Rechtsvormen
Als je een bedrijf op wilt starten en deze inschrijft bij de Kamer van Koophandel moet je een rechtsvorm kiezen. In Nederland bestaan er negen verschillende rechtsvormen. Welke jij kiest is van groot belang, omdat het onder andere de aansprakelijkheid voor bedrijfsschulden en de belastingverplichtingen bepaalt. Er zijn rechtsvormen met rechtspersoonlijkheid en zonder rechtspersoonlijkheid. Bij een rechtsvorm zonder rechtspersoonlijkheid ben je met je privévermogen aansprakelijk voor de schulden van het bedrijf. Dit is niet het geval bij rechtsvormen met rechtspersoonlijkheid. Omdat het erg belangrijk is de juiste rechtsvorm te kiezen is het aan te raden om advies te vragen aan een ondernemingsrecht advocaat. Hieronder zal de veelgebruikte rechtsvorm de Besloten Vennootschap (BV) worden besproken en of er voor de rechtsvorm besloten vennootschap advocaat vereist is.
Besloten Vennootschap
De BV is een samenwerkingsverband van aandeelhouders. De BV is een rechtspersoon en als bestuurder ben je in dienst van de BV en handel je uit haar naam. Het kapitaal is verdeeld in aandelen in het bezit van aandeelhouders. Zo kunnen aandelen worden verdeeld over de oprichters, maar ook anderen die enige vorm van inbreng hebben gehad in de BV (goederen/arbeid). De aandelen staan op naam en zijn niet overdraagbaar, tenzij de statuten dit bepalen. Het bestuur heeft de dagelijkse leiding van de vennootschap. Daarnaast is er ook een Algemene Vergadering en optioneel een raad van commissarissen voor het geven van advies en toezicht op het bestuur.
Oprichting
Een besloten vennootschap wordt opgericht door één of meer personen via een notariële akte. Hierin worden de statuten opgesteld en deze wordt ingeschreven in het Handelsregister. Er moet minstens één eurocent worden gestort in de vennootschap.
Aansprakelijkheid
In beginsel is het bestuur niet persoonlijk aansprakelijk voor vennootschapsschulden. Dit kan echter wel in bijvoorbeeld het geval van leningen en onbehoorlijk bestuur. Ook als de besloten vennootschap niet staat ingeschreven in het Handelsregister, kunnen bestuurders persoonlijk aansprakelijk zijn.
Belasting
Over de winst van de besloten vennootschap wordt vennootschapsbelasting betaald. Dit is 20% over de eerste €200.000 winst en 25% over alles daarboven. Als ‘dga’ (directeur-grootaandeelhouder) ben je in loondienst van jouw eigen BV. Je bent dga als je als bestuurder minstens 5% van de aandelen bezit en daarmee een ‘aanmerkelijk belang’ hebt. Als dga moet jouw salaris minimaal 70% zijn van wat geacht wordt een zakelijk salaris te zijn(marktconform). Bij de belastingdienst is dit minimaal €42.000 per jaar. Als je werknemers in dienst hebt, mag je niet minder verdienen dan jouw meest verdienende werknemer. Het is vrij duur om salaris op te nemen uit een BV. Soms is het dan ook beter om jouw salaris in dividend te laten uitkeren.
Besloten vennootschap advocaat
Een advocaat kan jou het beste helpen bij het kiezen van een rechtsvorm die bij jouw onderneming past, zoals een besloten vennootschap. Hierbij is de aansprakelijkheid van groot belang, omdat je soms aansprakelijk kan worden gesteld voor grote ondernemingsschulden. Ook kan een advocaat kijken welke belastingvoordelen voor jou het beste resultaat zullen opleveren.
Meteen een advocaat vinden?
(254 rechtzoekenden plaatsten een zaak over dit onderwerp)