Antwoord: Nee!

Een huurder heeft het recht op privacy. Aan het recht op privacy wordt heel veel waarde gehecht. Het is zelfs opgenomen als een mensenrecht in het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens. Artikel 8 EVRM geeft iedereen het recht op een privéleven. Het recht op privacy is ook opgenomen in onze Grondwet. Artikel 10 Grondwet verschaft iedereen een recht op een persoonlijke levenssfeer.

Privacy

Iedereen heeft het recht om in zijn persoonlijke levenssfeer met rust te worden gelaten. Denk hierbij aan:

  • Jouw huis
  • Het recht om niet worden begluurd of afgeluisterd te worden
  • Het recht op eerbiediging van de lichamelijke integriteit etc.

Het zal je maar gebeuren dat je onder de douche vandaan komt, nog net een onderbroek aan hebt kunnen trekken en plots oog in oog staat met de verhuurder! Dat zou natuurlijk niet mogen

Onaangekondigde inspecties

Toch gebeurt het regelmatig dat huurbazen zich ongevraagd de toegang verschaffen tot woonruimten. Onder het motto ‘ik ben de eigenaar’ worden persoonlijke ruimtes betreden. Er worden onaangekondigde inspecties gedaan. Dit speelt zich vaak af in ruimtes met meerdere wooneenheden (kamers). De woonruimte lijkt door dit gedrag meer weg te hebben van een penitentiaire inrichting, met de verhuurder als gevangenbewaarder.

Het behoeft geen uitleg dat dit natuurlijk niet kan. Ook al is de verhuurder eigenaar van de woning of het pand, huurders hebben nou eenmaal het recht op privacy.

Mijn huurbaas komt zonder toestemming mijn woning/kamer binnen

Op het moment dat een huurcontract wordt ondertekend, verspeeld de verhuurder (deels) zijn recht op toegang tot de woonruimte. Het betreden van de woonruimte kan dan alleen in overleg met de huurder. Als deze niet instemt, kan de verhuurder niet alsnog de woonruimte betreden. De verhuurder zal duidelijk moeten maken waarom zijn aanwezigheid noodzakelijk is. Kan een verhuurder dat niet, dan hoeft de huurder niet mee te werken. Dit geldt ook voor regelmatige inspecties.

 

Plaats nu jouw zaak op Lawspot.nl

Heb je vragen over jouw rechten als huurder? Of heb je een andere juridische vraag? Neem dan vrijblijvend contact met ons op! De juiste advocaat vind je op Lawspot.nl! Wij zorgen ervoor dat je binnen enkele klikken een advocaat hebt gevonden die bij jou en jouw budget past.

 

Klik hier om jouw zaak te plaatsen

 

Wat kan ik doen?

1. Schriftelijke klacht

Betreedt de verhuurder toch zonder toestemming de woning? Maak dan schriftelijk kenbaar dat het recht op privacy is geschonden. Vergeet niet een kopie van de klacht goed te bewaren! Het kan als bewijs dienen als er procedure gevoerd moet worden.

2. Vervang zelf de sloten

Houdt de verhuurder zich ondanks de bezwaren niet aan de regels, vervang in dat geval zelf de sloten. De verhuurder kan dan niet zomaar meer binnenkomen. Doet hij dit wel, dan heeft hij zichzelf door middel van braak de toegang tot de woning of kamer verschaft. Dat is strafbaar gesteld in artikel 138 Wetboek van Strafrecht.

Er bestaat geen wettelijke regel waarin het recht op een kopie van de sleutels wordt toegekend aan de verhuurder. De huurder heeft wel de plicht om het gehuurde bij vertrek in dezelfde staat op te leveren als bij de start van de huurovereenkomst. Bewaar daarom het originele slot en plaats het weer terug aan het einde van de huurovereenkomst.

3. Aangifte huisvredebreuk

Helpt dit niet, doe dan aangifte van huisvredebreuk. In artikel 138 van het Wetboek van Strafrecht is dit strafbaar gesteld. Als er spullen in de woonruimte ontbreken dan kan er zelfs aangifte worden gedaan van inbraak. Dat kan ook als de verhuurder ondanks de verwisselende sloten toch de woonruimte binnenkomt.