Kun je een verbeurde dwangsom bij nieuwe eigenaar opleggen?

Kun je een verbeurde dwangsom bij nieuwe eigenaar opleggen?

Beantwoording van de vraag als juridische expert

De vraag of een verbeurde dwangsom bij de nieuwe eigenaar als een nieuwe last onder dwangsom kan worden opgelegd, is inderdaad gerelateerd aan juridische zaken. Om deze vraag te beantwoorden, moeten we kijken naar de relevantie van de dwangsom en de juridische positie van de nieuwe eigenaar ten opzichte van de overtredingen.

1. Verbeurde dwangsom

  • Een verbeurde dwangsom is een financiële sanctie die een overtreder moet betalen als hij of zij niet voldoet aan een last onder dwangsom binnen de gestelde termijn.
  • 2. Nieuwe eigenaar

  • In principe rust een last onder dwangsom op de overtreder van een bepaalde vergunnings- of regelgevingsschuld. Dit betekent dat de dwangsom in eerste instantie niet automatisch overgaat op een nieuwe eigenaar van het pand of terrein waar de overtreding plaatsvond.
  • 3. Voortzetting van overtreding

  • Als de overtredingen niet zijn beëindigd op het adres, kan de bevoegde bestuursrechtelijke instantie een nieuwe last onder dwangsom opleggen aan de nieuwe eigenaar. Dit is omdat de nieuwe eigenaar nu verantwoordelijk is voor het gebruik en de condities van het pand of terrein.
  • In samenvatting: Een verbeurde dwangsom kan niet rechtstreeks worden opgelegd aan een nieuwe eigenaar. Echter, als de overtredingen niet zijn beëindigd, kan de nieuwe eigenaar geconfronteerd worden met een nieuwe last onder dwangsom voor dezelfde overtredingen.

    Direct juridische hulp?

    Vul het contactformulier in, dan neemt een gespecialiseerde advocaat gauw contact met je op.

    Zelf bellen kan natuurlijk ook, wij zijn bereikbaar via 085 – 5000 202.

    Deel dit artikel:

    Veel gelezen artikelen

    Bel nu