Langdurigheidstoeslag

Langdurigheidstoeslag

Wanneer je voor langere tijd een inkomen op het minimumniveau of een uitkering hebt, dan ga je je geleidelijk in een lastiger financieel parket bevinden. De langdurigheidstoeslag is hiervoor een uitkomst.

Regels per gemeente voor de langdurigheidstoeslag

Vanaf 1 januari 2009 heeft elke gemeente de plicht voor zichzelf regels op te stellen met betrekking tot de langdurigheidstoeslag. Hierbij dient de gemeente twee begrippen in te vullen:

  • Het lage inkomen. Hieronder valt een bijstandsuitkering, maar tevens andere uitkeringen op minimumniveau vallen hieronder, bijvoorbeeld een AWW-uitkering. Daarnaast valt een lage WW of WAO-uitkering welke aangevuld wordt met een – op basis van de Toeslagenwet gebaseerde- WAO-uitkering onder het lage inkomen. Ook valt een persoon met een minimumloon ook onder het lage inkomen.
  • Langdurig. Dit houdt in dat een persoon minstens 3 jaar onder het lage inkomen moet vallen om een langdurigheidstoeslag te krijgen. Zie ook dit artikel.

Wanneer kom ik in aanmerking?

Geen verwachting op hoger inkomen

Alleen wanneer er geen verwachting is op een hoger inkomen kan je in aanmerking komen voor de langdurigheidstoeslag. Louter (ex)-studenten komen altijd in aanmerking voor een beter inkomen. Hierop zijn natuurlijk uitzondering van toepassing, denk aan een ernstig zieke student bij wie de baankansen aanzienlijk afgenomen zijn.

Als je gehuwd bent

Ben je getrouwd dan zullen je partner en jij aan eisen moeten voldoen die door jouw gemeente opgesteld zijn. Als je onlangs in het huwelijk bent getreden en jouw partner heeft een hoog inkomen gehad voor de afgelopen drie jaren, dan kom je allebei niet in aanmerking voor de langdurigheidstoeslag. Hetzelfde geldt als je samen een geregistreerd partnerschap heeft.

Ben je gehuwd maar is je partner uitgesloten van het recht (dit kan wanneer je partner in detentie zit of niet in Nederland woonachtig is), dan kun je wel aanspraak maken op de langdurigheidstoeslag. Dan word je als alleenstaande beschouwd.

Bedrag langdurigheidstoeslag

In een gemeentelijke verordening wordt de hoogte van de langdurigheidstoeslag vastgelegd. Het bedrag waar je aanspraak op kan maken, kan dus verschillen per gemeente. Bij gehuwde partners zal de langdurigheidstoeslag rond de 485 euro bedragen, voor een alleenstaande vader of moeder rond de 435 euro en voor een alleenstaande zal dit bedrag rond de 340 euro zitten. Bij je eigen gemeente kun je navragen welk bedrag de langdurigheidstoeslag betreft.

Direct juridische hulp?

Vul het contactformulier in, dan neemt een gespecialiseerde advocaat gauw contact met je op.

Zelf bellen kan natuurlijk ook, wij zijn bereikbaar via 085 – 5000 202.

Deel dit artikel:

langdurigheidstoeslag

Veel gelezen artikelen

Bel nu