Lijfrente

Lijfrente

Een lijfrente is een soort levensverzekering waarbij, indien je voor een datum die vooraf bepaald is nog leeft of indien je voor een datum die vooraf bepaald is niet meer in leven bent, een periodieke uitkering uitgekeerd krijgt. Dit noemt men ook wel de lijfrente.

Uitkering

Indien je komt te overlijden gaat er nadat je overleden bent op het leven van je nabestaanden een uitkering lopen. Deze uitkering kan tijdelijk zijn maar ook levenslang. De lijfrente verzekering kan dus bijzonder handig zijn om voorzieningen te treffen wanneer je wat ouder wordt. Met de lijfrente verzekering bouw je door middel van ofwel een eenmalige premie, ofwel een periodieke premie, een eindkapitaal op.

Eindkapitaal omzetten

Als het aan de orde is, is het de bedoeling dat dit eindkapitaal omgezet zal worden in een lijfrente. Indien je de einddatum van je lijfrente verzekering nadert, bestaat er niet de verplichting om bij diezelfde verzekering met het kapitaal dat is vrijgekomen, een lijfrente te kopen. Je hebt dus de mogelijkheid om bij diverse verzekeraars een offerte aan te vragen. Om ervoor te zorgen dat je het best mogelijke aanbod krijgt voor jouw situatie, is het raadzaam om bij diverse maatschappijen aan te kloppen voor een offerte.

Tijdelijk of levenslang

Wanneer je een lijfrente verzekering afsluit, krijg je de keuze tussen een tijdelijke verzekering of een levenslange lijfrente verzekering. Er moet een kans op overlijden zijn van minimaal één procent, wil een periodieke uitkering voldoen aan de betekenis die de periodieke uitkering officieel gekregen heeft. Deze procentuele kans komt er in de praktijk op neer dat gedurende de periode dat u deze uitkering krijgt, er een minimale kans van één procent is dat je komt te overlijden. Door middel van de officiële vastgestelde sterftetafels kan je de statistische kans op overlijden terugvinden.

Een voorbeeldsituatie

Een meneer die zich rond de leeftijd van zestig jaar bevindt, heeft een kans van overlijden binnen een jaar van zo’n één procent. Deze zestigjarige meneer heeft dus de mogelijkheid om het lijfrentekapitaal dat hij opgebouwd heeft om te zetten in een periodieke uitkering van 1 jaar.

Zelf afsluiten

Ook heb je de mogelijkheid om zelf een lijfrente verzekering af te sluiten. Dit kan dan zonder betrokkenheid van een mogelijk dienstverband bij een werkgever. Deze lijfrente verzekering en de hiervoor uitgekeerde premies kun je onder zekere eisen fiscaal aftrekken. Denk bij deze premies aan een koopsom of een premie die eenmaal uitgekeerd is.

Veelgestelde vragen lijfrente

Is een lijfrente nog verstandig?

Het bedrag dat je inlegt in een lijfrenteverzekering, mag je onder voorwaarden van je belastingen aftrekken. Daarom kan, indien je huidige inkomen het toelaat om de premie te betalen, een lijfrenteverzekering erg aantrekkelijk zijn. Ook wanneer je weet dat je tijdens je pensioen te weinig inkomen gaat hebben, kan het afsluiten van een lijfrenteverzekering verstandig zijn. (Let op: de te betalen premies kunnen afgetrokken worden van je belasting, maar wanneer je eenmaal de uitkeringen ontvangt, moet je hier wel belasting over betalen.)

Wat is beter; lijfrente of banksparen?

Bij overlijden wordt het bedrag op de bankrekening altijd uitgekeerd aan nabestaanden. Als je wil dat lijfrenteverzekering ook aan nabestaanden uitgekeerd wordt, moet daar een extra verzekering voor afgesloten worden. Bij banksparen is er echter geen sprake van een levenslange uitkering.

Wat gebeurt er met een lijfrente bij overlijden?

Na overlijden komt de wettige erfgenaam (een deel van) het opgebouwde bedrag toe.

Waar moet je op letten bij lijfrente-uitkering?

Je kunt zelf bepalen hoevaak je de uitkering wilt ontvangen; per maand, per kwartaal, halfjaarlijks of jaarlijks. Hoe minder vaak de uitkering, des te lager de administratiekosten.

Kan ik een lijfrente eerder laten uitkeren?

De verzekeraar kan al voor je 65ste de lijfrente uitkeren middels een tijdelijke oudedagslijfrente of een overbruggingslijfrente. De tijdelijke oudedagslijfrente wordt tot minimaal je 70ste uitgekeerd.

Wat is afkopen van lijfrente?

Afkopen van lijfrente is hetzelfde als het stoppen van de uitkering vóór de afgesproken datum, en het geld in één keer te ontvangen. Hier moet je wel een eigen bijdrage aan leveren. Deze eigen bijdrage wordt van het opgebouwde kapitaal afgetrokken. Het saldo dat overblijft, is de afkoopwaarde.

 

Direct juridische hulp?

Vul het contactformulier in, dan neemt een gespecialiseerde advocaat gauw contact met je op.

Zelf bellen kan natuurlijk ook, wij zijn bereikbaar via 085 – 5000 202.

Deel dit artikel:

lijfrente

Veel gelezen artikelen

Bel nu