Mag een werkgever de looptijd van een arbeidsovereenkomst aanpassen na stilzwijgende verlenging?
Stilzwijgende verlenging van een arbeidsovereenkomst vindt plaats wanneer een arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd afloopt en de werknemer daarna zonder formele verlenging blijft doorwerken. De wetgeving omtrent stilzwijgende verlenging kan variëren, maar in Nederland gelden de volgende algemene regels:
De juridische status van stilzwijgende verlenging
-
Indien de werknemer na afloop van een arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd blijft werken zonder dat er een nieuwe overeenkomst wordt getekend, wordt de arbeidsovereenkomst stilzwijgend verlengd voor dezelfde periode, tenzij de werkgever of de werknemer anders heeft aangegeven.
-
Bij de derde verlenging of na een periode van 36 maanden wordt een arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd automatisch omgezet in een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd, tenzij er een tussenperiode van meer dan zes maanden is.
Aanpassing van de looptijd
Na een stilzwijgende verlenging is het niet zomaar toegestaan voor een werkgever om eenzijdig de looptijd van de arbeidsovereenkomst aan te passen. De looptijd wordt in principe verlengd volgens de voorwaarden van de oorspronkelijke overeenkomst, tenzij beide partijen overeenkomen om andere voorwaarden vast te stellen.
Indien een werkgever de looptijd wil aanpassen na een stilzwijgende verlenging, moet dit in overleg en met instemming van de werknemer gebeuren. Dit kan bijvoorbeeld door het afsluiten van een nieuwe arbeidsovereenkomst waarin de nieuwe looptijd is vastgelegd.
Conclusie
Een werkgever mag de looptijd van een arbeidsovereenkomst niet eenzijdig aanpassen na een stilzwijgende verlenging. Eventuele wijzigingen in de looptijd moeten in goed overleg met de werknemer worden overeengekomen en vastgelegd in een nieuwe overeenkomst.