Niet alle gerechtelijke geschillen hoeven via de rechter opgelost te worden. Zo is er namelijk ook de mogelijkheid om een geschil op te lossen via mediation. Mediation houdt in dat de partijen samen, onder leiding van een onafhankelijke bemiddelaar, tot een oplossing komen. Hierbij neemt de bemiddelaar een onpartijdige positie in, geeft de bemiddelaar geen advies aan de partijen en tevens maakt hij ook geen beslissingen. Soms is de hulp van een advocaat handig bij mediation.
Voordelen mediation
Het afhandelen van een geschil via mediation kent verschillende voordelen. Zo is de mediation vaak al na enkele bijeenkomsten afgerond. Soms kan een geschil zelfs na één bijeenkomst opgelost worden. Hierdoor zijn de kosten vaak lager dan een procedure bij de rechter. Mediation scheelt dus geld én tijd! Tevens zijn de verhoudingen tussen partijen na afloop van mediation vaak beter dan nadat de gerechtelijke gang gevolgd wordt, aangezien er samen tot een oplossing gekomen wordt. Meestal worden de afspraken ook langer en beter nagekomen. Dit kan bijvoorbeeld bij een scheiding erg fijn zijn.
Verschil met advocaat
Een mediator en een advocaat zijn natuurlijk niet hetzelfde. Een advocaat is namelijk partijdig en probeert een zo goed mogelijk advies aan zijn cliënt te geven, terwijl een mediator zich juist onafhankelijk moet opstellen en geen kant mag kiezen. Het is echter wel mogelijk dat een advocaat zijn cliënt ondersteunt in de keuze voor een procedure of mediation. Ook bestaat er de mogelijkheid voor zakelijke mediation.
Advocaat mediation
Keuze
Zoals hierboven gezegd kan een advocaat ondersteuning bieden bij de keuze voor mediation of een gerechtelijke procedure. Een advocaat kan bijvoorbeeld berekenen hoe hoog de kosten van beide opties zijn. Tevens kan een advocaat beter inschatten welke mogelijke uitkomst beter aansluit bij wat zijn cliënt voor ogen heeft.
Tijdens bijeenkomst
Daarnaast kan een advocaat ook ondersteuning bieden bij de mediation tijdens een bijeenkomst. Zo kan hij, voorafgaand aan de bijeenkomst, samen met jou de zaak nog eens doorlopen. Hierbij kan de advocaat de belangrijke juridische aspecten nog eens uitleggen. Op deze manier wordt de kans op een zo goed mogelijke uitkomst voor de cliënt vergroot. Daarnaast kan een advocaat ook ondersteuning bieden tijdens de bijeenkomst. Dit mag alleen als de andere partijen ook een advocaat mee hebben, zodat de balans niet verstoord wordt. Tijdens de bijeenkomst kan de advocaat stand-by zijn zodat er via de telefoon overlegd kan worden. Of de advocaat is zelfs aanwezig bij de bijeenkomst.
Rol mediator
Soms kan het ook zo zijn dat de mediator meer informatie wil over de relevante geschilpunten. Deze kan een cliënt dan opvragen bij een advocaat. De voorbereiding van een eendaagse mediation is vaak intensief en erg inhoudelijk. Hierbij speelt een advocaat vaak een grotere rol. Indien de oplossing van de mediation een vaststellingsovereenkomst betreft, kan de mediator bij het opstellen/bespreken hiervan een beroep doen op de expertise van een advocaat.
Juridische beoordeling
Indien je een advocaat ingeschakeld hebt bij mediation, kan hij de uitkomst ook juridisch toetsen. Echter moet de advocaat er hierbij wel rekening mee houden dat het een oplossing voor beide partijen betreft.
Vervolg
Nadat de mediation afgelopen is kan het zijn dat jij nog vervolgstappen wil zetten. De procedure kan bijvoorbeeld doorgezet worden. Hierbij kan een advocaat advies geven en eventuele verdere ondersteuning bieden.
Lawspot advocaat bij mediation
Het kan dus erg verstandig zijn om een advocaat in te schakelen als je een mediation proces in gaat. Onze gespecialiseerde advocaten zijn ervaren om ondersteuning te bieden tijdens de mediation, om samen tot een zo’n goed mogelijke uitkomst te komen.
Meteen een advocaat vinden?
(252 rechtzoekenden plaatsten een zaak over dit onderwerp)