Onderhandse lening

Onderhandse lening

In het geval van een onderhandse lening heb je geld uitgeleend aan iemand. Vanzelfsprekend hoor je dat geld gewoon terug te krijgen van je schuldenaar. Om problemen rondom het terugbetalen te voorkomen is het belangrijk om vooraf goede, duidelijke afspraken te maken. Als er toch problemen ontstaan is het mogelijk om bij de rechter betaling te vorderen van de schuldenaar.

Geld terugvragen

Vraag bij een onderhandse lening eerst je geld gewoon terug aan degene aan wie je het geld hebt geleend. In veel gevallen betaalt hij het verschuldigde bedrag zonder problemen terug. Dit kan mondeling, maar het kan handig zijn om van je verzoek bewijs te hebben. Stuur in dat geval voor de zekerheid schriftelijk het verzoek, dit kan ook digitaal.

Betalingsregeling

Als de schuldenaar te kennen geeft dat hij niet in staat is het bedrag te betalen, is het verstandig samen een betalingsregeling af te spreken en op schrift te stellen. Hierin kun je afspreken in hoeveel delen en wanneer betaald zal moeten worden. Dit moet je schriftelijk doen om te kunnen bewijzen wat jullie hebben afgesproken. Neem in de regeling ook een bepaling op waarin staat dat je het geld zal vorderen als de wederpartij de gemaakte afspraken niet in acht neemt.

Schuld opeisen

Als het niet lukt om samen een betalingsregeling op te stellen, kun je eisen dat de schuldenaar het geld betaalt. Dit doe je in een brief waarin staat welk bedrag je eist en wanneer je dit bedrag uiterlijk wil ontvangen. Verstuur een aangetekende brief per regulier post. Bewaar ook een kopie voor jezelf om te kunnen bewijzen wat je in de brief hebt gezet.

Mediation

Als de schuldenaar het geld niet terug wil betalen, maar wel met je in overleg wil over een oplossing, kunnen jullie een mediator inschakelen. Die zal jullie begeleiden om goede gesprekken te voeren en samen tot een geschikte oplossing te komen.
De rechter
Als jullie er na alle voorgaande stappen niet uit komen en de schuldenaar nog steeds niet wil betalen, kun je overweg naar de rechter te stappen om terugbetaling te vorderen. Je moet dan wel kunnen bewijzen dat je recht hebt om geld te ontvangen. Ook moet de wederpartij in verzuim zijn, met andere woorden: hij moet zich niet aan jullie afspraken hebben gehouden. Voordat je aan een rechtszaak gaat beginnen, is het raadzaam eerst contact op te nemen met een advocaat of een jurist.

Direct juridische hulp?

Vul het contactformulier in, dan neemt een gespecialiseerde advocaat gauw contact met je op.

Zelf bellen kan natuurlijk ook, wij zijn bereikbaar via 085 – 5000 202.

Deel dit artikel:

onderhandse lening

Veel gelezen artikelen

Bel nu