Met welke schulden mag je niet vliegen

Met welke schulden mag je niet vliegen

Vliegen wordt door velen als stressvol ervaren. Zo moet er veel geregeld worden voorafgaand aan de vlucht en moet men door de douane. Dit zorgt al voor de nodige spanning, maar de mogelijkheid bestaat om bij de paspoortcontrole nog tegen te worden gehouden door de Koninklijke Marechaussee: “Je hebt een onbetaalde boete openstaan”. Kan je dan nog op de vlucht stappen? Met welke schulden mag je niet vliegen? Deze vraag beantwoorden we in dit blog.

Komt dit vaak voor?

Deze situatie komt vaker voor dan je zou denken. Het is niet ongebruikelijk dat je bij de paspoortcontrole gevraagd wordt of je nog een rekening open hebt staan.

Is dat zo, dan dien je het verschuldigde bedrag meteen te betalen om de rekening te sluiten. Indien je op dat moment niet kan of niet wil betalen, dan wordt je het recht ontnomen om de reis verder voort te zetten.

Hoe weten ze dit?

Bij de paspoortcontrole controleert de Koninklijke Marechaussee of jouw naam in het opsporingsregister staat. Daar kan je in belanden als je nog boetes verschuldigd bent aan het Centraal Justitieel Incassobureau. Dit zijn vaak verkeersboetes en geldboetes die door de rechter zijn opgelegd.

De Belastingdienst heeft op deze manier in 2014 meer dan een miljoen euro opgehaald. Jaarlijks moeten ruim 5000 mensen hun boetes op Schiphol nog betalen.

Wanneer wordt er naar gevraagd?

Je wordt niet zomaar aangesproken op dergelijke openstaande boetes. Op Schiphol wordt je er pas naar gevraagd indien jouw boete al een geruime tijd open staat. Schuldenaars die een bepaalde regeling met hun schuldeiser hebben afgesproken, zoals een betalingstermijn, worden niet aangesproken.

Wie controleert of je schulden hebt waarmee je niet mag vliegen?

De Douane controleert eerst of je meer dan 10.000 euro bij je hebt en zo ja, of je hier wel aangifte voor hebt gedaan.

Daarna controleert de Koninklijke Marechaussee of je openstaande boetes hebt.

Als laatste controleert de Belastingdienst of je nog belastingschulden hebt.

Contact opnemen

Als je het contactformulier invult, dan neemt een gespecialiseerde advocaat gauw contact met je op. Zelf bellen kan natuurlijk ook, wij zijn bereikbaar via 085 – 5000 202.

Direct juridische hulp?

Vul het contactformulier in, dan neemt een gespecialiseerde advocaat gauw contact met je op.

Zelf bellen kan natuurlijk ook, wij zijn bereikbaar via 085 – 5000 202.

Deel dit artikel:

met welke schulden mag je niet vliegen

Veel gelezen artikelen

Bel nu