Lawspot Advocaten

No cure no pay

No cure no pay

Als we ‘no cure no pay’ vertalen naar het Nederlands, komt dit neer op ‘geen oplossing, geen betaling’. Als we dit doortrekken naar de advocatuur houdt dit in dat een cliënt alleen kosten voor zijn/haar advocaat hoeft te betalen als er een positief resultaat behaald is. Echter is in artikel 7.7 van de Verordening op de advocatuur bepaald dat deze werkwijze voor advocaten helemaal niet toegestaan is.

Uitzondering

In het recht is hier dan ook een uitzondering op gemaakt voor overlijdensschade en letselschade advocaten. Op 1 januari 2014 werd bepaald dat deze advocaten hun cliënten mochten bijstaan met no cure no pay, bij wijze van experiment voor een periode van 5 jaar. In 2019 is deze periode verlengd met een termijn van 5 jaar. Door dit experiment is er grotere bereikbaarheid en toegankelijkheid tot een advocaat voor mensen die geen recht hebben op gesubsidieerde rechtsbijstand. De stap naar de rechter is voor hun verkleind doordat de kosten nu afhankelijk zijn van het resultaat. Zij hoeven dus namelijk niet te betalen voor een verloren zaak.

Voorwaarden no cure no pay

  • Er zijn enkele voorwaarden verbonden aan de no cure no pay betalingsregeling. Hieronder de belangrijkste.
  • De betalingsregeling mag niet zomaar toegepast worden. Voorwaarde is dat het gaat om een zaak waar aansprakelijkheid niet vaststaat of indien er te verwachte problemen zijn met betrekking tot schade en causaliteit.
  • Het is enkel mogelijk een dergelijke betalingsregeling te sluiten voor personen die geen aanspraak hebben op een pro deo advocaat.
  • De financiële kosten die betaald moeten worden indien er een positief resultaat wordt behaald, worden berekend op basis van het normale uurtarief van de advocaat. Dit uurtarief mag met maximaal 100% worden verhoogd. De totale kosten (dus inclusief btw en kantoorkosten) mogen niet meer dan 25% zijn van het financiële resultaat dat feitelijk behaald is. Speelt het geval dat de advocaat ook externe kosten financiert, is dit maximum verhoogt naar 35%.
  • Specifieke kosten mogen wel in rekening gebracht worden voor de cliënt, ongeacht van het behaalde resultaat.
  • Het is verplicht dat de betalingsregeling schriftelijk wordt overeengekomen. Daarnaast zijn er enkele specifieke verplichte onderdelen die opgenomen moeten worden.

Andere opties voor goedkope advocaten

Rechtsbijstandsverzekering

Als u een rechtsbijstandsverzekering hebt is het vaak mogelijk zelf een advocaat te kiezen, afhankelijk van uw polis. De kosten van een advocaat worden dan vergoed door deze verzekering. Als er een eigen risico geldt, zijn dit de enige kosten die u zelf moet betalen. Wilt u hulp met uw rechtsbijstandsverzekering? Neem dan contact op! Onze advocaten regelen alles met uw rechtsbijstandsverzekeraar zodat u er zelf niet veel werk aan hebt.

Vaste prijsafspraak

Indien u niet in aanmerking komt voor gesubsidieerde rechtsbijstand u geen rechtsbijstandsverzekering hebt en het geen no cure no pay zaak betreft, is het nog steeds mogelijk een goedkope advocaat in te schakelen. Een optie is namelijk ook om een advocaat in te schakelen op basis van een vaste prijsafspraak. Hierbij is vooraf bekend wat de totale kosten zijn. U komt dus niet voor verrassingen te staan! Onze advocaten werken met een vaste lage totaalprijs en enkel een bonus indien een positief resultaat wordt behaald. Zo bent u niet onnodig duur uit!

Tegen een laag uurtarief

Het is tevens een optie om u te laten bijstaan door een advocaat die werkzaam is op basis van een laag uurtarief en een bonus indien een positief resultaat behaald is. Hierdoor betaalt u niet onnodig en betaalt u uw advocaat slechts bij winst een bonus.

No cure no pay

Direct juridische hulp?

Vul het contactformulier in, dan neemt een gespecialiseerde advocaat gauw contact met je op.

Zelf bellen kan natuurlijk ook, wij zijn bereikbaar via 085 – 5000 202.

Deel dit artikel:

No cure no pay

Veel gelezen artikelen

Bel nu