Lawspot Advocaten

Lijfrente

Lijfrente

Een lijfrente is een soort levensverzekering waarbij, indien je voor een datum die vooraf bepaald is nog leeft of indien je voor een datum die vooraf bepaald is niet meer in leven bent, een periodieke uitkering uitgekeerd krijgt. Dit noemt men ook wel de lijfrente.

Uitkering

Indien je komt te overlijden gaat er nadat je overleden bent op het leven van je nabestaanden een uitkering lopen. Deze uitkering kan tijdelijk zijn maar ook levenslang. De lijfrente verzekering kan dus bijzonder handig zijn om voorzieningen te treffen wanneer je wat ouder wordt. Met de lijfrente verzekering bouw je door middel van ofwel een eenmalige premie, ofwel een periodieke premie, een eindkapitaal op.

Eindkapitaal omzetten

Als het aan de orde is, is het de bedoeling dat dit eindkapitaal omgezet zal worden in een lijfrente. Indien je de einddatum van uw lijfrente verzekering nadert, bestaat er niet de verplichting om bij diezelfde verzekering met het kapitaal dat is vrijgekomen, een lijfrente te kopen. Je hebt dus de mogelijkheid om bij diverse verzekeraars een offerte aan te vragen. Om ervoor te zorgen dat je het best mogelijke aanbod krijgt voor jouw situatie, is het raadzaam om bij diverse maatschappijen aan te kloppen voor een offerte.

Tijdelijk of levenslang

Wanneer je een lijfrente verzekering afsluit, krijg je de keuze tussen een tijdelijke verzekering of een levenslange lijfrente verzekering. Er moet een kans op overlijden zijn van minimaal één procent, wil een periodieke uitkering voldoen aan de betekenis die de periodieke uitkering officieel gekregen heeft. Deze procentuele kans komt er in de praktijk op neer dat er gedurende de periode dat u deze uitkering krijgt er een minimale kans van één procent is dat je komt te overlijden. Door middel van de officiële vastgestelde sterftetafels kan je de statistische kans op overlijden terugvinden.

Een voorbeeldsituatie

Een meneer die zich rond de leeftijd van zestig jaar bevindt, heeft een kans van overlijden binnen een jaar van zo’n één procent. Deze zestigjarige meneer heeft dus de mogelijkheid om het lijfrentekapitaal dat hij opgebouwd heeft om te zetten in een periodieke uitkering van 1 jaar.

Zelf afsluiten

Ook heb je de mogelijkheid om zelf een lijfrente verzekering af te sluiten. Dit kan dan zonder betrokkenheid van een mogelijk dienstverband bij een werkgever. Deze lijfrente verzekering en de hiervoor uitgekeerde premies kun je onder zekere eisen fiscaal aftrekken. Denk bij deze premies aan een koopsom of een premie die eenmaal uitgekeerd is.

Direct juridische hulp?

Vul het contactformulier in, dan neemt een gespecialiseerde advocaat gauw contact met je op.

Zelf bellen kan natuurlijk ook, wij zijn bereikbaar via 085 – 5000 202.

Deel dit artikel:

lijfrente

Veel gelezen artikelen

Bel nu