Mag een vrouw scheiden en vertrekken uit een huurhuis?

Mag een vrouw scheiden en vertrekken uit een huurhuis?

Recht op Scheiding en Verhuurd Huis

De vraag of een vrouw het recht heeft om te scheiden van een verhuurd huis is wel degelijk juridisch gerelateerd en kan worden opgesplitst in twee juridische aspecten:

1. Recht op Scheiding

  • In Nederland heeft elke echtgenoot, ongeacht het geslacht, het recht om een echtscheiding aan te vragen. Het Nederlandse rechtssysteem biedt de mogelijkheid tot echtscheiding zonder dat daar een specifieke reden voor hoeft te worden opgegeven. Dit wordt een ‘echtscheiding op grond van duurzame ontwrichting’ genoemd.

  • Om een echtscheiding in te dienen, kan een verzoekschrift bij de rechtbank worden ingediend. Dit kan zowel gezamenlijk als eenzijdig door een van de partners worden gedaan.

2. Verhuurd Huis

  • Bij een scheiding moet ook worden gekeken naar de woonsituatie, vooral als het gaat om een huurwoning. Beide partners kunnen rechten op de huurwoning hebben, afhankelijk van het huurcontract en of zij beiden op het huurcontract staan.

  • Indien beide partners op het huurcontract staan, moeten zij onderling of via de rechtbank tot een overeenkomst komen over wie in de huurwoning kan blijven wonen. De vertrekkende partner kan schriftelijk afstand doen van het huurrecht.

  • Indien slechts één van de partners op het huurcontract staat, heeft deze persoon in principe het recht om in de woning te blijven, tenzij er andere afspraken worden gemaakt of de rechter anders beslist.

Het is raadzaam om bij een scheiding juridisch advies in te winnen, vooral als het gaat om complexe zaken zoals huurcontracten en het verdelen van gezamenlijke eigendommen.

Direct juridische hulp?

Vul het contactformulier in, dan neemt een gespecialiseerde advocaat gauw contact met je op.

Zelf bellen kan natuurlijk ook, wij zijn bereikbaar via 085 – 5000 202.

Deel dit artikel:

Veel gelezen artikelen

Bel nu