Koop op afstand

Koop op afstand

Als een koopovereenkomst niet in een winkel maar via internet of de telefoon plaatsvindt, spreekt men van koop op afstand. Hierbij zijn andere regels van toepassing dan ingeval een koop plaatsvindt waarbij er persoonlijk contact is geweest.

Bedenktermijn

Ontbinding

Bij een koop op afstand geldt er een bedenktermijn van 14 dagen. Tijdens deze termijn kan de koper de koopovereenkomst ontbinden. Deze termijn start de dag nadat de levering heeft plaatsgevonden van het product. De koper kan de overeenkomst echter ook voordat de levering heeft plaatsgevonden annuleren. De ontbinding is gratis en de koper hoeft niet een reden aan te melden.

Informatieplicht

De verkoper heeft een informatieplicht. Dit betekent dat hij verplicht is om de koper te wijzen op de bedenktermijn. Daarnaast dient hij een modelformulier voor de ontbinding aan te bieden. Als de verkoper zich niet aan zijn informatieplicht houdt, wordt de betreffende bedenktermijn verlengd tot een maximum van een jaar.

Uitzonderingen

Bij sommige producten zijn er echter uitzonderingen op dit betreffende recht. Denk bijvoorbeeld aan producten met een beperkte houdbaarheidsdatum of aan losse kranten of tijdschriften die in verband met de actualiteit snel hun waarde verliezen.

Verzending

Het versturen van het product valt onder de verantwoordelijkheid en risico van de verkoper. Indien de koper stelt dat hij het betreffende product niet heeft ontvangen, dient de verkoper een tweede exemplaar te leveren. Hij mag hiervoor geen extra kosten rekenen. Enkel indien de verkoper in staat is te bewijzen dat de koper het product wél heeft ontvangen, kan hij weigeren een tweede exemplaar te versturen.

Aankopen bij particulieren of door bedrijven

De regels omtrent koop op afstand zijn enkel van toepassing op consumentenkoop. Als de verkoper een particulier is (tweedehands) of ingeval de koper een bedrijf is, gelden de bovenstaande regels dus niet.

Veelgestelde vragen

Ik heb het product dat ik heb besteld niet gekregen, wat te doen nu?

Als de verkoper het product wel heeft verstuurd, kan je hem vragen om een nieuw exemplaar te verzenden. De verkoper draagt namelijk het risico voor de levering, totdat de je het product hebt ontvangen. Als de verkoper niet in staat is om te bewijzen dat je het product hebt gekregen, zal hij aan je verzoek moeten voldoen.

Wat zijn de risico’s waarmee ik als koper rekening moet houden?

Het is mogelijk dat het betreffende product er anders uit ziet dan op de online afbeelding. Het merendeel van de verkopers plaatst omschrijvingen en specifieke kenmerken bij het product. Kijk hier goed naar om niet te worden verrast door bijvoorbeeld een kleiner product dan verwacht.

Bekijk tevens of je te maken hebt met een betrouwbare en legitieme verkoper. Er bestaan onafhankelijke sites waar consumenten beoordelingen over webwinkels kunnen plaatsen. Zo kan je voorkomen dat je wordt opgelicht. Als een verkoper aandringt en je vertrouwt het niet helemaal, sluit dan geen koopovereenkomst met diegene.

Is het mogelijk dat ik mijn bestelling zomaar annuleer?

In de meeste gevallen kan dit. Er geldt een bedenktermijn van 14 dagen. Als je het product ontvangt heb je dus twee weken de tijd om de koopovereenkomst kosteloos te ontbinden. Dit kan via een modelformulier, die de verkoper je moet aanbieden. Je hoeft geen reden voor annulering op te geven. Annuleren kan overigens ook voordat het product is geleverd. Je hoeft dus niet af te wachten tot je het product ontvangen hebt.

Hoe werkt het als ik via internet bij een particulier een product koop?

Dan gelden de rechten bij koop op afstand niet. Deze rechten zijn alleen van toepassing op consumentenkoop, dus als een particulier een product koopt bij een bedrijf.

Contact opnemen

Als je het contactformulier invult, dan neemt een gespecialiseerde advocaat gauw contact met je op. Zelf bellen kan natuurlijk ook, wij zijn bereikbaar via 085 – 5000 202.

Direct juridische hulp?

Vul het contactformulier in, dan neemt een gespecialiseerde advocaat gauw contact met je op.

Zelf bellen kan natuurlijk ook, wij zijn bereikbaar via 085 – 5000 202.

Deel dit artikel:

koop op afstand

Veel gelezen artikelen

Bel nu