Kan plaatsvervulling naar ouder van erfgenaam plaatsvinden?

Kan plaatsvervulling naar ouder van erfgenaam plaatsvinden?

Juridische Uitleg over Plaatsvervulling in Erfrecht

Inleiding

Plaatsvervulling is een juridisch concept dat voorkomt in het erfrecht. Het heeft betrekking op de situatie waarin een erfgenaam overlijdt voordat de erflater (de persoon die het testament heeft gemaakt) overlijdt, of wanneer de erfgenaam de erfenis verwerpt. In dat geval komen de afstammelingen van de oorspronkelijke erfgenaam in zijn of haar plaats.

Plaatsvervulling bij Testamentaire Erfgenamen

In het kader van testamentaire erfgenamen is plaatsvervulling niet automatisch van toepassing op de ouders van een testamentaire erfgenaam. Plaatsvervulling vindt doorgaans plaats in de neergaande lijn, dat wil zeggen dat de kinderen van de erfgenaam in zijn of haar plaats komen.

Concreet betekent dit dat als een testamentaire erfgenaam (bijvoorbeeld een kind van de erflater) overlijdt voordat de erflater overlijdt, de kinderen van die erfgenaam (de kleinkinderen van de erflater) in zijn of haar plaats komen. Dit is vastgelegd in artikel 4:12 van het Burgerlijk Wetboek.

Conclusie

Plaatsvervulling is dus voornamelijk gericht op de afstammelingen van de erfgenaam en niet op de ouders van die erfgenaam. Ouders van een testamentaire erfgenaam kunnen niet automatisch als plaatsvervangers optreden. Voor specifieke situaties kan het raadzaam zijn om juridisch advies in te winnen.

Direct juridische hulp?

Vul het contactformulier in, dan neemt een gespecialiseerde advocaat gauw contact met je op.

Zelf bellen kan natuurlijk ook, wij zijn bereikbaar via 085 – 5000 202.

Deel dit artikel:

Veel gelezen artikelen

Bel nu