Juridische Overwegingen bij Wijziging van Arbeidsvoorwaarden
Als werkgever en werknemer met elkaar een arbeidsovereenkomst aangaan, worden daarin vaak de primaire arbeidsvoorwaarden vastgelegd, zoals functie, werktijden en salaris. Het wijzigen van deze voorwaarden, zoals het invoeren van waakdiensten, kan juridisch gezien complex zijn. Hieronder worden enkele juridische aspecten besproken die hierbij een rol kunnen spelen.
1. Arbeidsovereenkomst en Functieomschrijving
Controleer de arbeidsovereenkomst en eventuele bijlagen zoals een functieomschrijving. Staat hierin vermeld dat de werknemer waakdiensten moet of kan draaien? Zo ja, dan is de werknemer al op de hoogte van deze mogelijkheid.
Als er niets vermeld staat over waakdiensten, is dit een wijziging van de arbeidsvoorwaarden.
2. Eenzijdige Wijziging van Arbeidsvoorwaarden
Een werkgever kan niet zomaar eenzijdig arbeidsvoorwaarden wijzigen. Dit is alleen mogelijk als er een schriftelijk beding is opgenomen in de arbeidsovereenkomst dat dit toestaat, én als er zwaarwegende bedrijfsbelangen zijn die de wijziging noodzakelijk maken.
Zonder een dergelijk beding is instemming van de werknemer nodig voor de wijziging.
3. Redelijkheid en Billijkheid
Volgens de redelijkheid en billijkheid die in het arbeidsrecht gelden, moet een wijziging in de arbeidsvoorwaarden redelijk zijn. Dit betekent dat de belangen van beide partijen moeten worden afgewogen.
De werkgever moet kunnen aantonen dat de wijziging noodzakelijk is vanwege bijvoorbeeld organisatorische of economische redenen.
4. Instemming van de Werknemer
In veel gevallen is de instemming van de werknemer nodig om de arbeidsvoorwaarden te wijzigen. Het is raadzaam dat werkgevers hierover in gesprek gaan met werknemers en proberen tot een overeenstemming te komen.
Conclusie
Of een werkgever kan eisen dat een werknemer opeens waakdiensten gaat draaien, hangt af van de inhoud van de arbeidsovereenkomst, de aanwezigheid van een wijzigingsbeding, en de redelijkheid van de wijziging. Zonder instemming van de werknemer of een zwaarwegend belang aan de zijde van de werkgever, kan het moeilijk zijn om zo’n wijziging af te dwingen.