Officier van justitie

Officier van justitie

Hoe steekt de organisatie van het Openbaar Ministerie (OM) in elkaar?

Aan het hoofd van het Openbaar Ministerie zit onze Minister van Justitie, hij is in ieder geval op politiek gebied de baas van het Openbaar Ministerie. In dit blog bespreken we de officier van justitie.

Arrondissementen

In Nederland is een opdeling te vinden van 19 verschillende gebieden, deze worden arrondissementen genoemd. Ieder arrondissement heeft een eigen rechtbank, bovendien is in elke plaats waar een rechtbank zetelt ook een kantoor van het Openbaar Ministerie te vinden. Dit eigen kantoor staat bekend onder de naam: arrondissementsparket.

Arrondissementsparket

Elk arrondissementsparket heeft een aantal officieren van justitie in dienst. Op de rechtbank representeren zij het Openbaar Ministerie, dit houdt in dat zij namens het Openbaar Ministerie straffen eisen voor criminelen. Verder zijn er op ieder arrondissementsparket nog parketsecretarissen en administratief medewerkers werkzaam, deze zijn eigenlijk volledig bedoeld om de officier van justitie te ondersteunen.

Regio’s

De arrondissementen zijn verbonden aan 11 verschillende gebieden, deze gebieden worden simpelweg regio’s genoemd. De regio’s die er zijn kunt u eenvoudig opvragen bij uw arrondissement.

De advocaat-generaal en de procureur-generaal

Wanneer een aantal arrondissementen en regio’s samenwerken, wordt dit onder gesteld aan een groter gebied: een zogenaamd ressort. Ieder ressort heeft één gerechtshof. Zoals ook bij een arrondissement standaard is, kent ieder ressort wederom een parket.

Vijf ressorten

Er zijn in Nederland vijf ressorten, en hierin dus in totaal vijf gerechtshoven te vinden. Het belangrijkste wat er gebeurt in ieder ressortsparket is dat er hoger beroepzaken behandeld worden. De vertegenwoordiger van het Openbaar Ministerie heet bij rechtbanken de officier van justitie, bij gerechtshoven heet hij echter advocaat-generaal. Ten slotte is deze ook onder gesteld aan een hoofdadvocaat-generaal in ieder ressortsparket.

Hoge Raad

Er is ook nog een landelijk centraal punt die alle vijf de ressorts bezet, dit is het gebied van de Hoge Raad. Vanzelfsprekend is er ook een parket verbonden aan de Hoge Raad. Het hoofd van dit parket staat bekend als de procureur-generaal. In tegenstelling tot de officier van justitie of de advocaat-generaal heeft het parket van de Hoge Raad een hele andere functie.

Adviserende rol

Het Openbaar Ministerie is bij de Hoge Raad bijvoorbeeld niet een straf aan het eisen, het parket bij de Hoge Raad vervult een adviserende rol. Dit parket eist geen straf namens het Openbaar Ministerie. Hij voorziet de Hoge Raad van advies over de kwestie hoe de Hoge Raad om zou moeten gaan met de zaak die bij de Hoge Raad aanhangig is gemaakt. Het parket bij de Hoge Raad valt niet onder de leiding van het Openbaar Ministerie. Het parket bij de Hoge Raad staat onder leiding van het college van procureurs-generaal. Bovendien is het onafhankelijk van het Ministerie van justitie.

Contact opnemen

Als je het contactformulier invult, dan neemt een gespecialiseerde advocaat gauw contact met je op. Zelf bellen kan natuurlijk ook, wij zijn bereikbaar via 085 – 5000 202.

Direct juridische hulp?

Vul het contactformulier in, dan neemt een gespecialiseerde advocaat gauw contact met je op.

Zelf bellen kan natuurlijk ook, wij zijn bereikbaar via 085 – 5000 202.

Deel dit artikel:

officier van justitie

Veel gelezen artikelen

Bel nu