De duurovereenkomst
Is een overeenkomst waarbij minimaal twee partijen verschillende afspraken vastleggen over hun samenwerking. Hierbij kan het bijvoorbeeld gaan om verdeling van bevoegdheden, de duur van de samenwerking, de verdeling van de winst, mogelijkheid tot opzegging en de te leveren prestaties. Bij het opstellen van de overeenkomst kan het van belang zijn om advies in te winnen van een ondernemingsrecht advocaat.
Opzegging
Het komt vaak voor dat er in de duurovereenkomst voor onbepaalde tijd geen duidelijke afspraken zijn gemaakt over de eventuele opzegging hiervan. De Hoge Raad heeft bepaald dat als er niks anders is afgesproken, opzeggen in beginsel gewoon mag. Er kan echter wel een voldoende zwaarwegende opzeggingsgrond vereist zijn op grond van redelijkheid en billijkheid. Ook kan het zo zijn dat er een opzegtermijn in acht moet worden genomen of dat er bij opzegging schadevergoeding moet worden betaald.
Bij een duurovereenkomst voor bepaalde tijd is dit anders. Deze is in beginsel niet tussentijds opzegbaar. De reden hiervoor is dat partijen bewust voor een bepaalde tijd de overeenkomst aan zijn gegaan en hier ook investeringen op hebben afgestemd. Enkel wanneer er omstandigheden zijn ontstaan die niet konden worden voorzien ten tijde van het sluiten van de overeenkomst en die niet de schuld zijn van de opzeggende partij, kan de overeenkomst tussentijds worden opgezegd. Het is wel vereist dat deze omstandigheden zo ernstig zijn dat het niet redelijk en billijk is om de overeenkomst in stand te houden. Dit is bijvoorbeeld het geval wanneer er een toerekenbare tekortkoming is van de andere partij. Tussentijdse opzegging kan wel als de overeenkomst een bepaling bevat waarin dit wordt toegestaan.
Wat kan een advocaat voor je doen?
Het is verstandig om dit soort problemen te voorkomen. Daarom is het raadzaam om advies in te winnen van een advocaat bij het opstellen van de duurovereenkomst. Deze kan duidelijke afspraken vastleggen en daarmee conflicten voorkomen. Ook als er wel al een conflict is ontstaan kan een advocaat jou het best helpen.
Het in de arm nemen van een advocaat hoeft niet duur te zijn
Dit zal blijken uit de prijsindicaties die je ontvangt van de advocaten. Daarnaast is het ook mogelijk dat je in aanmerking komt voor een overheidsvergoeding van de gemaakte kosten voor rechtshulp. Voor vragen hierover kan je altijd bij ons terecht.
Meteen een advocaat vinden?
(209 rechtzoekenden plaatsten een zaak over dit onderwerp)