Schade na een ongeluk? Vind een gespecialiseerde advocaat
Wanneer spreekt men van letselschade? Onder letselschade vallen een hoop situaties. Men spreekt ervan wanneer er sprake is van schade, zowel fysiek als mentaal. Deze
Lawspot Advocaten > Letselschade
Een ongeluk zit in een klein hoekje. Wanneer je door een ongeluk schade lijdt is het niet eerlijk dat je met de kosten blijft zitten. De wet regelt daarom de vergoeding van jouw schade. Hieronder lees je meer over de vergoeding van letselschade.
De wet definieert het begrip schade niet. De wet zegt wel dat schade kan bestaan uit vermogensschade en ander nadeel.
Schade hoeft dus niet alleen te bestaan uit gevolgen waar eenvoudig een prijskaartje aan te hangen is, zoals een kras op een auto. De wet geeft ook de mogelijkheid tot de vergoeding van andere soorten schade, zoals letselschade. Schade kan direct ontstaan, maar het kan ook gevolgschade zijn.
Letselschade is schade die door een natuurlijk persoon wordt geleden als gevolg van een gedraging van een ander. Deze schade kan lichamelijk zijn, zoals een gebroken been, maar ook geestelijk zijn, zoals langdurige stress.
Wanneer iemand wordt aangereden op de fiets, zijn been breekt en zijn broek scheurt, dan is de schade aan zijn broek geen letselschade. Deze schade noemen we zaakschade.
Het uitgangspunt in het recht op schadevergoeding is dat iedereen zijn eigen schade draagt, tenzij hij een goede reden heeft om de schade bij iemand anders te verhalen. Dit hangt af van een aantal aspecten. Bij de beoordeling of schadevergoeding gepast is, wordt gekeken naar:
Sommige gedragingen kunnen schade veroorzaken, maar toch compleet gerechtvaardigd zijn. In zo’n geval is het niet terecht dat de schade wordt vergoed.
Denk bijvoorbeeld aan de situatie waarin iemand met een mes een ander bedreigt. Het slachtoffer kan geen kant op en slaat de aanvaller vervolgens neer. Die moet daardoor naar het ziekenhuis. Hoewel het slachtoffer lichamelijke schade heeft veroorzaakt bij de aanvaller, zou het vreemd zijn als hij de kosten daarvoor zou moeten vergoeden. Gelukkig hoeft dat alleen als er onrechtmatig wordt gehandeld. In dit geval is er sprake van gepast geweld ter zelfverdediging en is niet onrechtmatig.
Het is weer anders als iemand uit jaloezie of vanuit een ruzie een ander het ziekenhuis in slaat. Dit geweld heeft geen reden of rechtvaardiging. Dit noemen we mishandeling en is zelfs een strafbaar feit. In dit geval is er wel sprake van een onrechtmatige gedraging.
Of er sprake is van een onrechtmatige gedraging is niet altijd even duidelijk. Denk bijvoorbeeld aan de sportwereld. Bepaalde gedragingen horen nou eenmaal bij de sport, soms hoort zelfs het toebrengen van schade bij de sport. Een klap uitdelen tijdens het boksen is geen onrechtmatige gedraging.
Daarom gelden in sport- en spelsituaties hogere grenzen. Hier wordt minder snel gesproken van een onrechtmatige gedraging. Een klap uitdelen nadat de bel heeft geklonken kan wel worden gezien als een onrechtmatige gedraging. Dan is de sportsituatie namelijk weer veranderd of zelfs voorbij.
Of er uiteindelijk sprake is van een onrechtmatige gedraging, kan niet altijd simpelweg worden vastgesteld. Hierbij moet namelijk niet alleen naar de handeling worden gekeken, maar ook naar de omstandigheden ten tijde van de situatie.
Voor vergoeding van letselschade is ook vereist dat er verband is tussen de schade en de onrechtmatige gedraging. Dit heet het causaal verband en betekent dat de schade moet zijn veroorzaakt door de onrechtmatige gedraging.
In het vorige voorbeeld van de bedreiging zijn de ziekenhuiskosten een rechtstreeks gevolg van de klap. In dat geval kan men concluderen dat er een causaal verband bestaat tussen de gedraging en de klap.
Als de schade zich ook zou voordoen als de onrechtmatige gedraging niet had plaatsgevonden is het moeilijk om nog te spreken van een causaal verband.
Soms zijn er situaties waarbij beide partijen verantwoordelijk zijn voor de schade die is ontstaan. Denk bijvoorbeeld aan de situatie waarbij een voetganger zonder te kijken de straat oversteekt en tegen een fietser aanbotst die op zijn telefoon keek. In dit geval moeten we kijken naar de mate van aansprakelijkheid.
De rol van partijen tijdens het schadeveroorzakende feit is van belang voor de mate waarin de schade kan worden toegerekend. In het bovengenoemde voorbeeld hebben fietser en voetganger beide schuld aan het schadeveroorzakende feit en plegen zij beide een onrechtmatige handeling. De schade moet daarom niet aan één partij worden toegerekend, maar moet worden verdeeld over beide partijen.
De situatie wordt weer anders als de voetganger een kind is van 13 jaar. Kinderen jonger dan 14 jaar zijn namelijk niet zelf aansprakelijk voor hun gedrag. Hun ouders zijn in dat geval aansprakelijk. Dit betekent dat de schade niet kan worden toegerekend aan het kind, maar dat de schade dus nu verdeeld wordt tussen de fietser en de ouders van het kind.
Letselschade kan zich in verschillende vormen voordoen, zoals fysieke schade en psychische schade. Dit zijn vormen van schade die een ander niet zomaar kan herstellen, door bijvoorbeeld rectificatie of het leveren van een bepaald goed.
Daarom is het uitgangspunt in de wet dat de vergoeding van schade in beginsel plaatsvindt middels een geldbedrag. In geval van letselschade herstelt de schadevergoeding de geleden schade niet. Echter, het erkent het bestaan van de schade en de aansprakelijkheid van de wederpartij wel.
Letselschade staat vaak niet op zichzelf. Vaak doen ook ander vormen van schade zich voor. Denk bijvoorbeeld aan een auto-ongeluk. Hieruit kan letselschade voortvloeien, maar ook zaakschade, zoals de kosten voor de reparatie van de auto, of zelfs vermogensschade. Denk hierbij aan gederfde inkomsten tijdens het herstel. Je kunt daarom bij het oplopen van letselschade aan de volgende posten denken bij het vorderen van schade:
De vergoeding voor immateriële schade noemen we ook wel smartengeld. Voorbeelden van smartengeld zijn bijvoorbeeld vergoeding van gederfde levensvreugde, omdat iemand bijvoorbeeld blijvend lichamelijk letsel heeft opgelopen, blijvend psychisch letsel heeft, of gederfde levensvreugde ervaart wegens gemis van een dierbare, of juist constant moet zorgen voor een dierbare.
De schade hoeft dus niet enkel en alleen door het slachtoffer zijn geleden, ook dierbare naasten kunnen recht hebben op smartengeld. Bijvoorbeeld in de situatie waarin iemand door een misdrijf om het leven komt. De achterblijvende partner heeft in dat geval recht op smartengeld.
De vergoeding van schadeposten berekenen is in veel gevallen moeilijker dan het lijkt. Denk bijvoorbeeld aan de situatie waarin iemand zelf de schade goedkoper kan laten herstellen, of een situatie waarin er sprake is van gederfde winst. De rechter heeft daarom ruime vrijheid bij het toekennen van schadevergoeding. Als de schade niet exact te begroten is mag de rechter in veel gevallen schatten.
In geval van letselschade moet de rechter naar maatstaven van billijkheid de schadevergoeding vaststellen. Dit betekent dat de vergoeding redelijk en rechtvaardig moet zijn.
Om de rechter hierbij te helpen en ervoor te zorgen dat er geen rechtsongelijkheid bestaat, bestaan er richtlijnen voor het toekennen en bepalen van de schadevergoeding. Ook voor smartengeld bestaan er dit soort richtlijnen.
Een advocaat kan veel geld kosten. Een no cure no pay-regeling kan daarom heel gunstig zijn. Dit houdt in dat een advocaat alleen betaald hoeft te worden als hij een gunstig resultaat behaalt. Verliest de advocaat de zaak, dan hoeft de cliënt niet te betalen.
In de Verordening op de advocatuur is een no cure no pay-regeling in beginsel verboden, maar in letsel- en overlijdensschadezaken is deze regeling wel toegestaan. Een advocaat met een no cure no pay-regeling in een letselschadezaak is dus zeer verstandig als je de kosten van een advocaat moeilijk kunt betalen. Heeft de advocaat geen no cure no pay-regeling, dan is het misschien mogelijk om gesubsidieerde rechtsbijstand te krijgen.
De kosten voor een advocaat variëren per kantoor. Heb je een laag inkomen? Wellicht kan je dan gebruik maken van gesubsidieerde rechtsbijstand. Vaak noemen we dit ook wel pro deo advocaten. Jouw advocaat is dan niet volledig gratis, maar je betaalt een inkomensafhankelijke bijdrage. De advocaten van Lawspot werken ook op basis van pro deo.
In het geval van letselschade is het niet verplicht dat je gebruik maakt van een advocaat. Wij adviseren echter dat jij je wel laat bijstaan door een advocaat. Een gespecialiseerde letselschade advocaat kan je bijvoorbeeld helpen met het aantonen dat je schade hebt geleden. De letselschade advocaten van Lawspot helpen je hier graag bij. Mocht je een vraag hebben over letselschade, of wil je bijgestaan worden door een van onze letselschadeadvocaten, neem dan contact op. Vul het formulier in of bel ons direct op. Wij zijn bereikbaar op 085 – 5000 202.
Letselschade is een schade die je oploopt doordat je psychische problemen of lichamelijke verwondingen hebt opgelopen. Denk hierbij aan letselschade door een verkeersongeval, medische fout, aanrijding of bedrijfsongeval. Je kan de persoon of de organisatie de jouw schade veroorzaakt heeft, vragen om een vergoeding van deze schade.
Hoeveel geld je krijgt bij letselschade, is afhankelijk van de mate van het letsel.
De letselschade wordt aan de volgende punten berekend:
De belangrijkste schadeposten bij letselschade zijn:
Je hebt recht op een schadevergoeding als iemand jou letselschade toebrengt. Die persoon dient dan de geleden schade te vergoeden, zowel de materiële als de immateriële schade. Dit geldt ook voor de nog te lijden schade.
De meeste letselschadezaken zijn binnen twee jaar afgerond, maar ongeveer 10% van alle zaken loopt langer dan twee jaar. Dit noemt men een langlopende letselschade.
De verzekeraar dient binnen 14 dagen na de definitieve vaststelling of erkenning uit te keren.
Letselschade is alle schade die ontstaat door een ongeluk. Deze schade bestaat voor een deel uit pijn en leed en dit noemt men de immateriële schade. Smartengeld is een vergoeding voor het immateriële deel van de letselschade. Deze schade wordt ook wel emotionele schade genoemd.
Het is vaak geen probleem als je één of twee schades meldt; iedereen veroorzaakt immers wel eens schade. Echter, als je meerdere schades claimt in een korte periode, kan de verzekeraar een waarschuwing aan je geven door middel van een waarschuwingsbrief.
Onze gespecialiseerde advocaten staan je graag bij om samen tot een passende oplossing te komen. We zijn gevestigd in het hele land. Je vindt ons bijvoorbeeld in Den Haag, Rotterdam, Amsterdam, Groningen, Leeuwarden, Utrecht en Apeldoorn. Waar je ook woont, bij ons vind je een advocaat bij jou in de buurt die specialist is in letselschade zaken.
Vul het contactformulier in, dan neemt een gespecialiseerde advocaat gauw contact met je op.
Zelf bellen kan natuurlijk ook, wij zijn bereikbaar via 085 – 5000 202.
Wanneer spreekt men van letselschade? Onder letselschade vallen een hoop situaties. Men spreekt ervan wanneer er sprake is van schade, zowel fysiek als mentaal. Deze
Als je slachtoffer bent geworden van een misdrijf, is het mogelijk om schadevergoeding te ontvangen. Dit kun je bij de rechter eisen door middel van
Met schadebeperkingsplicht wordt de plicht van een benadeelde bedoeld om schade zoveel mogelijk te beperken of voorkomen. De benadeelde moet binnen de grenzen van de
Schade fietser of voetganger Als u als fietser of voetganger bent aangereden door een auto of een ander motorisch voertuig en u minstens 14 jaar
Doordat er met echte interesse en de juiste vraagstelling wordt gewerkt hadden we snel een goeie advocaat te pakken die ons assisteerde bij onze zaak. Snel, duidelijk én persoonlijk. Ik had van te voren een ander beeld van de advocatuur…
Mijn casus werd door dhr. Maarten Drontmann in 1e instantie bekeken en hij heeft mij in contact gebracht met TK advocaten, waarmee ik nu nog contact heb. Eigen dossier-omgeving op internet is ook erg fijn. Hartelijke dank!
In mijn zoektocht naar een goede familierecht advocaat kwam ik bji Lawspot terecht. Binnen een paar uur had ik een afspraak bij een gerenommeerde advocaat bij mij in de buurt! Aardige mensen en ben erg goed geholpen!