Kinderalimentatie

Kinderalimentatie

In welke situatie heeft u recht op kinderalimentatie?

U moet samen voor de kosten van de opvoeding van uw kinderen opdraaien, wanneer u uit elkaar gaat. U heeft misschien recht op kinderalimentatie wanneer uw ex-partner een hoger inkomen heeft of de kinderen vaker bij u zijn. Uw ex-partner betaalt u in die situatie een bedrag voor het verzorgen van jullie kinderen.

De situatie van uw ex-partner

Indien uw ex-partner een hoger inkomen heeft, kunt u kinderalimentatie vragen. Uw ex-partner moet of de verwekker van de kinderen zijn of de juridisch- of wettelijk ouder. Het kan voorkomen dat uw kinderen vaker bij u zijn dat dat ze bij uw ex-partner zijn, waardoor u meer kosten heeft voor de verzorging. In deze situatie zou u ook om kinderalimentatie kunnen vragen.

Het betalen van kinderalimentatie

Kind tot 18 jaar

Totdat uw kinderen de leeftijd van 18 jaar bereikt hebben, moet uw ex-partner de kinderalimentatie aan jou betalen.

Uw kind is 18 tot 21 jaar

Uw ex-partner is niet meer verplicht de kinderalimentatie aan u te betalen wanneer het kind 18 geworden is. In dergelijke gevallen komt het vaak voor dat de kinderalimentatie aan het kind zelf wordt betaald, omdat een 18-jarige zelf voor de eigen kosten moet opdraaien. De ouder moet de eigen kosten van het kind betalen wanneer het kind daartoe zelf niet in staat is. Dit is ook het geval als je geen contact hebt met het kind.

Uw kind is 21 jaar of ouder

U hoeft geen kinderalimentatie meer te betalen wanneer uw kind de leeftijd van 21 jaar bereikt heeft. Er zijn situaties waarin uw ex-partner toch verplicht is om over een langere periode alimentatie te betalen, zoals ingeval het is opgenomen in een echtscheidingsconvenant.

Het berekenen van de kinderalimentatie

afspraken in overleg maken

In overleg met uw ex-partner bepaalt u welk bedrag hij of zij maandelijks aan kinderalimentatie betaalt. De kinderalimentatie mag niet in een transactie worden afgelost door uw ex-partner. Deze afspraken kunnen gemaakt worden: in overleg met elkaar, met behulp van een mediator, met behulp van een advocaat of met behulp van een notaris.

Hulp bij de berekening

LBIO en rechter

Wanneer u niet weet welk bedrag juist zou zijn voor de kinderalimentatie, kunt u een verzoek tot berekening van de kinderalimentatie indienen bij het LBIO. U kunt de rechter vragen om de kinderalimentatie vast te stellen wanneer u en uw ex-partner er samen niet uitkomen. Hiervoor is een advocaat vereist.

Advies

Voor hulp hierbij kunt u contact opnemen met een van onze juristen. Wij adviseren u de afspraken die u gemaakt heeft omtrent de kinderalimentatie schriftelijk vast te leggen. De gemaakte afspraken worden gemaakt in een ouderschapsplan.

De jaarlijkse indexering

De kinderalimentatie gaat ieder jaar omhoog met een bepaald percentage, wat ook wel de indexering genoemd wordt. Ook als u hierover geen afspraken gemaakt heeft is uw ex-partner verplicht de alimentatie met het betreffende percentage te verhogen.

Geen recht op verhoging

Het kan voorkomen dat u over een bepaalde periode geen recht heeft op deze verhoging. Dit kan het gevolg zijn van gemaakte afspraken of een uitspraak van de rechter.

Contact opnemen

Als je het contactformulier invult, dan neemt een gespecialiseerde advocaat gauw contact met je op. Zelf bellen kan natuurlijk ook, wij zijn bereikbaar via 085 – 5000 202.

Meer weten over alimentatie?

Meer weten over familierecht?

Leer meer over o.a.

kinderalimentatie

 

Direct juridische hulp?

Vul het contactformulier in, dan neemt een gespecialiseerde advocaat gauw contact met je op.

Zelf bellen kan natuurlijk ook, wij zijn bereikbaar via 085 – 5000 202.

Deel dit artikel:

kinderalimentatie

Veel gelezen artikelen

Bel nu