No cure no pay – gratis advocaat?

No cure no pay – gratis advocaat?

‘Geen oplossing, geen betaling’ is de letterlijke vertaling van no cure no pay. In de wereld van de advocatuur zou dit betekenen dat zo’n no cure no pay advocaat uitsluitend betaald krijgt als hij/zij in de rechtszaak een positief resultaat heeft behaald. Klinkt als een win-win situatie, vind je niet? Helaas blijkt uit artikel 7.7 van de ‘Verordening op de advocatuur’ dat voor advocaten no cure no pay vaak niet is toegestaan. Maar zoals altijd zijn er uitzonderingen…

Uitzonderingen no cure no pay

In het recht is hier dan ook een uitzondering op gemaakt. Voor de rechtsgebieden ‘overlijdensschade’ en ‘letselschade‘ mag een cliënt namelijk wél een no cure no pay advocaat inschakelen. Op 1 januari 2014 werd deze nieuwe werkwijze goedgekeurd. Bij wijze van experiment voor een periode van 5 jaar.

Waarom een no cure no pay advocaat?

Omdat in 2019 deze periode verlengd is met een termijn van 5 jaar, heeft een grote groep mensen de gelegenheid gekregen om hulp in te schakelen van een advocaat. Zeker voor mensen die geen recht hebben op gesubsidieerde rechtsbijstand of geen rechtsbijstandverzekering hebben, blijkt no cure no pay een goede oplossing te zijn: de stap naar de rechter is voor hun verkleind doordat de kosten nu afhankelijk zijn van het resultaat. Zij hoeven dus namelijk niet te betalen voor een verloren zaak.

Regels om advocaat in te huren via no cure no pay

Er zijn enkele voorwaarden verbonden aan de no cure no pay betalingsregeling. Hieronder de belangrijkste.

  • De betalingsregeling mag niet zomaar toegepast worden. Voorwaarde is dat het gaat om een zaak waar aansprakelijkheid niet vaststaat of indien er te verwachte problemen zijn met betrekking tot schade en causaliteit.
  • Het is enkel mogelijk een dergelijke betalingsregeling te sluiten voor personen die geen aanspraak hebben op een pro deo advocaat.
  • De kosten die betaald moeten worden bij een positief resultaat, worden berekend op basis van het normale uurtarief van de advocaat. Dit uurtarief mag met maximaal 100% worden verhoogd. De totale kosten (dus inclusief btw en kantoorkosten) mogen niet meer dan 25% zijn van het financiële resultaat dat feitelijk behaald is. Wanneer de advocaat ook externe kosten financiert, is dit maximum verhoogd naar 35%.
  • Specifieke kosten mogen wel in rekening gebracht worden voor de cliënt, ongeacht van het behaalde resultaat.
  • Het is verplicht dat de betalingsregeling schriftelijk wordt overeengekomen. Daarnaast zijn er enkele specifieke verplichte onderdelen die opgenomen moeten worden.

Andere opties voor goedkope advocaten

Rechtsbijstandsverzekering

Als je een rechtsbijstandsverzekering hebt, dan is het vaak mogelijk zelf een advocaat te kiezen, afhankelijk van je polis. De kosten van een advocaat worden dan vergoed door deze verzekering. Als er een eigen risico geldt, zijn dit de enige kosten die je zelf moet betalen.

Wil je hulp met je rechtsbijstandsverzekering? Neem dan contact op! Onze advocaten regelen alles met je rechtsbijstandsverzekeraar zodat je er zelf niet veel werk aan hebt.

Vaste prijsafspraak

Kom je niet in aanmerking voor gesubsidieerde rechtsbijstand en heb je geen rechtsbijstandsverzekering? Is het bovendien niet mogelijk om een advocaat in te huren op basis van no cure no pay? Dan kun je nog steeds een goedkope advocaat inschakelen, namelijk op basis van een vaste prijsafspraak. Hierbij is vooraf bekend wat de totale kosten zijn en kom je dus niet voor verrassingen te staan! Onze advocaten werken met een vaste lage totaalprijs en ontvangen enkel een bonus als een positief resultaat wordt behaald. Zo ben je niet onnodig duur uit!

Tegen een laag uurtarief

Het is ook een optie om je te laten bijstaan door een advocaat die werkzaam is op basis van een laag uurtarief met een bonus wanneer een positief resultaat behaald is. Hierdoor betaal je niet onnodig en betaal je jouw advocaat alleen een bonus bij een gewonnen zaak.

Pro deo

Advocaten kunnen je bijstaan op basis van gesubsidieerde rechtsbijstand. Dit wordt ook wel een ‘toevoeging’ of ‘pro deo’ genoemd. Advocaten die werken op basis van gesubsidieerde rechtsbijstand krijgen een subsidie van de overheid voor het juridisch bijstaan van cliënten. Mensen met een laag inkomen komen voor gesubsidieerde rechtsbijstand in aanmerking en hoeven slechts een eigen bijdrage te betalen. Lees op onze website pro deo advocaten meer specifiek over deze mogelijkheid

No cure no pay jurist

Een jurist mag wel op basis van no cure no pay werken. De verordening geldt namelijk alleen voor advocaten. Is het niet nodig om te procederen voor de rechter? Dan is het wellicht handig om te kiezen voor een jurist die op basis van no cure no pay werkt. Dan betaal je alleen de kosten van de jurist als die het gewenste resultaat behaalt.

Contact opnemen

Als je het contactformulier invult, dan neemt een gespecialiseerde advocaat gauw contact met je op. Zelf bellen kan natuurlijk ook, wij zijn bereikbaar via 085 – 5000 202.

Veelgestelde vragen over no cure no pay

Wat betekent no cure no pay?

De letterlijke vertaling van no cure no pay is ‘Geen oplossing, geen betaling’. Dit betekent dat je slechts hoeft te betalen wanneer er een oplossing bereikt is. In het geval van een rechtszaak gaat het over een gewenste uitspraak van de rechter.

Wat is no cure no pay?

Bij no cure no pay betaal je slechts voor de advocaat wanneer het gewenste resultaat bij de rechter behaald is. Er worden dus geen kosten in rekening gebracht wanneer je de zaak niet gewonnen heeft.

No cure no pay: waarom wel of niet?

Het voordeel van no cure no pay is dat je alleen hoeft te betalen wanneer je het gewenste resultaat heeft bereikt bij de rechtbank. Het nadeel is dat het slechts in een beperkt aantal gevallen mogelijk is.

Is no cure no pay toegestaan in Nederland?

No cure no pay is slechts in een beperkt situaties toegestaan in Nederland. Je kan slechts voor de rechtsgebieden ‘overlijdensschade’ en ‘letselschade’ een no cure no pay advocaat inschakelen. Daarnaast moet het gaan om een zaak waar aansprakelijkheid niet is vastgesteld of wanneer er problemen verwacht zijn wat betreft de schade en causaliteit.

Wat is een no cure no pay advocaat?

Een no cure no pay advocaat is een advocaat die pas kosten in rekening brengt wanneer de zaak gewonnen is.

Waar kan ik een gratis advocaat krijgen?

Een gratis advocaat is niet mogelijk in Nederland. De advocaat wordt betaald door jezelf of door de overheid. Je kunt via deze pagina een goede advocaat vinden die ook pro deo werkt.

Waarom mag een advocaat niet gratis werken?

In artikel 7.7 van de ‘Verordening op de advocatuur’ is opgenomen dat advocaten niet gratis mogen werken. Het is dus een wettelijk verbod.

Direct juridische hulp?

Vul het contactformulier in, dan neemt een gespecialiseerde advocaat gauw contact met je op.

Zelf bellen kan natuurlijk ook, wij zijn bereikbaar via 085 – 5000 202.

Deel dit artikel:

No cure no pay advocaat

Veel gelezen artikelen

Bel nu