Besloten Vennootschap

Plaats gratis jouw zaak!   

Vragen? Bel ons gerust: 085 - 5000 202

Klanten beoordelen Lawspot gemiddeld met een 9,3

Als je een bedrijf op wilt starten en deze inschrijft bij de Kamer van Koophandel moet je een rechtsvorm kiezen. In Nederland bestaan er negen verschillende rechtsvormen. Welke jij kiest is van groot belang, omdat het onder andere de aansprakelijkheid voor bedrijfsschulden en de belastingverplichtingen bepaald. Er zijn rechtsvormen met rechtspersoonlijkheid en zonder rechtspersoonlijkheid. Bij een rechtsvorm zonder rechtspersoonlijkheid ben je met je privévermogen aansprakelijk voor de schulden van het bedrijf. Dit is niet het geval bij rechtsvormen met rechtspersoonlijkheid. Omdat het erg belangrijk is de juiste rechtsvorm te kiezen is het aan te raden om advies te vragen aan een ondernemingsrecht advocaat. Hieronder zal de veelgebruikte rechtsvorm de Besloten Vennootschap (BV) worden besproken.

Besloten Vennootschap

De BV is een samenwerkingsverband van aandeelhouders. De BV is een rechtspersoon en als bestuurder ben je in dienst van de BV en handel je uit haar naam. Het kapitaal is verdeeld in aandelen in het bezit van aandeelhouders. Zo kunnen aandelen worden verdeeld over de oprichters, maar ook anderen die enige vorm van inbreng hebben gehad in de BV (goederen/arbeid). De aandelen staan op naam en zijn niet overdraagbaar, tenzij de statuten dit bepalen. Het bestuur heeft de dagelijkse leiding van de vennootschap. Daarnaast is er ook een Algemene Vergadering en optioneel een raad van commissarissen voor het geven van advies en toezicht op het bestuur.

Oprichting: Een besloten vennootschap wordt opgericht door één of meer personen via een notariële akte. Hierin worden de statuten opgesteld en deze wordt ingeschreven in het Handelsregister. Er moet minstens één eurocent worden gestort in de vennootschap.

Aansprakelijkheid: In beginsel is het bestuur niet persoonlijk aansprakelijk voor vennootschapsschulden. Dit kan echter wel in bijvoorbeeld het geval van leningen en onbehoorlijk bestuur. Ook als de besloten vennootschap niet staat ingeschreven in het Handelsregister, kunnen bestuurders persoonlijk aansprakelijk zijn.

Belasting: Over de winst van de besloten vennootschap wordt vennootschapsbelasting betaald. Dit is 20% over de eerste €200.000 winst en 25% over alles daarboven. Als ‘dga’ (directeur-grootaandeelhouder) ben je in loondienst van jouw eigen BV. Je bent dga als je als bestuurder minstens 5% van de aandelen bezit en daarmee een ‘aanmerkelijk belang’ hebt. Als dga moet jouw salaris minimaal 70% zijn van wat geacht wordt een zakelijk salaris te zijn(marktconform). Bij de belastingdienst is dit minimaal €42.000 per jaar. Als je werknemers in dienst hebt, mag je niet minder verdienen dan jouw meest verdienende werknemer. Het is vrij duur om salaris op te nemen uit een BV. Soms is het dan ook beter om jouw salaris in dividend te laten uitkeren.


Meteen een advocaat vinden?


(254 rechtzoekenden plaatsten een zaak over dit onderwerp)

Zo gemakkelijk werkt Lawspot

Step 1 white

1. Plaats een zaak

Plaats jouw juridische probleem door enkele simpele vragen te beantwoorden.

Step 2 white

2. Advocaat pitcht

Ontvang pitches van gekwalificeerde advocaten die je graag willen helpen.

Step 3 white

3. Jij hebt de controle

Vergelijk reacties, prijsindicaties en reviews en kies de advocaat die het beste bij jou past.


Ondernemingsrecht advocaat vinden via Lawspot.nl

Op Lawspot.nl kan je gemakkelijk en snel een advocaat vinden voor jouw specifieke zaak. Met jouw gegevens wordt vertrouwelijk omgegaan en de aangesloten advocaten zijn allemaal gecertificeerd. Bovendien is het gebruik van Lawspot.nl helemaal gratis en brengt het geen verplichtingen met zich mee. Plaats jouw zaak vandaag nog op Lawspot.nl en vind de advocaat die jou het beste helpt.


badge

Onafhankelijk platform

Lawspot.nl is een onafhankelijk platform. Wij hebben geen enkel belang bij welke advocaat je uiteindelijk kiest. Dit maakt ons uniek!

road-sign

Gratis ondernemingsrecht advocaten vergelijken

Vergelijk gratis pitches van advocaten gericht op jouw juridische probleem. Zo kun je de advocaat kiezen die bij jou past.

lock

Betrouwbaar en veilig

Met jouw persoonlijke gegevens wordt strikt vertrouwelijk omgegaan. Jouw zaak is anoniem en wordt beveiligd opgeslagen.

download

Gemakkelijk en snel

Een juridisch probleem is zo geplaatst op Lawspot.nl. Binnen enkele klikken ontvang je reacties van gekwalificeerde advocaten.

pennon

Geheel vrijblijvend

Ook nadat je voor een advocaat hebt gekozen, zit je nog nergens aan vast. Het gebruik van Lawspot.nl is geheel vrijblijvend.

road-sign

Anoniem

Jouw geplaatste zaak is anoniem. Jouw contactgegevens worden pas met een advocaat gedeeld wanneer je hier zelf voor kiest.


Zoek je een betaalbare en betrouwbare ondernemingsrecht advocaat?

Plaats gratis jouw zaak!     Meer weten?


Wat vinden klanten van ons:

Menno uit Amsterdam

Geplaatst op: 30 mei 2020

Beoordeling: 10

Beoordeling:

Doordat er met echte interesse en de juiste vraagstelling wordt gewerkt hadden we snel een goeie advocaat te pakken die ons assisteerde bij onze zaak. Snel, duidelijk én persoonlijk. Ik had van te voren een ander beeld van de advocatuur...

Joop uit Waalre

Geplaatst op: 12 mei 2020

Beoordeling: 8

Beoordeling:

Mijn casus werd door dhr. Maarten Drontmann in 1e instantie bekeken en hij heeft mij in contact gebracht met TK advocaten, waarmee ik nu nog contact heb. Eigen dossier-omgeving op internet is ook erg fijn. Hartelijke dank!