Als u en uw partner uit elkaar gaan en jullie kinderen hebben, moet u een omgangsregeling opstellen. Maak hiervoor afspraken met uw voormalige echtgenoot of partner. Hierbij kun u denken aan het verdelen van de tijd die de kinderen doorbrengen bij elke ouder en waar zij de vakanties doorbrengen. Heeft u advies nodig bij uw scheiding? Klik dan hier!
Afspraken maken
In veruit de meeste gevallen zijn u en uw ex-partner de juridische ouders van uw kinderen. U heeft beiden recht om tijd door te brengen met uw kinderen. Afspraken rondom die omgang met de kinderen worden vastgelegd in een omgangsregeling. Die omgangsregeling kunt u samen opstellen.
Wat staat er in de omgangsregeling?
Het is belangrijk om in ieder geval vast te leggen waar de kinderen komen te wonen. De kinderen dienen ook ingeschreven te worden op dat adres. Dit kunt u doen bij de gemeente. Hoe vaak en wanneer de andere ouder de kinderen mag zien, bespreekt u ook voor het maken van een omgangsregeling.
Afspraken opschrijven
Zorg ervoor dat de afspraken die u in overleg maakt opschrijft. Zo heeft u bewijs van de afspraken en ontstaat er geen verwarring. U kunt over allerlei verschillende dingen afspraken maken, bijvoorbeeld in welke weken de kinderen bij welke ouder zijn en wat de taken zijn van de ouders.
Het is handig om af te spreken in welke vakanties de kinderen bij wie zijn. Ook voor feest- en verjaardagen kan het erg handig zijn om afwijkende afspraken te maken.
Ouderschapsplan
Deze afspraken worden in veel gevallen vastgelegd in een zogeheten ouderschapsplan. Betrek uw kinderen ook in dit proces. Het is belangrijk om te luisteren naar wat zij willen.
Mediation
Het komt wel eens voor dat de ex-partners niet meer goed met elkaar kunnen omgaan na een scheiding. Dat kan een ernstige barrière vormen bij het opstellen van de omgangsregeling. Een mediator kan ervoor zorgen dat u er toch samen uitkomt. Dit is belangrijk, vooral voor de verdere relatie tussen de ouders en kinderen.
Hulp van de mediator
In de toekomst krijgt u nog regelmatig met elkaar te maken, dus mediation is zeker de moeite waard. Bij mediation begeleidt de mediator u bij het komen tot een oplossing. Hij kan ook ondersteuning bieden bij het opschrijven van de gemaakte afspraken in een ouderschapsplan. Als u hulp ontvangt van Jeugdzorg, kan de gemeente gratis een bemiddelaar (mediator) toewijzen.
Omgangsregeling van de rechter
Als ook sessies bij een mediator niet het gewenste resultaat opleveren, kunt u als laatste bij de rechter vragen een omgangsregeling op te stellen. Het is altijd verstandig om hiervoor een familierecht advocaat in te schakelen, hij kan u van het nodige advies voorzien.
Kinderen naar de rechter
Niet alleen de ouders kunnen naar de rechter stappen, ook de kinderen hebben de mogelijkheid om aan de rechter een omgangsregeling te vragen. Als de rechter dit doet, zijn de ouders verplicht zich aan de regels daarin te houden.
Contact opnemen
Als je het contactformulier invult, dan neemt een gespecialiseerde advocaat gauw contact met je op. Zelf bellen kan natuurlijk ook, wij zijn bereikbaar via 085 – 5000 202.