Kun je als zzp’er lessen geven in een sportschool zonder risico?

Kun je als zzp’er lessen geven in een sportschool zonder risico?

Kun je als zzp-er aan de slag in een sportschool, maar je geeft je eigen lessen? Maar je maakt gebruik van de apparatuur van de sportschool. Of valt dit onder schijnzelfstandigheid?

Als juridische expert kan ik je vraag beantwoorden door de juridische aspecten van zzp-schap en schijnzelfstandigheid te bespreken. Hier zijn enkele overwegingen:

Belangrijke criteria voor zelfstandigheid

Om te bepalen of je als zzp’er (zelfstandige zonder personeel) daadwerkelijk zelfstandig bent en niet in een situatie van schijnzelfstandigheid verkeert, zijn er verschillende criteria die in acht moeten worden genomen:

  • Ondernemerschap: Je moet je als ondernemer presenteren, wat betekent dat je meerdere opdrachtgevers hebt of kunt hebben, je eigen tarieven bepaalt, en het ondernemersrisico draagt.
  • Vrijheid: Je moet de vrijheid hebben om je werkzaamheden naar eigen inzicht en op eigen tijd in te delen. Als de sportschool strikte werktijden en -methoden oplegt, kan dit wijzen op een gezagsverhouding die meer lijkt op een dienstverband.
  • Gebruik van apparatuur: Het gebruik van apparatuur van de sportschool is op zich niet direct een indicatie van schijnzelfstandigheid. Echter, als je voor het gebruik van deze apparatuur een vergoeding betaalt of als onderdeel van een huur- of leaseovereenkomst werkt, kan dit je zelfstandigheid ondersteunen.
  • Overeenkomsten: Het hebben van duidelijke schriftelijke overeenkomsten waarin de verhouding tussen jou en de sportschool wordt gespecificeerd, kan helpen bij het aantonen van je zelfstandigheid. Deze overeenkomsten moeten duidelijk maken dat er geen sprake is van een dienstverband.
  • Schijnzelfstandigheid

    Schijnzelfstandigheid doet zich voor wanneer een werkrelatie feitelijk neerkomt op een dienstverband, ondanks dat deze als een zzp-overeenkomst is gepresenteerd. De Belastingdienst en andere instanties kijken naar de feitelijke situatie en niet alleen naar de overeenkomst. Hier zijn enkele signalen van schijnzelfstandigheid:

  • Gezagsverhouding: Als de sportschool bepaalt hoe je je werk moet doen, wanneer en waar je moet werken, kan dit wijzen op een gezagsverhouding die typisch is voor een werknemer-werkgever relatie.
  • Inbedding in de organisatie: Als je werkzaamheden zijn ingebed in de reguliere bedrijfsvoering van de sportschool, kan dit een indicatie van schijnzelfstandigheid zijn.
  • Afwezigheid van ondernemersrisico: Als je geen of nauwelijks ondernemersrisico loopt, bijvoorbeeld omdat je een vast loon ontvangt en geen investeringen doet, kan dit wijzen op een dienstverband.
  • Conclusie

    Of je situatie onder schijnzelfstandigheid valt, hangt af van de specifieke omstandigheden en hoe deze worden beoordeeld door instanties zoals de Belastingdienst. Het is raadzaam om juridisch advies in te winnen en mogelijk een modelovereenkomst te laten verifiëren door de Belastingdienst om mogelijke risico’s te vermijden.

    Indien je twijfels hebt over je situatie, raadpleeg dan een juridisch expert om je specifieke situatie te beoordelen en te adviseren.

    Direct juridische hulp?

    Vul het contactformulier in, dan neemt een gespecialiseerde advocaat gauw contact met je op.

    Zelf bellen kan natuurlijk ook, wij zijn bereikbaar via 085 – 5000 202.

    Deel dit artikel:

    Veel gelezen artikelen

    Bel nu