval bij rechtsvormen met rechtspersoonlijkheid. Hieronder zullen twee rechtsvormen worden besproken.

Commanditaire Vennootschap

Een CV wordt ook opgericht door twee of meer personen en heeft veel overeenkomsten met de vof. Het verschil is dat een CV naast beherende ook commanditaire vennoten heeft. Dit zijn stille vennoten die alleen betrokken zijn op financieel gebied en hun naam mag niet worden genoemd in de naam van de vennootschap. De beherende vennoten hebben de dagelijkse leiding en zijn het gezicht van het bedrijf.

Oprichting: De CV dient te worden ingeschreven bij de Kamer van Koophandel in het Handelsregister. Een cv-contract is geen vereiste, maar het is wel raadzaam om alles zwart op wit te zetten. Er is geen minimumkapitaal.

Aansprakelijkheid: Als beherend vennoot ben je hoofdelijk en persoonlijk aansprakelijk voor de schulden van de CV. De stille vennoot kan slechts aansprakelijk zijn tot het bedrag wat hij/zij heeft geïnvesteerd. De CV heeft een afgescheiden vermogen, waardoor privé schuldeisers van de vennoten hier geen aanspraak op hebben. Zakelijke schuldeisers kunnen aanspraak hebben op het privévermogen van de vennoten wanneer het vermogen van de CV niet toereikend is.

Belasting: Iedere beherende vennoot betaalt inkomstenbelasting over zijn deel van de winst. Zij zijn ondernemer en hebben daarmee ook aanspraak op fiscale voordelen zoals MKB-winstvrijstelling, fiscale oudedagsvoorziening en ondernemersaftrek. Een stille vennoot wordt niet gezien als ondernemer en heeft slechts voor investeringen recht op belastingvoordeel (willekeurige afschrijving en inversteringsaftrek).

Een advocaat kan jou het beste helpen bij het kiezen van een rechtsvorm die bij jouw onderneming past. Hierbij is de aansprakelijkheid van groot belang, omdat je soms aansprakelijk kan worden gesteld voor grote ondernemingsschulden. Ook kan een advocaat kijken welke belastingvoordelen voor jou het beste resultaat zullen opleveren.

Het in de arm nemen van een advocaat hoeft niet duur te zijn

Verschillende advocaten zullen je prijsindicaties toesturen waarin je dit kunt zien. Ook kun je in aanmerking komen voor een vergoeding van de overheid voor de kosten van de rechtshulp. Als je meer vragen hebt, kan je hiervoor natuurlijk bij ons terecht.


Meteen een advocaat vinden?


(278 rechtzoekenden plaatsten een zaak over dit onderwerp)

Zo gemakkelijk werkt Lawspot

Step 1 white

1. Plaats een zaak

Plaats jouw juridische probleem door enkele simpele vragen te beantwoorden.

Step 2 white

2. Advocaat pitcht

Ontvang pitches van gekwalificeerde advocaten die je graag willen helpen.

Step 3 white

3. Jij hebt de controle

Vergelijk reacties, prijsindicaties en reviews en kies de advocaat die het beste bij jou past.


Een commanditaire vennootschap advocaat vinden via Lawspot.nl

Op Lawspot.nl kan je gemakkelijk en snel een advocaat vinden voor jouw specifieke zaak. Met jouw gegevens wordt vertrouwelijk omgegaan en de aangesloten advocaten zijn allemaal gecertificeerd. Bovendien is het gebruik van Lawspot.nl helemaal gratis en brengt het geen verplichtingen met zich mee. Plaats jouw zaak vandaag nog op Lawspot.nl en vind de advocaat die jou het beste helpt.


badge

Onafhankelijk platform

Lawspot.nl is een onafhankelijk platform. Wij hebben geen enkel belang bij welke advocaat je uiteindelijk kiest. Dit maakt ons uniek!

road-sign

Gratis commanditaire vennootschap advocaten vergelijken

Vergelijk gratis pitches van advocaten gericht op jouw juridische probleem. Zo kun je de advocaat kiezen die bij jou past.

lock

Betrouwbaar en veilig

Met jouw persoonlijke gegevens wordt strikt vertrouwelijk omgegaan. Jouw zaak is anoniem en wordt beveiligd opgeslagen.

download

Gemakkelijk en snel

Een juridisch probleem is zo geplaatst op Lawspot.nl. Binnen enkele klikken ontvang je reacties van gekwalificeerde advocaten.

pennon

Geheel vrijblijvend

Ook nadat je voor een advocaat hebt gekozen, zit je nog nergens aan vast. Het gebruik van Lawspot.nl is geheel vrijblijvend.

road-sign

Anoniem

Jouw geplaatste zaak is anoniem. Jouw contactgegevens worden pas met een advocaat gedeeld wanneer je hier zelf voor kiest.


Zoek je een betaalbare en betrouwbare commanditaire vennootschap advocaat?

Plaats gratis jouw zaak!     Meer weten?


Wat vinden klanten van ons:

Menno uit Amsterdam

Geplaatst op: 30 mei 2020

Beoordeling: 10

Beoordeling:

Doordat er met echte interesse en de juiste vraagstelling wordt gewerkt hadden we snel een goeie advocaat te pakken die ons assisteerde bij onze zaak. Snel, duidelijk én persoonlijk. Ik had van te voren een ander beeld van de advocatuur...

Joop uit Waalre

Geplaatst op: 12 mei 2020

Beoordeling: 8

Beoordeling:

Mijn casus werd door dhr. Maarten Drontmann in 1e instantie bekeken en hij heeft mij in contact gebracht met TK advocaten, waarmee ik nu nog contact heb. Eigen dossier-omgeving op internet is ook erg fijn. Hartelijke dank!