Juridisch Advies van een Advocaat over Aandeelhoudersovereenkomsten?

Aandeelhoudersovereenkomst

In een aandeelhoudersovereenkomst maken aandeelhouders onderling afspraken. Elke besloten vennootschap of naamloze vennootschap met meerdere aandeelhouders zal afspraken moeten maken over de aandelen en de verantwoordelijkheden die bij aandelen komen kijken. Voor het opmaken en/of wijzigen van de aandeelhoudersovereenkomst is geen notaris vereist. Dit is een groot voordeel ten opzichte van de statuten. Het ander voordeel is dat de aandeelhoudersovereenkomst niet openbaar is en dus niet op te vragen bij de Kamer van Koophandel. Een advocaat kan je helpen om de geschikte afspraken te maken en deze op te nemen in de overeenkomst om zo conflicten en onduidelijkheden te voorkomen.

Wat kan ik regelen in een aandeelhoudersovereenkomst?

Bij het opmaken van de overeenkomst is een grote mate van vormvrijheid. Daarom kunnen er veel verschillende afspraken worden vastgelegd. Veel voorkomend zijn:

  • Afspraken over de verkoop van aandelen. Wanneer een aandeelhouder besluit te vertrekken, welke voorwaarden gelden er dan? En is er een goedkeuring van de medeaandeelhouders vereist? Ook kan het voorkomen dat een medeaandeelhouder overlijdt of ziek wordt. Maak je dan gebruik van een afnameplicht? Daarnaast kun je bijvoorbeeld afspreken dat als een meerderheidsaandeelhouder zijn aandelen verkoopt de minderheidsaandeelhouder dit ook moet doen.
  • Afspraken over de benoeming van het bestuur en commissarissen van jouw bedrijf. Dan kun je onder andere denken aan de wijze van benoeming.
  • Afspraken over de uitkering van dividend. Welke reserves wil je minimaal aanhouden?
  • Afspraken over de geheimhouding van informatie. Als aandeelhouder heb je vaak meer informatie dan dat anderen over jouw onderneming hebben.
  • Afspraken over concurrentie en relaties. Als aandeelhouder kun je nog een andere onderneming (gedeeltelijk) bezitten. Mag deze onderneming concurreren met de desbetreffende vennootschap?

Omdat er zoveel verschillende zaken kunnen worden vastgelegd en elke onderneming andere belangen en eigenschappen heeft is het raadzaam een advocaat te raadplegen. Een advocaat kan je helpen met het vastleggen van de juiste afspraken voor jouw onderneming en aandeelhouders. Kijk hier hoe lawspot.nl werkt om de geschikte ondernemingsrecht advocaat te vinden

Wat kan een advocaat nog meer voor je doen

Handelen in strijd met statuten levert nietigheid op, terwijl handelen in strijd met een overeenkomst een wanprestatie oplevert. Je kunt een advocaat inschakelen om nakoming, een schadevergoeding of ontbinding te vorderen. Dit blijft meestal niet zonder grote gevolgen; een advocaat is in deze gevallen dus zeker gewenst! Daarnaast kan een advocaat jou ook helpen bij andere geschillen tussen aandeelhouders (corporate litigation).


Meteen een advocaat vinden?

 

(255 rechtzoekenden plaatsten een zaak over dit onderwerp)

Direct juridische hulp?

Vul het contactformulier in, dan neemt een gespecialiseerde advocaat gauw contact met je op.

Zelf bellen kan natuurlijk ook, wij zijn bereikbaar via 085 – 5000 202.

4.5/5
Klanten beoordelen Lawspot gemiddeld met een 9,3

Zo gemakkelijk werkt Lawspot

1. Plaats een zaak

Plaats jouw juridische probleem door enkele simpele vragen te beantwoorden.

2. Advocaat gekoppeld

Er wordt automatisch een advocaat aan je gekoppeld, voor het beste resultaat.

In contact komen met een ondernemingsrecht advocaat?

Lawspot.nl helpt je bij het vinden van een goede advocaat. Onze aangesloten advocaten zijn gecertificeerd en wij gaan vertrouwelijk met jouw gegevens om. Het gebruik van Lawspot.nl is gratis en geheel vrijblijvend. Plaats jouw zaak vandaag nog op Lawspot.nl en vind de advocaat die jou het beste advies kan geven.

 

badge

Onafhankelijk platform

Lawspot.nl is een onafhankelijk platform. Wij hebben geen enkel belang bij welke advocaat je uiteindelijk kiest. Dit maakt ons uniek!

road-sign

Gratis ondernemingsrecht advocaten vergelijken

Er wordt een advocaat toegewezen op basis van jouw juridische probleem. Zo ontvang je de advocaat die bij jou past.

lock

Betrouwbaar en veilig

Met jouw persoonlijke gegevens wordt strikt vertrouwelijk omgegaan. Jouw zaak is anoniem en wordt beveiligd opgeslagen.

download

Gemakkelijk en snel

Een juridisch probleem is zo geplaatst op Lawspot.nl. Binnen enkele klikken ontvang je reacties van gekwalificeerde advocaten.

pennon

Geheel vrijblijvend

Ook nadat je voor een advocaat hebt gekozen, zit je nog nergens aan vast. Het gebruik van Lawspot.nl is geheel vrijblijvend.

road-sign

Anoniem

Jouw geplaatste zaak is anoniem. Jouw contactgegevens worden pas met een advocaat gedeeld wanneer je hier zelf voor kiest.


Zoek je een betaalbare en betrouwbare ondernemingsrecht advocaat?

Plaats gratis jouw zaak!

 

Bel nu