Juridische verplichtingen met betrekking tot alimentatie
Beste Gea,
De vraag of alimentatie moet worden voortgezet wanneer een kind opnieuw begint met studeren, hangt af van verschillende juridische factoren. Hieronder geef ik een algemeen overzicht van de relevante overwegingen:
1. Wettelijke verplichting tot alimentatie
In Nederland is er een wettelijke verplichting voor ouders om bij te dragen aan de kosten van levensonderhoud en studie van hun kinderen tot zij 21 jaar oud zijn. Deze verplichting geldt ongeacht de vraag of het kind studeert of niet.
2. Studerende kinderen en verlengde alimentatie
Als het kind ouder is dan 21 jaar, is de verplichting tot het betalen van kinderalimentatie in principe niet meer van toepassing. Echter, er kan een uitzondering zijn als er een contractuele afspraak is gemaakt tussen de ouders en het kind, of indien het kind kan aantonen dat het nog steeds financieel afhankelijk is vanwege een studie.
3. Herziening van alimentatie
Als uw partner van mening is dat de voortzetting van de alimentatie niet langer redelijk of nodig is, kan hij overwegen een herziening van de alimentatie aan te vragen. Dit kan via de rechter, waarbij beide partijen hun financiële situaties en de behoefte van het kind kunnen toelichten.
Conclusie
Uw partner zou juridisch advies moeten inwinnen om te bepalen of er in zijn specifieke situatie redenen zijn om de alimentatie te stoppen of te verlagen. Er kunnen namelijk omstandigheden zijn die rechtvaardigen dat de alimentatieverplichting wordt herzien. Het is raadzaam om contact op te nemen met een advocaat gespecialiseerd in familierecht om de mogelijkheden te verkennen.
Met vriendelijke groet,
Juridisch Expert