Wat kan je doen als klanten de rekening niet betalen?
Als een klant jouw openstaande vordering niet kan betalen is dat erg vervelend. Als meerdere klanten niet betalen kan dat problematisch worden. Je kunt dan een incassobureau inschakelen dat ervoor zorgt dat de schuldenaren betalen. Als dit niet het gewenste gevolg heeft, dan kun je het gerechtelijke traject starten. Een incasso advocaat kan zowel de incasso als het gerechtelijke traject voor je verzorgen. Een incassobureau kan alleen berichten ter sommatie sturen, terwijl een incasso advocaat ook juridische drukmiddelen kan uitoefenen.
Wanprestatie en aanmaning
De wettelijke maximale betalingstermijn van openstaande vorderingen is 60 dagen. Als een schuldenaar verzuimt te betalen is er sprake van wanprestatie en moet je eerst een aanmaning sturen. Als er een uiterste betaaldatum is afgesproken, is deze aanmaning voldoende. Wanneer er geen uiterste betaaldatum is afgesproken moet er na de eerste aanmaning nog een tweede aanmaning verstuurd worden, zodat de klant in verzuim is. Na verzuim kunnen er ook incassokosten aan de klant worden berekend. Zie in ons blog artikel moet ik incassokosten betalen? wat de voorwaarden voor incassokosten zijn.
Verschil tussen een deurwaarder, incassobureau en incasso advocaat
Incassobureau’s en deurwaarders kunnen jouw vorderingen verzorgen net zoals een incasso advocaat dat kan. Het verschil is alleen dat een incasso advocaat zelfstandig bevoegd is om de rechtbank te verzoeken om conservatoir beslag te leggen of om te procederen. Een advocaat kan dus het hele traject afwikkelen waar andere incasso adviseurs deze werkzaamheden moeten overdragen aan een advocaat. Een tussentijdse overdracht is dus niet nodig.
Wat kan een advocaat precies voor je doen?
Wanneer aanmaningen niet werken kan een incasso advocaat het gerechtelijke traject starten. Je kunt het beste samen met je advocaat bepalen wat de meest geschikte vervolgstap is. Hieronder zullen de drie meest gebruikte opties besproken worden. Daarnaast kan een advocaat je helpen een incassoprocedure in het buitenland te starten. Ook kunnen incasso advocaten je bijstaan in een geschil tegen een buitenlandse schuldenaar.
Incasso kort geding
De eerste stap die advocaten vaak zetten is een kort geding procedure starten bij de rechtbank. Hiervoor moet jouw vordering wel onbetwist zijn en dus eenvoudig hard te maken. Als je een meer gecompliceerde vordering hebt, dan start men vaker een dagvaardingsprocedure.
Faillissement aanvragen
Een andere optie is de aanvraag van faillissement van de klant die jouw rekening niet kan betalen. Een incasso advocaat kan helpen om deze aanvraag bij de rechtbank te doen. De faillissementsprocedure is goedkoop en snel. Hiervoor wordt soms gekozen omdat de meeste schuldenaren die wel kunnen en willen betalen dan toch snel tot betaling zullen overgaan omdat ze niet failliet verklaard willen worden.
Conservatoir beslag leggen
Je kunt beslag leggen op goederen van de schuldenaar totdat de rechter zich heeft uitgesproken. Hiervoor wordt het conservatoir beslag gebruikt, dit is een bewarend beslag zodat er zekerheid is tot betaling van jouw factuur. Dit doe je als je bijvoorbeeld vreest dat de schuldenaar zal vluchten naar het buitenland om zo zijn betalingsverplichtingen aan jou (en anderen) niet te hoeven nakomen.
Als je wat wil doen aan je openstaande vorderingen wil je natuurlijk een betrouwbare advocaat voor het juiste tarief in de arm nemen. Op Lawspot.nl vergelijk je gemakkelijk gespecialiseerde advocaten.
Het in de arm nemen van een incasso advocaat hoeft niet duur te zijn
Verschillende incasso advocaten zullen je prijsindicaties toesturen waarin je dit kunt zien. Ook kun je eventueel in aanmerking komen voor een vergoeding van de overheid voor de kosten van de rechtshulp. Als je meer vragen hebt, kun je hiervoor uiteraard bij ons terecht.
Incassorecht advocaat uit eigen regio
Onze gespecialiseerde advocaten staan je graag bij om samen tot een passende oplossing te komen. We zijn gevestigd in het hele land. Je vindt ons bijvoorbeeld in Den Haag, Rotterdam, Amsterdam, Groningen, Leeuwarden, Utrecht en Apeldoorn. Waar je ook woont, bij ons vind je een advocaat bij jou in de buurt die specialist is in incasso zaken.
Vul het contactformulier in, dan neemt een gespecialiseerde advocaat gauw contact met je op. Of bel ons direct via 085 –5000 202
Veelgestelde vragen incasso advocaat
Wat is een incasso advocaat?
Een incasso advocaat kan net zoals deurwaarders en incassobureaus de incasso van jouw vorderingen verzorgen. Ze kunnen onder andere betalingsregelingen treffen en aanmaningen verzenden. Daarnaast zijn ze echter ook bevoegd om de rechtbank te verzoeken om conservatoir beslag te leggen.
Hoe gaat een incasso?
Een incasso gaat in de meeste gevallen over onbetaald gebleven rekeningen voor geleverde zaken of diensten. Kortom houdt dit in dat je iets gedaan hebt voor je klant, die klant er tevreden mee is, maar hij de factuur niet betaalt. De meeste ondernemers sturen dan zelf een paar herinneringen en bellen dan de klant op. Mocht de betaling dan nog steeds uitblijven dan zou een incasso advocaat een optie kunnen zijn.
Hoeveel kost een incasso advocaat?
Incasso advocaten vragen voor hun incasso-dienstverlening een bedrag per uur. Dit bedraagt in de meeste gevallen ene bedrag tussen de €175 en €350 per uur. Indien een debiteur niet betaalt, dan komen de kosten uiteindelijk voor rekening van de schuldeiser.
Wat is een gerechtelijk incasso?
Een gerechtelijk incasso is een gerechtelijke procedure bij de rechtbank. Daarin wordt betaling van jouw vordering gevorderd van jouw debiteur. Het doel van deze gerechtelijke procedure is dat je een vonnis voor jouw vordering ontvangt.
Wat kan een incassobureau doen?
Een incassobureau mag jouw debiteur in deze fase aansporen te betalen door hem of haar te bellen of te mailen. Bovendien mag een incassobureau sommaties en aanmaningen verzenden, bemiddelen bij mogelijke misverstanden tussen jou en de debiteur en betalingsregelingen opstellen.
Meer weten over incassorecht?
Leer meer over bijvoorbeeld: